2022. október 20., 07:58

Augusztus 10-én letették az alapkövét, mára már a kenderbeton falakat öntik

A RE-START akcióprogramból bővül az Ipolyszalkai Tájház, az első szakaszban egy tágas kézművesházzal, melynek tetőterében szállások lesznek kialakítva.

ipolyszalka-tajhaz-4.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Épül a kézművesház: Dikácz Zsuzsanna tájházvezető és Pohori Tamás kivitelező
Fotó: Bokor Klára

Dikácz Zsuzsanna a tájház vezetője, éltetője elmondja, régi álmuk vált valóra, amikor 2003-ban sikerült megvásárolniuk a tájház épületét. Rövidesen élő tájházzá varázsolták a helyet, ahol megülik az évkör ünnepeit, 15 ősi mesterséget tanítanak, a kemencében sül a tönkölykenyér, rétes, kuglóf, készülnek a savanyúságok, lekvárok, szörpök. A tájházban nyaranta négyszer gyerekek táboroznak, és évközben is sok iskolai és óvodai osztály keresi fel őket.

Kinőtték a tájházat

Egyre nagyobb az igény a tájházi foglalkozások iránt és egyre több népes csoport is megáll a tájháznál, ahol mindig kedves a fogadtatás. Ezért határoztak a bővítés mellett. Kidolgoztattak egy látványtervet, hogyan kéne kinéznie a portának véglegesen, de egyelőre a kétszer 300 négyzetméter alapterületű kézművesház építésének fogtak.

Épülő ipolyszalkai kézművesház
Fotó:  Bokor Klára
Az Interreg pályázatból 300 ezer eurót kaptunk, ebből felépülnek a falak, a cseréptető, üzemeltetésének megfelelően elkészül a konyha és a kamra, valamint a szociális helyiségek. Ebbe a tetőtér beépítése, a nyílászárók nem férnek bele és a belső munkálatok se. Még több mint 300 ezer euróra van szükségünk”

– sorolja Dikácz Zsuzsanna.

A kézművesház kivitelezője Pohori Tamás cége. Hihetetlen gyorsan és látványosan épül a ház faszerkezete, hiszen a több méteres előregyártott elemeket a helyszínen már csak össze kell illeszteni. Pár nap alatt álltak a falak és a tetőt is megácsolták rövid idő alatt. Jelenleg zsaluzzák a falakat, ebbe a kenderbetont öntik.

Épülő ipolyszalkai kézművesház
Fotó:  Bokor Klára

„Azért döntöttünk a kenderbeton mellett, mert kendert keverni a falakba ősi technika, amit vissza szeretnénk hozni a jelenbe. Nagyon korszerű, hő- és hangszigetelő, átereszti a levegőt, erősebb, mint a beton, nem gyúlékony, földrengésbiztos. Építése többe kerül, mint egy hagyományos technikával készült épület, de fenntartása fele költségből megoldható” – mondta el Zsuzsa. Hozzátette, a tetőtérben szállások lesznek kialakítva, ami a község szempontjából is fontos.

Beindult az Alsó-Ipoly mente turizmusa, átadás előtt a helembai híd, kenus stégek épültek Letkésnél és Ipolytölgyesnél, kerékpárutak vezetnek erre, itt lép a Magyarországról érkező Nyitra megyébe. Kell tehát a pihenőhely, a szociális helyiségek, kellenek a kiadó szobák, ha a turizmus vérkeringésébe bele akarnak kapcsolódni.

Pohori Tamás magyarázza, 45 cm vastagságúak lesznek a külső falak, melyek előre elkészült saluba lesznek döngölve.

A kenderbeton nekünk is újdonság, de meg tudunk felelni a kihívásnak”

– mondja a kivitelező.

Épülő ipolyszalkai kézművesház
Látványterv
Fotó:  facebook

A tájház fenntartói és üzemeltetői keresik a további pályázati lehetőségeket és gyűjtésbe kezdtek, hogy ne álljon sokáig félkészen az épület, hanem mihamarabb be tudják fejezni és rendeltetésszerűen használni.

Szervezetek és magánszemélyek adományait várják a Szlovák Takarékpénztárban (Slovenská sporitelňa) lévő bankszámlájukra: IBAN: SK08 0900 0000 0002 4100 8484. Minden adományért hálásak. Tegyünk mi is a híres tájház kézművesházának mielőbbi felépüléséért!

ipolyszalkai-tajhaz
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.