2020. február 13., 17:02

Az útfelújítások álltak az almágyi lakossági fórum középpontjában

Ondrej Lunter, Besztercebánya megye alelnöke, valamint három megyei képviselő részvételével tartottak lakossági fórumot Almágy községben. A találkozó központjában az útfelújítások és egyéb megyei beruházások kérdése állt.  

Galéria
+1 kép a galériában

 A Magyar Közösség Pártjának (MKP) megyei képviselői közül Cziprusz Zoltán, Auxt Ferenc és Juhász Péter vettek részt a keddi fórumon, akik azt megelőzően a régió polgármestereivel is egyeztettek.

Ondrej Lunter kifejtette, hogy

egész Besztercebánya megye területén belül a Rimaszombati járásban vannak a legrosszabb állapotban az utak.

Ez tulajdonképpen a jelenlegi megyerendszer fennállása óta így van, de feltett szándékuk változtatni ezen a helyzeten. A választások után alakuló új kormányt is arra fogják kérni, hogy lehetőségeihez mérten minél nagyobb összeget különítsen el erre a célra.

Lunter hangsúlyozta:

az elsődleges vállalás az, hogy a legrosszabb állapotban lévő útszakaszokat hozzák helyre.

Besztercebánya megyében ehhez összesen mintegy 100 millió euróra lenne szükség. Mint felidézte tavaly áprilisban 20 milliót már elkülönítettek az útfelújításokra, amit különböző forrásokból további 10 millióval tudtak kiegészíteni. Ebből a fejlesztési csomagból több szakasz – az 531-es (Pálfala és Rimaszombat közötti, valamint Rimaszombat városán keresztülhaladó, illetve a Tiszolc és Vereskő közötti szakaszát) és az 532-es (Tornalja és Murány közötti) másodosztályú utak – újraaszfaltozását még az év vége előtt elvégezték.

Az Ajnácskő – Almágy – Tajti, a Bátka – Meleghegy – Ratkó, valamint a Rimaszécs – Bátka közötti útszakaszok felújításáról is döntés született, de a közbeszerzési eljárás során történt fellebezés miatt csúszik a kivitelezés. Ezen szakaszoknak a felújítása áprilisban kezdődhet el, s a nyertes Viakorp céggel kötött szerződés értelmében 150 napon belül, vagyis legkésőbb a nyár végéig kell befejezni a munkálatokat. A második körben számos újabb szakasz és bekötőút felújítása valósulhat meg, amelyekre már szintén kiírták a közbeszerzési eljárást. A tervek szerint 2021-ben mintegy 28 millió eurónyi beruházásra kerülhetne sor. 

"Az a tény, hogy a Besztercebánya megyét érintő útfelújítások 60 százaléka az öt déli (Nagyrőcei, Rimaszombati, Poltári, Losonci és Nagykürtösi) járásra koncentrálódik nagyban az MKP erős megyei képviseletének eredménye" – hívta fel a figyelmet Cziprusz Zoltán, aki portálunknak elmondta, hogy valóban most folynak a megye történetének legnagyobb útfelújítási és karbantartási munkálatai. Meglátása szerint van esély rá, hogy 2022-ig, a jelenlegi (megyei önkormányzati) választási időszak végéig, a veszélyes és rossz állapotban lévő utak nagy része megújulhat. Ez csaknem 600 kilométernyi útszakaszt jelentene. Mivel a jobb állapotban lévő utak karbantartása nem kerül annyiba, mint a folyamatos javításuk, így ez a megye költségvetésére is pozitív hatással lenne.  

A lakossági fórumon szó volt még az egészségügyi ellátás helyzetéről, az orvoshiányról, valamint a Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalat zólyomi részlegének (SAD Zvolen) aktuális problémájáról is.
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.