2023. január 20., 13:53

Brutálisan megnőtt a rezsiköltség Tornalján

Tornalja város önkormányzata kénytelen volt több takarékossági intézkedést elfogadni, mivel tavalyhoz képest havi 750 százalékkal emelkedett a város gázszámlája, a villanyáram előlegszámlája pedig 250 százalékkal.

Tornalja Városi Hivatal
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

A jelenlegi energiaválság következménye többek között az is, hogy 2023 januárjától a városi hivatalhoz tartozó egyes fogyasztói helyeken jelentősen megemelkedtek a gázért és villanyáramért fizetendő havi előlegek.

Összehasonlításképpen a város a 2021-es és a 2022-es számlákat is közzétette a honlapján. A villanyáramért az eddigi 3670 euró helyett 9250 eurót kell fizetnie havonta, a gázért a korábbi 3040 euró helyett 22 730 eurót. Az önkormányzat működtetése alá tartozó három óvodában az áram 464 euróról összesen 1170 euróra, míg a gáz előlegszámlája 700 euróról 3788 euróra nőtt.

Győrfi Erika, polgármester a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy a 2023-as költségvetést még decemberben jóváhagyták, de ekkora energiaár-emeléssel nem számoltak. A költségvetésből nem is tudnak fedezni ekkora előlegszámlákat.

A polgármester elárulta, hogy az energiaszámlákra elkülönített költségvetési tétel ilyen árak mellett talán a nyár elejéig tart ki, dacára a takarékossági intézkedéseknek.

Várjuk a helyzet megoldását, úgy mint a többi önkormányzat

– jelentette ki Győrfi Erika, hozzátéve, hogy az egyik alkalmazott munkaköri leírásába bekerült, hogy rendszeresen, legalább havonta egyszer az összes városi tulajdonú épületben ellenőrzi az energiafogyasztást és a mérőműszereket.

Takarékossági intézkedésként a város minden második lámpát lekapcsolt a közvilágításban, több városi tulajdonú épületben lekapcsolták a fűtést, vagy csak az állandó alaphőmérsékletet biztosító temperáló fűtés működik.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.