2023. október 6., 11:23

Dunaszerdahelyen az aradi vértanúk mellett Sikabonyi Gálffy Ignác honvédtisztre is emlékeznek

Mint ahogy azt már portálunkon jeleztük, a mai nap folyamán Dunaszerdahelyen a városi önkormányzat szervezésében az aradi vértanúkra emlékezve 18 órakor kezdődik a megemlékezés és koszorúzás az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél. A gyásznap másnapján, azaz 7-én, szombaton 9 órakor emlékeznek meg Sikabonyi Gálffy Ignácról az 1848-as honvédtiszt sírjánál a sikabonyi temetőben.

sikabonyi-galffy-ignac-kicsi-dunaszerdahely.com3_
Galéria
+5 kép a galériában
Sikabonyi Gálffy Ignác
Fotó: dunaszerdahely.com

A Sikabony Polgári Társulás célja, hogy a helyben élők, a dunaszerdahelyiek, de a környéken élő lakosok is jobban megismerjék Sikabony múltját, jobban megértsék a településrész mindennapjait. Többek között ezért is minden év márciusában és októberében a társulás közösen a Biró Márton Polgári Társulással megemlékezést szervez az egykor ott élt hőseink emlékének tisztelegve, hogy azok méltó megbecsülést kapjanak utódaiktól, az itt élőktől.

Ezenfelül a társulás egy „új utat” is szeretne megnyitni a sikabonyiak felé, ugyanis jövőre elindítják a Sikabonyi estek című programjukat, ahol előadásokkal, beszélgetésekkel várják majd azokat, akik kíváncsiak Sikabony múltjára és jelenére. Céljuk, ahogy Gálffy Ignác 48-as sikabonyi honvédtiszt célja is volt egykor, szeretnének hasznos és cselekvő tagjai lenni közösségünknek, emelte ki Fodor Mihály, a Sikabony Polgári Társulás elnöke, aki az eseményen köszönti a megjelenteket. A helyszínen megemlékező beszédet mond Puha György, Dunaszerdahely városának alpolgármestere, sikabonyi városi képviselője, továbbá jelen lesz Hájos Zoltán polgármester és Karaffa Attila alpolgármester is.
galffy-megemlekezes-2023
A megemlékezés meghívója
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk

Nagy Attila helytörténész, a Biró Márton Polgári Társulás elnöke portálunknak elmondta, hogy Dunaszerdahelyen a régi temetőt a múlt század hatvanas éveinek végén megszüntették, ahol többek között számos honvédtisztnek is a nyughelye volt. Ezeknek a tiszteknek a sírjait a kommunista hatalom bedózerolta és sajnos a 48-as sírokat nem vitték át az új temetőbe, mivel nem volt hozzátartozó, aki gondoskodjon róluk, a helyi hatalom részéről meg nem volt erre szándék, mesélte a kegyetlen tényeket a helytörténész.

A 48-as honvédtisztek sírjai közül Dunaszerdahelyen csupán Gálffy Ignác sírja maradt fenn, mivel őt a régi sikabonyi temetőben helyezték örök nyugalomra és utólag sem mozdítottak a síron. Mellette volt a hadifogoly temető, de mivel időközben a régi sikabonyi temető betelt, a hadifogoly temető előtt nyitottak egy újat. A régi temető szép lassan az enyészeté lett, ami nekünk ebben az esetben »kedvezett«, ugyanis így őrződött meg Gálffy Ignác sírja is”,

tudtuk meg Nagy Attilától. Ezt a sírt a Biró Márton Polgári Társulásnak sikerült felújítania Dunaszerdahely városa anyagi támogatásával.

galffy-sir-megtalalasa-dunaszerdahely.com4_
Az eredeti sírkő
Fotó:  dunaszerdahely.com
Lényegében a Kondé-emlékév egyik »lépcsője« volt az, hogy Kondé püspök sírját és közte ezt a sírt is sikerült rendbe tenni. Még egy sír várat magára, az pedig ollétejedi Ollé Ignác sírja. Ollé Ignác a forradalom idején Pozsony vármegye főszolgabírája volt”,

ecsetelte a helytörténész.

galffy-sir-megtalalasa-dunaszerdahely.com_
A sír megtalálása 2015-ben
Fotó:  dunaszerdahely.com

Gálffy Ignác részt vett a Jellasics horvát bán elleni harcokban, továbbá a Pest megyei önkéntes nemzetőr zászlóalj kötelékében szolgált és honvéd hadnagyként szerelt le. A világosi fegyverletétel és a kiegyezés közti időszakban visszavonultan élt és gazdálkodott, 1867-től azonban politikai pályára lépett és Pozsony vármegye esküdtje lett, összegezte a honvédtiszt életútját dióhéjban Nagy Attila, aki a két polgári társulás tagjainak óhajával egyetértve örülne annak, ha Gálffy Ignác sírjának gondozása a jövőre nézve is megoldott lenne, azaz a helyiek tudnák azt, hogy itt van eltemetve egy 48-as honvédtisztünk.

sikabonyi-galffy-ignac-dunaszerdahely.com3_
Sikabonyi Gálffy Ignác
Fotó:  dunaszerdahely.com
galffy-megemlekezes-2023
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.