2021. január 1., 10:03

Az orvosi kés Paganinije

Kulka Frigyes főképpen a tüdőkórok kutatásával, kezelésével és a tüdőátültetés lehetőségének analizálásával foglalkozott, de természetesen az egyetemi hallgatók oktatásában is részt vett. Érdemes bepillantani az ipolysági születésű mellkassebész regénybe illő életútjába.

 

A visszatért Felvidék adattára 1918–1938 című kiadványból nyilvánvalóvá válik, a bisztricsányi illetőségű Kulka Miksa 1893-ban Ipolyságon alapozta meg független szállítási vállalkozását. Nándor nevű fia ennek a vezetésébe kapcsolódott be 1917-ben. Jelen írásunk hőse nyolc évvel később, 1925. január 31-én látta meg a napvilágot az ipolysági futballszakosztály elnökeként is tevékenykedő Kulka Nándor és Schubert Melánia gyermekeként.

Frigyes csak kilencéves volt, amikor első alkalommal döbbent rá a halál közelségére: négyesztendős húga, Vera agyhártyagyulladás következtében elhunyt. Hamarosan egymást követték a családi tragédiák.

A fiú 1935-től a helyi középfokú oktatási intézményt, a mai Szondy György Gimnáziumot látogatta. Itt érettségizett 1943-ban, származása miatt azonban nem tanulhatott tovább. Amikor 1944 májusában a számottevő zsidó kisebbséggel rendelkező kisváros izraelitáit gettóba zárták, a Kulka család már túl volt egy bírósági tárgyaláson. Az Ipolysági járás főszolgabírója két évvel korábban – egy zsidó nő rejtegetéséért – bűnösnek találta Frigyes édesanyját, aki végül az auschwitzi koncentrációs táborban lelte halálát.

Frigyes még nem volt húszéves, amikor munkaszolgálatos lett. „Szentkirályszabadján, ahová repülőteret építeni vezényelték, társaival hallgatta, amint tőlük nem messze, az Appel-platzon (gyülekezőhelyen) a bori különítmény maradványait, köztük Radnóti Miklóst »búcsúztatja« egy Murai nevű alezredes. Névsorolvasáskor kiderült, hogy a körletben ketten meghaltak, helyettük a bámészkodók közül kettőt, őt és még egy főt a boriakkal együtt bevagonírozták. Amíg a szerelvény vesztegelt, kibontották a vagon padlóját, és az éjszaka leple alatt kimásztak, majd visszalopakodtak a körletbe.”

A fenti sorok L. Horváth Katalin Az utolsó mondattal kezdd! című, 2020 szeptemberében megjelent kötetében olvashatók, amelyben Kulka Nándor sorsáról is olvashatunk: „1945 tavaszán – amikor a közeledő angol–amerikai csapatok elől igyekeztek kiüríteni a bergenbelseni lágert –, a fogolyvonatot légitámadás érte. Sok őrizetes megszökött, az ott maradt, járóképtelen embereket pedig megtizedelték az SS-ek. Köztük volt a Józsefvárosi pályaudvaron bevagonírozott Kulka Nándor is. A barátai temették el a cellei vasútállomás közelében, a 217-es kilométerkőnél.”

Kulka Frigyes 1945 februárjában rövid ideig egy nemeskocsi istállóban húzta meg magát, a tábori csendőrök azonban rátaláltak. Miután kihallgatták és megverték, a szombathelyi katonai fegyházba szállították. A katonai bíróság első körben halálra ítélte, később tíz év börtönre módosították az ítéletet. Amint az a Kulka Frigyes-kötetből kiderül, akkor sikerült kimenekülnie a börtönből, amikor a kaszárnyát bombatalálat érte. „Kulka a szovjet csapatok mögött, gyalog, egy német halottról leszedett, három számmal nagyobb bakancsban, klottnadrágban, rangjelzés nélküli katonakabátban, leventesapkában elindult »haza«, a durván kétszáz kilométerre lévő Ipolyságra.”

Hazaérve arra kellett rádöbbennie, hogy családjából egyedül ő élte túl a szörnyű eseményeket. Ekkor határozta el, hogy miként azt korábban édesanyjának megígérte, orvos lesz, függetlenül attól, hogy még fiatal medikusként is inkább színész lett volna, s állítólag erős palóc akcentusa miatt tanácsolták el a pályától.

A történet szerint egy tehervagon tetején utazva jutott el Budapestre, ahol 1945-től a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvostudományi Karát kezdte látogatni. Miután 1950. augusztus 25-én diplomázott, orvosdoktorrá avatták; kutatási területe a mellkassebészet és a tüdőgyógyászat lett.

Kulka Frigyes3

1959-ig az Országos Korányi TBC-szanatórium Intézet Sebészeti Osztályának gyakornoka, alorvosa, majd klinikai adjunktusa volt; közben a koreai háború idején az észak-koreai Rákosi Mátyás Kórház Mellkassebészeti Osztályán is dolgozott, sokszor méltatlan körülmények között. Elég, ha csak a hadikórház röntgengépe működésének mikéntjét említjük, amelyhez egy koreai fiú biciklin ülve, a pedált tekerve szolgáltatta az áramot.

Kulka Frigyes 1959-ben költözött Szegedre, ahol a Szegedi Orvostudományi Egyetemen kapott állást. Az évek során volt az intézmény I. Számú Sebészeti Klinikájának a docense, de 1969-től egyetemi tanár, később rektorhelyettes is.

Az 1979-es Budapestre költözése után az Orvostovábbképző Egyetemen munkálkodott; 1981-től az I. számú Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, 1986-tól annak rektora.

A sebészi munkát mesterségnek, művészetnek és tudománynak leíró szakember 1989. szeptember 23-án hunyt el.

Egy 1985-ös portréfilmben mesélte el a történetet, amely szerint 1944-ben látta utoljára az édesanyját, amikor bevagonírozták a zsidókat. Elmondása szerint megjegyezte annak a marcona külsejű tábori csendőrnek az arcát, aki az édesanyját lökdöste. Amikor 18 évvel később Humboldt-ösztöndíjasként Münchenben tartózkodott, egy gyomorperforációtól szenvedő betegben felismerte a csendőrt. Kulka megoperálta. A korábbi csendőr, aki maga mondta el az orvosnak, hogy a háború alatt két évig Ipolyságon szolgált, meggyógyult.

Ez a mi ars poétikánk. Ha gyógyítunk, akkor mindenről megfeledkezünk, akkor is, ha ez nagyon nehéz”

– emlékezett Kulka Frigyes, akit Füzesi Kristóf gyereksebész az orvosi kés Paganinijének nevezett.

Kulka Frigyes2

Fia, a Kossuth-díjas színművész, Kulka János, akit 2014-ben Ipolyság díszpolgárává avattak, több alkalommal is fellépett édesapja szülővárosában, ahol a Kulka család történetére nemcsak az egykori neológ zsinagóga falán található holokauszt-emlékmű emlékeztet, hanem az Ipoly Menti Találkozások keretében 2019 májusában felavatott botlatókövek is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/52. számában.

 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.