2023. április 11., 13:18

Dunaszerdahelyen ma délután emlékeznek a Felvidékről kitelepítettekre

Április 11-én, kedden szervezi meg a Pázmaneum Polgári Társulás a Felvidékről kitelepítettek emléknapját.

2023-04-11 Felvidékről kitelepítettek emléknapja
Fotó: Pázmaneum Polgári Társulás

A Felvidékről kitelepítettek emlékművénél 17 órakor dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszönti a megjelenteket, történelmi visszatekintést pedig Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke tart.

A megemlékezésen a Közös Igazgatású Szakközépiskola, Szabó Gyula 21 és a Rákóczi Szövetség középiskolai helyi szervezetének diákjai, valamint a Szabó Gyula Alapiskola tanulói lépnek fel. A jelenlevők elhelyezik majd a megemlékezés koszorúit és közösen eléneklik nemzeti imádságunkat, a magyar Himnuszt.

"Beneš, Kassai-kormányprogram, deportálások, jogfosztottság, reszlovakizáció, marhavagonok. Szomorú kifejezések, de valós történelmi háttérrel bírnak. Magyar Kálvária vagy Felvidéki Holokauszt? Nevezhetjük többféleképpen, a tényeken nem változtatnak.

Háborús bűnösnek mondták ki déd- és nagyszüleinket, de megbélyegezve minden születendő felvidéki magyart is. Háborús bűnösök vagyunk a mai napig, mert nem eltörölték a dekrétumokat, de inkább megerősítették azokat. 

És lehettek a szlovák törvényhozásban baloldali vagy jobboldali pártok, senki nem foglalkozott velünk. Ha mégis, Őt elhallgattatták" - írta Karaffa Attila, a Pázmáneum elnöke az emléknap kapcsán.

"A történelem igazát azonban nem vehetik el tőlünk, kései utódoktól. Nem vehetik el azoktól, akik fűtetlen marhavagonokban a legnagyobb tél közepette rabszolgaként utaztak egy távoli vidékre. Nem vehetik el azoktól, akiket bebörtönöztek, vagyonukat elkobozták, állásukból elbocsátották. Üzennek az áldozatok.

Az áldozatok üzennek nekünk is. Csak rajtunk áll, hogy meghalljuk-e az idők szavát? Felnyitja-e a szemét a felvidéki magyarság és nem egymás ellen fog harcolni, hanem a közösségért akar kiállni és jogainak érdekérvényesítésén dolgozik majd. Mert egyre kevesebben leszünk"

- mondta hozzáfűzve, a Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja szóljon arról is, hogy nem adjuk fel hitünket, nemzetiségünket és szülőföldünket! Nem mondunk le jogainkról, békében szeretnénk élni, de megmaradni magyarnak apáink földjén. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.