2021. augusztus 20., 18:09

Az évszázados együttműködés tovább él az emberi kapcsolatokban

A Duna Pozsony alatti ágrendszerében található, különleges történelmi kapcsolatban álló testvérfaluk, a csallóközi Vajka és a szigetközi Dunasziget idén egy határmenti projekt keretében közös rendezvényekkel bővítették kapcsolatukat.

vajkai falunap
Fotó: Vajka község, Facebook

A vajkaiak évszázadokon keresztül művelték a Duna ágrendszerében található földjeiket, legelőiket és erdőiket. Ehhez a szigetközi parton nyári szállásokat alakítottak ki, amelyek a 19. század második felére már állandó lakossággal rendelkeztek, és ezek váltak az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után önálló településsé.

Az évszázados együttélés az emberi kapcsolatokban tovább él, a folyó két partján található községeket szoros rokoni, baráti kapcsolatok fűzik össze.

A projekt keretében Vajkára látogató dunaszigeti fiatalok számára felidézték, hogy a túloldalról még sokáig az itteni templomot és temetőt használták. Ezzel a szokással akkor voltak kénytelenek felhagyni, amikor a 19. század végi szabályozással az ágak helyén kialakították a Duna főmedrét, amelybe viszont az átkelések során a viharos időjárás miatt felboruló ladikokból többen belefulladtak.

Ekkor merült fel saját templom építése, illetve temető kialakítása.

A dunaszigeti fiatalok kipróbálták a vajkai kompot, illetve megszemlélték a dunacsúnyi vízlépcső létesítményeit, a vadvízi pályán kívül azt a zsilipet is,

amelyen keresztül a Mosoni Dunába engedett víz a községükön átvezető Zátonyi-Duna vízszintjét is stabilizálja. A kisprojekt fő rendezvényei a két község falunapjai voltak. A július 31-én Dunaszigetre látogató vajkaiak számára a legnagyobb élményt a sárkányhajózás jelentette. Míg ugyanis a 18 fős legénységgel történő evezés Szlovákiában még mindig gyermekcipőben jár, a Szigetközben napjainkra a helyi rendezvények népszerű részévé vált.

Dunasziget is rendelkezik saját sárkányhajóval, amellyel több helyi és környékbeli csapat mérheti össze tudását.

Az augusztus 14-én tartott vajkai falunapon, a XVII. Szent István Napon régióbeli előadók léptek fel nagy sikerrel. A rendezvény érdekes színfoltja volt a dunaszigeti mazsorettek előadása, akik országos és nemzetközi versenyeken is sikerrel szerepelnek.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A közös projekt az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának támogatásával valósult meg.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.