2022. november 14., 08:34

Csak az érdemli a szabadságot, aki harcol érte

Több rendezvénnyel is megemlékezik idén a főváros a bársonyos forradalom 33. évfordulójáról.

gyengéd forradalom
Fotó: Pozsony megye honlapja

A Fesztivál az erőszak ellen négy rendezvényt fog össze, amelyekre november 17-én kerül sor Pozsony belvárosában. Az Értők számára című koncertet, a Fehér Varjú immár hagyományosan megrendezett díjátadót, a Közép-Európai Fórumot és a Fuga klubban zajló koncerteket egy közös gondolat köti össze – a Gyengéd Forradalom üzenete mellett közösen szeretnének fellépni az intolerancia és az erőszak megnyilvánulásaival szemben.

Fesztivál az erőszak ellen
Fotó:  Facebook
Négy rendezvény közös céllal

A Közép-Európai Fórum a Régi Vásárcsarnok épületében 15.30-kor kezdődik. A nemzetközi rendezvény a Projekt Fórum nonprofit szervezet és a Milan Simečka Alapítvány szervezésében kerül megrendezésre, amelynek célja a demokrácia, az emberi jogok, a tolerancia és a szolidaritás értékeinek előmozdítása. Az „Olyanok vagyunk, mint ők?” című beszélgetésben az emberi méltóságról, az ész- és érzelemvesztésről, Ukrajnáról, de Csehszlovákiáról is olyan különleges vendégek beszélgetnek, mint Martin Putna, cseh irodalomtörténész, kritikus, Oksana Zabužko ukrán költőnő, író, esszéíró és mások.

Délután 17 órakor kezdődik a Szlovák Nemzeti Felkelés terén az Értők számára című koncert (Koncert Pre všímavých). A koncert idei programja a Pohoda és a Konvergencie fesztiválok közös projektjeként jött létre.

A programot a Szlovák Kamarazenekar nyitja meg, a műsorban fellép Jana Kirschner és Michal Kaščák. A koncerten további ismert együttesek mutatkoznak be, egyebeken kívül a Bez ladu a skladu, a Drť, amelyhez ezúttal Fedor Gál, a Gyengéd Forradalom egyik vezető személyisége is csatlakozik, a Chalani z chatrče vagy a Neha! A Muzička és a Varjos együttesek a szlovák és a magyar folklór ötvözetét hozzák el, de a zsidó kisebbség is képviselteti magát a koncerten, amelyet a Chasidi dalok formáció kiváló zenészei mutatnak be, a ruszin kultúrát pedig Štefan Štec képviseli a koncerten. A koncert vége a kortárs műfajokhoz tartozó fellépőké lesz, fellép például a B-Complex és Alina Pash ukrán énekesnő és rapper is.

Helytállni a történelmi pillanatokban

Tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szlovák Nemzeti Színházban este nyolckor a Fehér Varjú díjkiosztó a polgári bátorságért – ezúttal „Helytállni a történelmi pillanatokban” címmel.

Zuzana Wienk, a Fehér Varjú díj tanácsának tagja úgy nyilatkozott a jubileumi díjátadó ünnepség kapcsán:

nagy történelmi kihívások és fordulópontok időszakát éljük. Egy olyan időszakot, amely a velejéig próbára tesz bennünket.

Egy olyan időszakot, amely arra ösztönöz bennünket, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból, leküzdjük az akadályokat és visszatérjünk az emberiesség lényegéhez”. A Fehér Varjú díj éppen az erő, a bátorság és az emberiesség formáiról szól a nehéz időkben.

Este fél nyolckor pedig a pozsonyi Fuga klubban a díjátadó ünnepséggel párhuzamosan megkezdődik a koncertsorozat, amelyben több ismert együttes is fellép.

„Örülök, hogy a Fesztivál az erőszak ellen zászlaja alatt sikerült négy értékes eseményt egy egységbe összevonnunk.

Fontos, hogy a tér, amely a Gyengéd Forradalom központja volt, a szabadság és a tolerancia művészi és polgári ünnepének a helyszíne lesz.

A dramaturgia számos szimbolikus előadást tartalmaz, amelyek a civil társadalom demokráciáért folytatott küzdelmét jellemzik, mint például a Chalani z chatrče romaprojekt, amely reakcióképpen alakult a szepsi razziára” – mondta Michal Kaščák.

A szervezők szerint Szlovákiát olyan térként szeretnénk bemutatni, ahol a kisebbségekre a társadalom gazdagítóiként tisztelettel tekintenek, ezért képviseltetik magukat a rendezvényeken a roma, magyar, ruszin és zsidó művészek.

A Fesztivál az erőszak ellen a totalitáriusellenes és antikommunista forradalom művészi megünneplése mellett válasz is a fasiszták és más antidemokratikus erők tiltakozására. „Hiszem, hogy ezzel az egész napos fesztivállal is hozzájárulunk ahhoz, hogy a civil társadalom egy jobb és értékesebb élet felé mozdítsa el az embereket Szlovákiában” – tette hozzá Michal Kaščák.

A fesztivál részletes programja a rendezvény közösségi oldalán, ITT található.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.