2020. szeptember 22., 19:27

Autómentes világnap: Kizárták a gépkocsikat Dunaszerdahely Fő utcájáról

Dunaszerdahely városa szeptember 22-én az Autómentes nap keretében az idén első alkalommal kapcsolódott be a Klímabarát közlekedésért elnevezésű országos rendezvénybe. Az autómentes napon délelőtt 9 és délután 15 óra között nem közlekedhettek gépkocsik a Fő utca kultúrháztól városházáig húzódó szakaszán. A lezárás így a reggeli és délutáni csúcsforgalmat nem érintette. Egyébként ez az utca Dunaszerdahely egyik legforgalmasabb szakasza, naponta 20 ezer autó halad át rajta. Szeptember 21.-e és 25-e között a dunaszerdahelyi városi tömegközlekedés ingyenes mindenki számára.

A gépkocsik helyett a Fő utcát a gyalogosok és a kerékpárosok vehették birtokba. Az úttesten számos standot állítottak fel, amelyeknél a környezetbarát közlekedési módokat népszerűsítették. A figyelem középpontjába került a kerékpáros közlekedés, valamint az elektromos meghajtású és további alternatív üzemanyaggal működő jármű. 

autómentes dunaszerdahely

Emellett szeptember 21.-e és 25-e között a dunaszerdahelyi városi tömegközlekedés ingyenes mindenki számára.

Egyre nagyobb teret nyernek az elektromos járművek

A kerékpárstandnál az érdeklődőknek a hagyományos kerékpárok mellett a villanykerékpárokat is bemutatták.

Elsősorban városi kerékpárokat hoztunk ki, valamint gyerekkerékpárokat is bemutatunk. Mindent ki is lehet próbálni. Manapság a kerékpárok széles választéka kapható a hozzá tartozó felszereléssel. Az év nagy részében közlekedhetünk kerékpárral, hiszen az időjárás ezt lehetővé teszi. Mivel Dunaszerdahely nem nagy kiterjedésű, biciklivel minden gyorsan és könnyen megközelíthető. Még a parkolásra sincs gond, tehát a kerékpár megfelelő alternatívája lehet a gépkocsinak

– mondta Ales Kelemen, kerékpárüzlet-tulajdonos.

A kerékpárok mellett különböző gépkocsimárkák elektromos változatát is kiállították. A villanymeghajtású autók esetében nincs károsanyag-kibocsátás, ezért óvják a környezetet. Az érdeklődés is egyre nagyobb irántuk, tájékoztatott Horváth Igor értékesítő.

A környezetvédelem szempontjából az államnak is célja, hogy támogassa ezeknek a gépkocsiknak az elterjedését, ezért állami támogatást nyújt a megvásárlásukhoz. Az idei rendelkezésre álló összeg elfogyott, de várhatóan meghirdetik a következő fázist. Az elektromos gépkocsik hatótávolsága elérheti a 300-400 kilométert, így már nemcsak városi közlekedésre alkalmasak. Egyre több ügyfelünk van, aki használja, és pozitívan értékeli

– fogalmazott Horváth Igor.

autómentes dunaszerdahely
Környezetbarát és környezetkímélő megoldások nemcsak az autómentes világnapon
Minden nap oda kell figyelni arra, hogy környezetbarát módon éljünk. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy van alternatív módja is a közlekedésnek. Az autók helyett használhatók kerékpárok. Dunaszerdahely 2018-ban kezdte kiépíteni a kerékpársávokat, először a Fő utcán, majd a Jesenský utcán és a Pozsonyi úton. Két kerékpártárolót is kihelyeztünk a városban. Az egyik a vasútállomás mellett kapott helyet. Ezt olyan sokan használják, hogy bővíteni kell. Egy további kerékpártárolót szeretnénk elhelyezni a termálparknál is. Továbbá idén is bekapcsolódunk egy európai uniós projektbe, amely a kerékpárutak bővítését célozza meg. A Czibók utcában szeretnénk kerékpárutat kiépíteni, erre már érvényes építési engedéllyel is rendelkezünk

– tájékoztatott Hájos Zoltán polgármester a rendezvényen elhangzó beszédében.

autómentes dunaszerdahely
Az elektromos járművek használatát támogató önkormányzati intézkedések

A polgármester hozzátette, Dunaszerdahely támogatja az elektromos meghajtású közlekedést a  város területén. Az önkormányzat olyan általános érvényű rendeletet fogadott el, amely alapján az elektromos meghajtású járművek töltőállomásaira vonatkozó ingatlanadó mértéke nulla. Továbbá a városi rendőrség két elektromos meghajtású járművet használ, valamint a  Gastro DS, városi tulajdonban lévő cég, amely az általános iskolák közétkeztetését látja el a  város területén, az ételek kiszállítása során szintén elektromos meghajtású járművet használ.

A  következő évtől az önkormányzat szeretné bevezetni a  zöld rendszámmal rendelkező járművek részére a  város területén való ingyenes parkolást. Emellett a városi buszokat alacsonyplatós elektromos meghajtású energiatakarékos autóbuszokra szeretnénk cserélni. Várjuk, hogy kiírják az erre vonatkozó európai uniós pályázatot

– mondta Hájos Zoltán.

autómentes dunaszerdahely
Játékok, kvízek, interaktív foglalkozások – szórakoztató programok várták a gyerekeket

Az autómentes napon délelőtt elsősorban az óvodás korú gyermekeket várták a programok, míg délután az alapiskolásoknak szóló foglalkozásokat szerveztek. Voltak ügyességi játékok, közlekedési Ki mit tud?, interaktív foglalkozások, meseolvasás, környezetvédelmi, egészségvédelmi és kézműves foglalkozások. Mindezek során a gyerekek hasznos ismeretekkel gazdagodtak a környezetbarát közlekedésről.

autómentes dunaszerdahely
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.