2022. október 28., 14:00

Célegyenesben az Úhornái-hágó felújítása

Végéhez közeledik a Rozsnyói járásbeli Krasznahorkaváralját és a Gölnicbányai járáshoz tartozó Dénest összekötő hágó felújítása és modernizálása, melynek köszönhetően egész évben járható lesz személyautók és kisteherautók számára.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Fotó: facebook.com/kosickykraj

A Rozsnyói és a Gölnicbányai járást összekötő út eddig nagyon rossz műszaki állapotban volt, veszélyessége és a sok az éles kanyar miatt a téli hónapokra mindig lezárták. A közel 3 millió eurós költségvetésű felújítást júniusban kezdték meg, akkor a munkálatok idejét hat hónapra becsülték.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Fotó:  Fábián Gergely
Kilátás az Úhornái-hágóról Dénes település felé 2022 májusában

Mostanra az útszakasz felújítása csaknem teljesen elkészült. Egyebek mellett elkészült az új útburkolat 5,9 km hosszúságban, megújultak az átereszek, illetve új vízelvezető árkokat építettek ki 4,9 km-en. A hágó teljes hosszában acél szalagkorlátot helyeztek el az út mentén, valamint 14 olyan helyet alakítottak ki, ahová az autók lehúzódhatnak, amíg a szembejövő jármű elhalad. Ezekből a jövőben továbbiakat is tervezek építeni.

Az útszakaszt egyelőre még nem nyitották meg, erre azt követően kerül majd sor, hogy az illetékes járási hivatal kiadta az ezzel kapcsolatos jogerős határozatot.

Ezután a hágó egész évben használható lesz a személygépkocsik és a legfeljebb 3,5 t össztömegű és 7 m-nél rövidebb tehergépjárművek számára – közölte honapján Kassa megye.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

A Rozsnyói járásbeli Krasznahorkaváralja és a Gölnicbányai járáshoz tartozó Dénes település között a távolság az Úhornái-hágón át 13,5 km, ami körülbelül 23 percnyi autóút. Télen, amikor az útszakasz le volt zárva, a környékbelieknek egy 77 km-es kerülőt kellett tenniük Szepsin, Jászón és Szomolnokon keresztül, ez esetben a menetidő körülbelül 1 óra 15 perc.

„A tény, hogy a pacsai dombon át vezető út már egész évben használható, jelentősen lerövidíti az utazást” – emelte ki a megye.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.