2022. október 28., 14:00

Célegyenesben az Úhornái-hágó felújítása

Végéhez közeledik a Rozsnyói járásbeli Krasznahorkaváralját és a Gölnicbányai járáshoz tartozó Dénest összekötő hágó felújítása és modernizálása, melynek köszönhetően egész évben járható lesz személyautók és kisteherautók számára.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Fotó: facebook.com/kosickykraj

A Rozsnyói és a Gölnicbányai járást összekötő út eddig nagyon rossz műszaki állapotban volt, veszélyessége és a sok az éles kanyar miatt a téli hónapokra mindig lezárták. A közel 3 millió eurós költségvetésű felújítást júniusban kezdték meg, akkor a munkálatok idejét hat hónapra becsülték.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Kilátás az Úhornái-hágóról Dénes település felé 2022 májusában
Fotó:  Fábián Gergely

Mostanra az útszakasz felújítása csaknem teljesen elkészült. Egyebek mellett elkészült az új útburkolat 5,9 km hosszúságban, megújultak az átereszek, illetve új vízelvezető árkokat építettek ki 4,9 km-en. A hágó teljes hosszában acél szalagkorlátot helyeztek el az út mentén, valamint 14 olyan helyet alakítottak ki, ahová az autók lehúzódhatnak, amíg a szembejövő jármű elhalad. Ezekből a jövőben továbbiakat is tervezek építeni.

Az útszakaszt egyelőre még nem nyitották meg, erre azt követően kerül majd sor, hogy az illetékes járási hivatal kiadta az ezzel kapcsolatos jogerős határozatot.

Ezután a hágó egész évben használható lesz a személygépkocsik és a legfeljebb 3,5 t össztömegű és 7 m-nél rövidebb tehergépjárművek számára – közölte honapján Kassa megye.

Úhornái-hágó, pacsai domb, Krasznahorkaváralja, Dénes, útfelújítás
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

A Rozsnyói járásbeli Krasznahorkaváralja és a Gölnicbányai járáshoz tartozó Dénes település között a távolság az Úhornái-hágón át 13,5 km, ami körülbelül 23 percnyi autóút. Télen, amikor az útszakasz le volt zárva, a környékbelieknek egy 77 km-es kerülőt kellett tenniük Szepsin, Jászón és Szomolnokon keresztül, ez esetben a menetidő körülbelül 1 óra 15 perc.

„A tény, hogy a pacsai dombon át vezető út már egész évben használható, jelentősen lerövidíti az utazást” – emelte ki a megye.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.