2023. június 19., 17:51

Az idén is megemlékeztek az irodalmárokról Kamocsán

Az XXXI. Lukács Pál irodalmi és kulturális délutánra került sor Kamocsán a Csemadok szervezésében. Kerek évfordulói kapcsán emlékeztek Lukács Pál költőre, nevelőre, kiértékelték diákpályázatukat, és a VII. Lukács Pál Irodalmi és Közéleti Díj átadására is sor került.

Az Emlékezés Parkja
Az Emlékezés Parkja
Fotó: Csemadok Kamocsa

Az emlékezés az önkormányzat által 2004-ben létrehozott „Emlékezés Parkjában” kezdődött, ahol minden évben megemlékeznek a faluban született vagy ott alkotó irodalmárokról. Kőbálványokon öt gránittábla van már ott elhelyezve – Lukács Pál, költő, nevelő, házitanító, Papp Kálmán költő, hadbíró, altábornagy, Baranyai József, író, könyvtáros, Pethes János pedagógiai író, pszichológus, iskolaigazgató és Vörös Péter költő, kritikus emléktáblája.

Lukács Pál emléknap
Fotó:  Csemadok Kamocsa

„Ez az év nagyon gazdag jeles évfordulókban községi viszonylatban is. 1853-ban, vagyis 170 évvel ezelőtt született Pap Kálmán, aki a hadbírói szakirodalom mellett a szépirodalomban és műfordítóként is maradandót alkotott. De irodalmi délutánjaink névadója Lukács Pál is 220 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot és pontosan másfél évszázada pihen a kamocsai temetőkertben” – hangsúlyozta beszédében Gál László a Csemadok elnöke. A koszorúzás után az ünnepség a kultúrházban folytatódott.

Gál László felidézte Lukács Pál költő, nevelő életét. Megtudtuk, egyszerű, földműves szülők gyermeke volt, akik mindent megtettek azért, hogy jó felfogású fiukból református papot neveljenek. Iskolái elvégzése után szülei meghaltak. Vándorszínészetre adta a fejét, majd nevelőnek szegődött. Ezzel azt is vállalta, hogy nem alapíthat saját családot. Idővel híre ment újszerű pedagógiai módszereinek, amit ma már interaktív oktatásnak mondanánk. A grófi családok kézről kézre adták, így bejárta az egész országot. Egyenrangú partnerként tekintett a diákjaira és a későbbiekben is figyelemmel kísérte pályafutásukat. Gál László felsorolta azon ismert emberek nevét, akik tanítványai voltak és a Monarchia alatt szép karriert futottak be.

Lukács Pál Díj
Fotó:  Csemadok Kamocsa

Az idei Lukács Pál Irodalmi és Közéleti Díjat Dr. Galo Vilmos történész, muzeológus kapta.

A Csemadok kamocsai alapszervezete 2017-ben alapította a díjat azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse azokat, akik aktívan kivették a részüket Lukács Pál hagyatékának felkutatásából, személyének megismertetéséből. Galo Vilmos több kutatásában, értekezésben is foglalkozott Lukács Pál személyével. Legutóbb a nevelő és diákjai kapcsolatáról szóló kutatásait osztotta meg az érdeklődőkkel. A díjátadón a díjazott A komáromi Timótheus-ház története című előadását is meghallgathatták az ünneplők.

Lukács Pál Díj
Fotó:  Csemadok Kamocsa

„Egy számomra kedves Petőfi vers kézirata” pályázat kiértékelése

Gál László úgy fogalmazott, az volt a céljuk a pályázattal, hogy a diákokat motiválják a kézzel való írásra. Díjazottak: Lukács Ella, Leczkési Gábor, Angyal Marco, Angyal Antónia, Pető Csilla. Leczkési Gábor még túl is teljesítette a feladatot. Petőfi Sándor Füstbe ment terv versét székely rovásírással is papírra vetette.

Az ünnepségen közreműködött a helyi Őszirózsa éneklőcsoport, Kósa Ilona, Halász Ildikó és Rácz Marika.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.