2022. augusztus 21., 08:34

Az erkölcsi jót kell szolgálnunk mindannyiunknak - szentmisével ünnepeltek a pozsonyi magyarok

Pozsonyban immár hagyományosan a Szent Márton Székesegyházban került sor az augusztus 20-ai magyar ünnepi szentmisére.

Pousony, augusztus 20.
Fotó: Csáky Pál, Facebook

A pozsonyi dóm ezúttal megtelt hívekkel és ünnepelni vágyókkal. "Sokan jöttek vidékről, a nyitrai és a Garam menti régióból is, illetve a Felvidék további településeiről, de Magyarországról is érkeztek vendégek" - mondta portálunknak Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Fábry Kornél atya volt,

az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, a magyarországi Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója, aki beszédében Szent István Intelmeit sorakoztatta fel, és azok időszerűségét hangsúlyozta korunkban is.

poszonyi dóm, augusztus 20.
Megtelt a pozsonyi Szent Márton Székesegyház
Fotó:  Facebook.com

Tamás atya köszönetet mondott Kornél atyának és minden munkatársának, hogy a múlt évi kongresszus kapcsán bennünket, felvidéki magyarokat is társszervezőknek tekintettek, s hogy így felejthetetlen élmény maradhatott a pozsonyi hívek számára is az előző augusztus 20-a óta megszervezett budapesti világesemény.

Tamás atya hangsúlyozta, hogy Szent István királyunk felelősségteljes magatartása példaértékű kell, hogy legyen ma is, a jelenlegi helyzetben is mindannyiuk számára.

Minden felelősségteljes embernek úgy kell élnie és tevékenykednie társadalmunkban, hogy az erkölcsi jót is szolgálja, elsősorban a saját népe, saját közössége számára, amint ezt Szent István király is tette"

- fűzte hozzá az atya.

A szentmisén Kováts Péter orgonaművész teljesített zenei szolgálatot, az Esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház karnagya.

A szentmise után az ünnepi megemlékezés résztvevői a templom melletti téren megkóstolhatták a múlt évi budapesti eucharisztikus kongresszus díjnyertes süteményét, az „Egy falat mennyország"-ot, amelyet ez alkalommal is Karl Zsolt dunaharaszti cukrász készített el.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.