2022. november 25., 12:59

Beszélgessünk és borozgassunk együtt

Tegnap hivatalosan is átadták Párkányban a Borok Házát, amely magyarországi támogatással a Schams Ferenc Terv részeként jött létre. Közösségi tulajdon, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása kezeli.

Borok Háza megnyitó
Galéria
+6 kép a galériában
Geönczeöl Attila, Ökrös Oszkár, Forró Krisztián, Czimbalmosné Molnár Éva, Mészáros Balázs a megnyitón
Fotó: Bokor Klára

Geönczeöl Attila, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke üdvözölte a vendégeket, kifejtve, szerencsés a helyválasztás, hiszen Párkány a felvidéki borvidék legismertebb központi települése, melynek vonzáskörzetében sok az aktív magyar borász.

Párkány kapu Magyarország felé, a környéken négyezer hektáron termesztenek szőlőt, több tucat regisztrált borász van, illetve több ezer kistermelő, akikért ez a hely tud tenni valamit. A borok népszerűsítése mellett, konferencia- és oktatóközpontként, valamint borbárként is funkcionál a hely”

– mondta el Geönczeöl Attila.

Borok Háza megnyitó
Geönczeöl Attila, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulásának elnöke és Madocsai Szilárd népzenész
Fotó:  Bokor Klára

Ökrös Oszkár a Magyar Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében kifejtette, a borkultúra látványos felívelésének vagyunk tanúi, újabb székhelyek nyílnak, ahol bemutatkozhatnak olyan borászatok is, akik nem ipari mennyiségben, de kitűnő minőségben állítanak elő borokat.

Pozsonytól a Bodrogközig minden számottevő magyar borászat lehetőséget kap a bemutatkozásra, ez még inkább kiemeli ennek az intézménynek a jelentőségét és egyediségét.

Megnyitása nemzeti siker, nemzetgazdasági szempontból is hasznos, a beruházás hozadékát a felvidéki borásztársadalom és a magyar nemzet egyaránt élvezheti.

Borok Háza megnyitó
Pereszlényi Csaba, borászatért felelős falugazdász
Fotó:  Bokor Klára

Pereszlényi Csaba, borászatért felelős falugazdász arról tájékoztatta portálunkat, a Borok Háza a vinotékákhoz hasonlóan nappali nyitva tartással fog működni 10 órától 17 óráig, pénteken és szombaton pedig 17 órától éjfélig. Lesznek kiemelt, aktuális kínálataik, amelyekből lehet kóstolni, ezekhez borkorcsolyát – mandula, sajt, pogácsa, lilahagymás kenős kenyér – lehet választani.

Fontos feladata a háznak, hogy segítse a borászatokat, a marketingmunkát részben vagy egészben felvállalja”

- emelte ki. 

A rendezvényen Ökrös Oszkár a Magyar Agrárminisztérium, nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mellett részt vett, Mészáros Balázs osztályvezető, Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki főosztályának főosztályvezetője, Forró Krisztián a Szövetség országos elnöke, valamint számos borász a határon innen és túl.

1-borok-haza-bokor
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.