2023. október 23., 17:35

Boncz Ferenc szobra - Udvard

Udvardon szobrot állítottak a falu híres szülöttének, Boncz Ferenc jogtudósnak. A mellszobor Branislav Becík megyeelnöknek, Udvard korábbi polgármesterének a személyes ajándéka a község lakosainak. Elsősorban az alapiskola tanulói találkozhatnak nap mint nap ezzel az alkotással, mert ezen a tanösvényen teszik meg az utat az iskolába. Itt található Szent László és Szent István mellszobra is.

 

Boncz Ferenc - Udvard - 2023
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő - ma7

Boncz Ferenc Udvardon született 1829-ben, édesapja megyei tisztviselő volt. A komáromi gimnáziumban érettségizett, Pozsonyban és Nagyszombatban hallgatott teológiát. Részt vett a szabadságharcban, honvédként a komáromi helyőrségben, majd hadnagyként szolgált egészen a fegyverletételig.

A szabadságharc után a pozsonyi jogakadémián, majd a pesti tudományegyetemen folytatta tanulmányait. 1861-ben bírói pályára lépett. Muzslán, a járásbíróságon kezdte pályafutását, majd a komáromi és az aranyosmaróti úrbéri törvényszéken folytatta. 1867-ben a közalapítványi királyi ügyigazgatósághoz került, amelynek 1876-ban ügyigazgatója lett. 1886-tól a jogakadémiák miniszteri biztosa volt.

Jeles egyházjogász volt, és ilyen tárgyú írásai élénk figyelmet keltettek szakmai körökben.

Tudományos munkásságának kezdetét a háromkötetes A magyar közigazgatási törvénytudomány kézikönyve és a Magyar államjog című könyve jelentette. Ez utóbbi mottójául a máig érvényes megállapítást választotta: „Ha nem ismerjük, nem is tisztelhetjük a törvényt, pedig a törvény tisztelete a haza szeretete.”

Életének 72. évében hunyt el. Komárom vármegye saját halottjának tekintette. Rövidesen követte őt felesége is, mindketten az udvardi családi sírboltban nyugszanak.

A mellszobrot Lebó Ferenc, az udvardi származású Munkácsy-díjas szobrászművész, Udvard díszpolgára készítette.

A szobor leleplezésekor egy megszívlelendő mondatot mondott: „Ne azon gondolkodjunk, mit adhat nekünk Udvard, hanem azon, hogy mi mit adhatunk Udvardnak. Úgy éljünk és úgy dolgozzunk, hogy mindig hozzátegyünk a közösségnek az értékeihez.”

Megjelent a Magyar7 2023/42. számában.

 

Udvard - 2023 - Boncz kúria
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.