2023. január 30., 13:08

Drasztikus fűtési költségek, indulatok Párkányban

Párkányban az Enerbyt városi cég szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést a város összes társasházának. Tavaly hatalmasat emelkedett az előlegként fizetett összeg, jöttek is a tiltakozások. Sokan úgy gondolják, hogy a helyzet elsődleges oka a tőzsdei spekulációs alapon, azaz hosszú távú szállítási szerződések nélküli földgázvásárlás.

párkányi panellakás
Fotó: Bokor Klára

A város lakosainak felzúdulása után Folk Róbert, a párkányi városi hivatal fejlesztési osztályának vezetője, a polgármesternek, a képviselőknek és az Enerbyt felügyelő tanácsának címezve nyílt levélben fejtette ki véleményét. 

Ebből idézünk: „Az Enerbyt 2019 végén közel két és félszeresére emelte a távhő árának a változó összetevőjét. Az igazgató akkor ezt a korábbi földgázszolgltatóval való nézeteltérésekkel, majd a kapcsolatok megszakításával indokolta, továbbá azzal, hogy a vállalat egyedüli fűtőanyaga a földgáz. Beszállítón keresztül vettek földgázt a tőzsdén, és az hirtelen összeomlott. Így vált az Enerbyt az egyik legdrágább szlovákiai távhőszolgáltató vállalattá.”

Folk Róbert a továbbiakban kifejti, ezek után joggal várta el mindenki, hogy a távhőszolgáltató vállalat vezetősége mindent megtesz a hosszú távú adásvételi szerződések megkötése, a földgáz árának stabilizálása érdekében. Javulás helyett azonban decemberben újabb emeléssel szembesültek a lakosok.

Az árszabályozási hivatal (ÚRSO) 2022. október 17-i határozata, 0,1795 euróban állapította meg a távhő végső árát meghatározó ún. változó összetevő maximális összegét a párkányi Enerbyt számára. Így lett majdnem ötszörös árnövekedés egy év alatt.

– Példátlan. Szó szerint értem, hogy példátlan, mert hasonló még nem történt egyetlen szlovákiai városban sem – fogalmazott Folk Róbert. A lakosság elégedetlen, későn hozott lépéseket emleget, és nem megfelelő tájékoztatást. December 16-án is forrtak az indulatok a lakossági fórumon, hiszen nehéz megemészteni a távhőszolgáltatás árának 70 százalékos emelkedését.  

Mit mond a hőszolgáltató vállalat?

2021-ben teljesen kiszámíthatatlan helyzet keletkezett a földgázpiacon, az árak soha nem látott magasságokba szöktek, kezdi a magyarázatot Szórád György igazgató. Az állam és árszabályozási hivatal (ÚRSO) „elaludt” és nem reagált időben a piac változásaira. 2021 közepétől mindig magasabb volt a piaci ár, mint amit a hivatal megszabott, így az előírások nem tették lehetővé a veszteség nélküli gázvásárlást. Ezek a tényezők a vállalatot rossz helyzetbe hozták, ami a háború kitörése után csak fokozódott.

Kitért arra is, hogy a gázvásárlással kapcsolatos döntések nyilvános mérlegelés után történtek. A gáz és a távhő árának idei alakulása 2021-ben is témája volt a képviselő-testületi és a felügyelőtanács üléseinek, ahol mindenkit tájékoztattak a helyzetről, a lehetőségekről és a veszélyekről egyaránt.

Persze, vásárolhattak volna 2021-ben akár több évre előre is gázt az addigi ár háromszorosáért, amely ár most kimondottan jó lenne, de érthető módon akkor ezt mindenki elvetette, hiszen az energiaválságnak és a háborúnak még előszele sem volt. 

– Hosszabb ideje drasztikusan emelkednek az energiaárak. 2022 novemberéig az egyéb tevékenységből származó bevételeknek köszönhetően a lakossági előlegek összegét sikerült a 2022 eleji szinten tartani, de ezek szeptemberben már nem fedezték a havi gázvásárlás kiadásait. Így cégünk kényszerből minden általa fűtött lakóház távhőjének az előlegét az árszabályozási hivatal döntése értelmében novembertől egyformán 70 százalékkal emelte. Az okokról minden ügyfelünket írásban is tájékoztattuk. A lakásszövetkezet ugyanezt az emelést az általa kezelt lakások esetében a saját szabályai szerint kalkulálta, így ez feszültséghez vezetett. Akadt, akinek kevesebbet, van, akinek a 70 százaléknál is többet emelt. Az ehhez hasonló problémáknak a jövőben igyekszünk majd elejét venni – tájékoztatott az igazgató. 

Szórád György azzal folytatja, hogy január elsejétől új helyzet áll fenn. Az állam árstopot szabott meg a távhő árára. Mivel a távhőszolgáltatók költségei ennél magasabbak, az állam kompenzálja a többletkiadásokat. Így szólt az ígéret. A kompenzációt ez év január 25-ig folyósítania kellett volna, de a kifizetés időpontját a kormány december 29-én váratlanul törölte.

Január 4-én az Enerbyt felügyelőtanácsa és a városi képviselő-testület munkaértekezletén mérlegelték a lehetőségeket, és azt a döntést hozták, hogy Párkányban nem emelik tovább a lakossági távhő előlegének összegét, és ahogy a kompenzáció megérkezik, az előlegeket késedelem nélkül csökkentik.

Enerbyt
Fotó:  Bokor Klára

– Szeretném leszögezni, hogy januártól a távhő ára legfeljebb 199 euró. Az elszámolásnál ezzel az árral számolhatunk, a különbséget a klienseink visszakapják. December vége óta csökkent a földgáz piaci ára is, amely természetesen a távhő árára is pozitív hatással lesz. A 2023-as évre szóló gázmennyiség nagyobb részét már megvásároltuk, a többit pedig a jelenleg olcsóbb napi, „spot” áron és a napi szükséges mennyiségben vesszük meg hozzá. Az idén a maximalizált ár alatt kell tartaniuk a távhő árát, és ügyfeleink visszakapják túlfizetett előlegüket a 2022-es és a 2023-as évre is – részletezte az igazgató. Megemlítette, hogy az Enerbyt a 2022-es évben nem halmozott fel semmiféle adósságot, a nehézségek ellenére is időben teljesítette minden kötelezettségét.

– Szeretném megköszönni, hogy a nyilvánosságra került, téves, hamis, sokszor személyeskedő és lázító információk ellenére is bizalommal és megértéssel vannak irányunkban – zárta Szórád György.

Nem bírják fizetni

A lakásszövetkezethez naponta mennek panaszra a kevés pénzből élő családok. Dobsony Tibor, a párkányi lakásszövetkezet igazgatója arról tájékoztat, hogy mintegy 1800 lakásnak biztosítják a hőellátását, az Enerbyt pedig 1600-1700-nak. Elmondja, az Enerbyt az előrelátható kiadások szerint állapítja meg az előleg összegét, ezért egységesen 70 százalékkal emelt. Nekik azonban a szerződések alapján azt is figyelembe kell venniük, hogy az elmúlt évet mekkora fogyasztással zárta a lakos. Próbálnak a reális helyzetből kiindulni, és úgy „beletrafálni” a fogyasztás mennyiségébe, hogy se az esetleges ráfizetés, se a visszafizetés ne legyen túlzó.

Mi a hő árához nem teszünk felárat, olyan áron számoljuk el a lakóknak, amilyenen mi kapjuk – hangsúlyozza az igazgató. Hozzáfűzi, ha összevetjük az előző évek árait más hőszolgáltatók áraival, messze Párkány volt a legdrágább. A 2021-es évig nem volt nagy különbség az összehasonlítható hőszolgáltatók árai között, utána hirtelen „szétnyílt az olló” a párkányi lakosok kárára. Ezért teszik fel a kérdést a párkányiak: Miért? Mostanság pedig az energiaárak általános emelkedése miatt esnek kétségbe a lakosaink

– ecseteli Dobsony Tibor.    

Dobsony Tibor
Dobsony Tibor

A város polgármesterétől Szabó Eugentől azt kérdeztük, miben látja a távhő „elszállt” árának az okát, van-e a helyzetnek jó megoldása és mit lép a város a közeljövőben. Szerinte a gázpiac kilengései jelentik a fő okot. 

– Az Enerbytnek 2024 végéig van érvényes szerződése, amelynek értelmében a tőzsdén vásárolja a szükséges mennyiségeket. Maga az árszabályozási hivatal is a tőzsdei árakkal számol. A tőzsdén lehet napi vásárlásokat végezni, de több évre előre is le lehet kötni a vásárlásokat. Sajnos, előre nem lehet tudni az árak alakulását, és utólag könnyen lehet ítélkezni, mit is kellett volna egy évvel ezelőtt cselekedni – vélekedik a polgármester. 

Szerinte a lakosoknak az a fontos, hogy legyen meleg a lakásban, legyen meleg víz és mindez megfizethető áron. A párkányi távhőszolgáltató számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a cég állva maradjon, és biztosítsa a lakások fűtését. 

A távhő ára viszont teljes mértékben a gáz árától és a kormány kompenzációs intézkedéseitől függ. Ha a kormány betartja a saját szabályait, akkor pár hónapon belül jelentős csökkenés várható. 

– Mindenképpen fel kell tenni a kérdést, hogy a távhőszolgáltatás jelenlegi formája, a gázfüggőség jó megoldás-e a jövőt illetően. Városunk már egy ideje tervezi a termálvíz fűtési célú felhasználását. Meg kell vizsgálni, hogy a kidolgozott tervek jók-e, esetleg változtatni kell-e még radikálisabb irányba – tette hozzá az elmondottakhoz. 

A párkányiakat is megkérdeztem a kialakult helyzetről, de csak legyintettek. Néhányan nagyon el vannak keseredve. Meghallgatják ők mindenki álláspontját, de fizetniük mégiscsak nekik kell. Kisgyermekes családok, akiknek még a kölcsönüket is fizetni kell, kisnyugdíjasok, vállalkozók tekintenek félve a jövőbe.

– Sose gondoltam – mondja egy nyugdíjas, hogy megérem azt a csúfságot, hogy mérlegelnem kelljen, eszem vagy melegben leszek.

Megjelent a Magyar7 2023/4.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.