2023. április 24., 12:15

Csilizradvány - ahova jó megérkezni - KÉPEKKEL

Szép, rendezett község benyomását kelti Csilizradvány, a csilizközi mikrorégió központi települése. A környék is egy természeti ékszerdoboz a halastavaival, ártereivel, jellegzetes növény- és állatvilágával. Megfelelő lakhatási körülmények esetén a fiatal családok közül is egyre többen maradnának helyben.

csilizradvány
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Lacza Gergely

Érkezésemkor szerencsém volt, ugyanis kifogtam a télies, csapadékos tavasz legbarátságosabb napját. Janík Erzsébet polgármester asszony, aki már kilencedik éve „kormányozza” a falut, örömmel újságolta, hogy a megdrágult energiaárak ellenére a művelődési ház nyitva tart, és minden hétköznap zajlik ott valamilyen foglalkozás, legyen az gyógytorna, sakk-kör, Ringató foglalkozás, vagy a Kék Iringó éneklőcsoport, a színjátszók, illetve a tánccsoport próbája.

Felújított közintézmények és pezsgő kulturális élet
Janík Erzsébet számára a legfontosabbak a radványi lakosok. Büszkén meséli, hogy kilenc aktív szervezet működik a községben, ebből hetet a falu támogat (a vadászok és a halászok önfenntartók), ezek a sportszervezet, az önkéntes tűzoltószervezet, a nyugdíjasok klubja, a Csemadok, a Vöröskereszt, a Radványkodók csapata (ők önkéntes fiatalok, akik segítik Csilizradványt) és a színjátszók.

Hamarosan közös majálist tartanak, ahol mind a kilenc szervezet főz és aktívan bekapcsolódik a programokba. Vendégül látják a falu lakosait, kultúrműsorral kedveskednek nekik.

Az a fontos, hogy együtt vagyunk! Régen is működtek a helyi szervezetek, de úgy gondolom, az utóbbi években egy igazi közösség kovácsolódott össze, amit nagyon fontosnak tartok, mert az összetartozás érzése, a közös értékeink átélése fontos egy olyan világban, ahol egyre inkább magunkra vagyunk utalva

– hangsúlyozta a polgármester asszony. Mint minden évben, most is 600 darab őshonos fát ültetnek Csilizradvány határában, közösen a vadászokkal. A községben négy halastó van, amelyet a horgászok szervezete gondoz, évek óta vegyi anyagtól mentes tisztítással. A focipálya melletti tónál a vadászházig tartó úton tanösvényt szeretne kialakítani a község.

Tavaly a település egy múzeum kialakításába is belefogott, sikerült megvásárolni a falu egyetlen nádfedeles házát.

– Most mindenki arról beszél, hogy itt a környéken természetvédelmi táj leszünk, szerintem azonban sokkal fontosabb lenne a szennyvíz elvezetésének a megoldása. Sajnos a beruházás 5%-át sem tudnánk kifizetni önerőből – osztotta meg velünk aggályait Janík Erzsébet.

Szeretnék helyben tartani a fiatalokat, amire lenne is igény. Építkezési telkek kialakításába kezdtek a tóparton, de a bürokrácia miatt sajnos egyelőre lassan halad az ügyintézés. Az óvodába jelenleg 31 gyerek jár, 2 egész napos csoport van, a játszóteret tavaly újították fel.
iskola
A felújított iskola
Fotó:  Archív felvétel
Kóczán Mór Alapiskola

Nagy Judit igazgató és Csicsay Éva igazgatóhelyettes hat éve vezetik az iskolát. Elmondásuk szerint ez idő alatt modernizálták és barátságossá tették nemcsak az iskola épületét, hanem a környékét is. A közelmúlt legnagyobb beruházása,  a négy szaktanterem kialakítása, illetve felújítása a községgel közösen valósult meg. A számítógépparkot korszerűsítették, interaktív táblákat vásárolnak. Az iskola mellett működő szülői szövetség is sok mindenben támogatja az iskolát, bált, karácsonyvárót szerveznek közösen. Az iskolaudvaron modernizálták a játszóteret, a fit park fejlesztése folyamatban van.

Mivel gyűjtőiskoláról van szó, nemcsak a csilizközi hét faluból, hanem más településekről is járnak ide gyerekek. A rossz demográfiai mutatók ellenére még mindig 223 gyermek jár ebbe az iskolába. Reményeik szerint idén szeptemberben sikerül két első osztályt nyitni.

Ami a tanulmányi eredményeket és versenyeket illeti, a Kóczán Mór Alapiskola mindig az élmezőnyben volt. Ottjártunkkor éppen a költészet napjának eseményei zajlottak.

Minden év októberében megrendezzük a Kóczán Mór Napokat. A neves sportoló, Kóczán Mór örökségének ápolása fontos nekünk, így sportversenyeket szervezünk ezeken a napokon, és tartjuk a kapcsolatot a még élő családtagokkal

– mesélte az igazgatónő, majd örömmel hozzátette, hogy nemrégen az olimpiai bronzérmes sportoló ükunokájától kapta az iskola ajándékba azt a domborművet, amely eredetileg Kóczán Mór unokája házán volt elhelyezve. Ez a dombormű ünnepélyes keretek között került 2022 októberében az iskola bejárata mellé.

nyugdíjasklub
A nyugdíjasklub kemény magja
Fotó:  Lacza Gergely
Az ügyes kezek társasága

A helyi nyugdíjasklub a mai formájában hat éve létezik – mondta Szabó Éva, a klub elnöke. A radványi nyugdíjasklubot mégis bátran nevezhetnénk az ügyes kezek társaságának is, hiszen sok különböző technikájú kézműves alkotás, dekoráció dicséri a kezük munkáját. Az adventi vásár zsákbamacskáiba is sok horgolt, kötött figura készül a gyerekek legnagyobb örömére.

Az első komolyabb kollektív munka a húsvéti tojásfával kezdődött, amikor a tojásoknak készítették el a „ruháit”. Az igazi nagy szenzáció azonban az idei húsvétra elkészült 2,9 m magas horgolt húsvéti tojás, amelyhez 16 080 méternyi fonalat használtak fel!

Igen, ez több mint 16 kilométer! Természetesen szlovákiai rekordról van szó, amelyről a készítők, Szabó Éva, Kovács Magdolna, Fekete Ilona és Krausz Viola hivatalos elismervényt is kaptak. A falu közmunkásai egy fém vázat fabrikáltak, és a nyugdíjasok mindig arra húzva próbálták ki az addig meghorgolt sávokat, amelyeket a végén egyesítettek. Az egész munka 8 hónapig tartott.

Évtizedekig az orvostudomány szolgálatában

A helyieken kívül talán sokan nem is tudják, hogy az ipolysági születésű neves orvostörténész, dr. Kiss László, 1990-től nyugdíjba vonulásáig Csilizradványban praktizált. Kérdésemre, hogy min dolgozik éppen, csillogó szemmel válaszolta, hogy az 1894-ben megjelent magyar lapok cikkeit bújja. Ekkor volt ugyanis Rómában egy nemzetközi orvoskongresszus, és Kiss doktor a magyar előadók között kutatott. Igazából egy embert keresett, Szigeti Henrik nevű orvost.

Mint a detektív, elkezdtem nyomozni, és hosszú időbe telt, míg  egy 1888-ben megjelent újságban rábukkantam a hírre: a belügyminiszter megengedi a Schlesinger család tagjainak, hogy ezentúl a Szigeti nevet használják.

Szigetiék családja tehát zsidó származású família volt, akik magyarosították a nevüket, tudtuk meg Kiss doktortól. Megvan tehát a forró nyom, és ahogy ismerem Kiss Lászlót, hamarosan egy tanulmány is születik majd Szigeti Henrikről.       

Megjelent a Magyar7 2023/16. számában.

csicsay
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.