2024. április 28., 15:47

Átadták a város elismeréseit Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

A Szent György-napok keretében a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében tegnap 15. alkalommal adták át ünnepélyesen Dunaszerdahely rangos elismeréseit, amelyekről a város szervezetei, polgári társulásai és klubjai által benyújtott felterjesztések alapján a március 19-ei önkormányzati gyűlésen született határozat.

atadtak-a-varos-elismereseit-dunaszerdahelyen
Galéria
+16 kép a galériában
Átadták a város elismeréseit Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

A Dunaszerdahely Város Díszpolgára cím mellett sor került a Pro Urbe-, a Pro Urbe Juvenis- és a Pro Urbe Educatione-díjak, továbbá a polgármesteri díjak és oklevek átadására is. A polgármesteren és a két alpolgármesteren kívül az eseményen jelen voltak többek között az önkormányzati képviselők és dolgozók, továbbá a testvérvárosok, Gödöllő és Nagycenk delegációi. A nagycenkiek tiszteletük jeléül XVI. századbeli viseletben a színpadon is megmutatkoztak.

a-nagycenki-delegacio-es-a-musorvezetok
A nagycenki delegáció és a műsorvezetők
Fotó:  Lacza Gergely

Az ünnepi műsor a Mille Fiori kamarazenekar fuvola előadásával kezdődött, majd a két háziasszony, Bíró Éva és Tilajčík Edit köszöntötte a megjelenteket. A díjra a dunaszerdahelyi sportklubok és a város lakói öt kategóriában tehettek javaslatokat:15 év alatti egyéni sportoló, 15 és 20 év közötti egyéni sportoló, felnőtt egyéni sportoló, legsikeresebb edző, illetve a legjobb csapat.

mille-fiori
Mille Fiori
Fotó:  Lacza Gergely

Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntő beszédében kiemelte, hogy a gálaesten a város közössége érdekében nyújtott kimagasló teljesítményeket díjazzák, továbbá a pedagógus díjat is városi rangra emelték.

Közösségünk nem lenne olyan sikeres, ha nem lennének olyan személyiségek, akik képesek és hajlandóak cselekedni városunk lakosai érdekében. (…) Szükséges hangsúlyozni, hogy városunk vezetésének fontos, hogy Dunaszerdahelyen is szülessenek gyermekek, hiszen ők a közösségünk szempontjából a jövő, az a nemzedék, amelynek átadhatjuk azt az hagyatékot, akár építészeti, vagy eszmei örökséget, amelyet elődeink miránk hagytak. Ezért is alkottunk hagyományt a városi hivatalban, hogy az újszülötteket és szüleiket ünnepélyes kereket között köszöntsük gyermekeik megszületése alkalmából. Fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink elsősorban anyanyelvi oktatásban részesüljenek, hiszen közösségünk számára fontos a nyelvünk, kultúránk, és hagyományaik megtartása.”
hajos-zoltan-koszonti-a-jelenlevoket
Hájos Zoltán köszönti a jelenlévőket
Fotó:  Lacza Gergely

Hájos leszögezte, hogy a fiatalok gyakran azért nem vállalnak gyermeket, mert nincs olyan ingatlanuk, ahol a gyermekeiket felnevelnék. E körülményre való tekintettel és annak kapcsán, hogy a városban bevezették a fejlesztési illetéket, egy városi alapítványt hoztak létre elsősorban a fiatal dunaszerdahelyiek számára azzal a reménnyel, hogy ne legyen előnytelen a lakás-, vagy családi ház vásárlásakor, vagy annak felépítése kapcsán a sok ráfordított, megnövekedett költség.

Azok a városunkban állandó lakhellyel rendelkező fiatalok, akik lakást, vagy családi házat vásároltak, vagy családi házat építettek, másfél év elteltével pályázatot nyújthatnak be a városunk által megalapított Fészek Alapítványhoz, mellyel akkora összegre pályázhatnak, amely megfelel a lakás, vagy családi ház felépítésekor kiszabott fejlesztési illetéknek”,

húzta alá a polgármester, akitől azt is megtudhattuk, hogy Dunaszerdahely Város Önkormányzata évente több mint 700 ezer euróval támogatja a helyi sportegyesületeket és kulturális csoportokat.

hajos-zoltan-es-a-nagycenki-delegacio
Hájos Zoltán és a nagycenki delegáció
Fotó:  Lacza Gergely

Dunaszerdahely város elismeréseit Hájos Zoltán polgármester, és a város alpolgármesterei, Karaffa Attila és Puha György adták át.

A hivatalos indoklás alapján a Dunaszerdahely Város Díszpolgára címet olyan belföldi vagy külföldi állampolgár, kiemelkedő személyiség kaphatja meg, aki tartósan és különösen kiemelkedő módon érdemet szerzett a város fejlődésében, érdekeinek védelmében, jó hírnevének terjesztésében itthon és külföldön, valamint kimagasló eredményt ért el az egyetemes emberi értékek gyarapításában.

dobrovits-mihaly
Dobrovits Mihály
Fotó:  Lacza Gergely

Ezt a címet idén Dobrovits Mihály professzornak adományozták a Vámbéry Tudományos Kollégium kezdeményezéséért, a Vámbéry Polgári Társulás munkájának sokéves segítéséért, továbbá Vámbéry Ármin emlékének negyed évszázada tartó dunaszerdahelyi ápolásáért a Vámbéry-napok és a Vámbéry Tudományos Konferencia rendezvényeken. Mivel Dobrovits Mihály betegség miatt nem lehetett jelen a rendezvényen, így egy későbbi időpontban veheti át az elismerést.

ifj.-mezei-erno
Ifj. Mezei Ernő
Fotó:  Lacza Gergely

Dunaszerdahely Város Pro Urbe-díját olyan egyéneknek vagy közösségeknek adományozhatják, akik tevékenységükkel érdemet szerzetek Dunaszerdahely Város fejlődésében, alkotó tevékenységet végeztek, vagy a kultúra, a sport, az oktatás, a nevelés, a tudomány és a társadalmi élet területén kiemelkedő eredményt értek el.

ersek-rezso-a-dij-atvetele-utan
Érsek Rezső a díj átvétele után
Fotó:  Lacza Gergely

Idén Pro Urbe-díjat vehetett át Érsek Rezső zenész, zeneszerző, hangszerelő és kórusvezető a társadalmi élet és a művészet területén végzett sokrétű aktív tevékenysége, a városi képviselői munkája és több évtizedes zenei pályafutása elismeréseként, életjubileuma alkalmából.

polacekne-angyal-piroska-atveszi-a-dijat
Polačekné Angyal Piroska átveszi a díjat
Fotó:  Lacza Gergely

Szintén Pro Urbe-díjat adományoztak Polačekné Angyal Piroskának, aki több generáció sport iránti szeretetre való neveléséért, a sport területén végzett eredményes pályafutása elismeréseként, életjubileuma alkalmából vehette át a díjat.

a-hc-dac-noi-kezilabda-klub
A HC DAC női kézilabda klub
Fotó:  Lacza Gergely

Pro Urbe-díjat kapott továbbá a HC DAC női kézilabda klub is. Az egyesület a fiatal generációk sportra való neveléséért, a város nevének öregbítéséért, továbbá kimagasló eredményei elismeréseként, köztük a történelmi siker, a szlovák bajnoki cím elnyeréséért. A díjat a dr. Horváth Zoltán, a kézilabda klub elnöke és a csapat tagjai vették át.

dr.-horvath-zoltan
Horváth Zoltán
Fotó:  Lacza Gergely

A három Pro Urbe-díj után következett a Pro Urbe Juvenis-díj átadása. Az elismerést olyan, 26. életévét be nem töltött személynek adományozhatják, aki tevékenységével érdemeket szerzett Dunaszerdahely Város fejlődésében, kitűnő tanulmányi eredményt ért el, alkotó tevékenységet végzett, vagy kiemelkedő eredményt ért el a kultúra, a sport, az oktatás, a nevelés, a tudomány, vagy a társadalmi élet területén. Ezt a díjat idén a mindössze 16 esztendős Husvéth Rebeka vehette át a boccia sportágban elért kiemelkedő teljesítménye elismeréseként, ugyanis az ifjú hölgy a 2. helyen végzett a portugáliai világbajnokságon. A boccia az egyik legnépszerűbb parasportág, amelyet súlyosan mozgássérültek számára fejlesztettek ki. A verseny célja, hogy a 6-6 színes labdával eltalálják a célgolyót.

husveth-rebeka-atveszi-a-dijat
Husvéth Rebeka átveszi a díjat
Fotó:  Lacza Gergely

Dunaszerdahely város önkormányzati testülete 2024-ben Kálmán Miklós részére adományozta a város pedagógusdíját szakmai elhivatottságának, lelkiismeretes munkájának, továbbá a fiatal generációk nevelése és oktatása területén elért kiváló eredményeinek elismeréseként.

kalman-miklos
Kálmán Miklós
Fotó:  Lacza Gergely

A gálaest során Hájos Zoltán polgármesteri díjakat és okleveleket is adományozott.

a-jelenlevok
A jelenlévők
Fotó:  Lacza Gergely

A polgármesteri díjat olyan magánszemélyek és csoportok kaphatják meg, akik a város területén élnek illetve tevékenykednek, a város érdekében dolgoznak, kimagaslót alkottak, vagy kiemelkedő eredményt értek el a tudomány, a technika, a művészet, a sport, a nevelés területén, illetve tevékenységet végeztek az emberi élet védelmének, a város vagyonának és lakosainak érdekében. Ezenkívül olyan személyek, akik tevékenységükkel érdemeket szereztek a város gazdasági és kulturális fejlődésében, jó hírnevének itthon és külföldön való terjesztésében, illetve olyan véradóknak, akik a Jánsky-emlékérem arany fokozatának birtokosai.

bubniak-julia
Bubniak Júlia
Fotó:  Lacza Gergely

Polgármesteri díjban részesült Bubniak Júlia, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal elöljárójaként a közéletben végzett kimagasló színvonalú munkássága elismeréseként, valamint a városi közösségi rendezvények megszervezéséért; Péntek Mária és Péntek István, az Aranykert művésztelep és művészeti kiállítás sokéves szervezéséért, a kortárs magyar művészet támogatásáért; a Kortárs Magyar Galéria a kulturális intézmény fennállásának 30. évfordulója alkalmából, a kortárs magyar művészet példaértékű támogatásának elismeréseként (a díjat Iván Péter igazgató vette át).

bittera-sophie-iman
Bittera Sophie Iman
Fotó:  Lacza Gergely

A polgármesteri emléklapot olyan személyeknek és közösségeknek adományozhatják, akik kiemelkedő módon szereztek érdemet a város vagy a régió fejlődésében, képviseletében és népszerűsítésében, de az elismerés adományozható kiemelkedő munkahelyi, életkori vagy egyéb jubileum alkalmából, a köz érdekében vagy non-profit szervezet érdekében kifejtett sokéves tevékenység végzéséért is.

molnar-mate
Molnár Máté
Fotó:  Lacza Gergely

Polgármesteri emléklapot kapott Földes Henrietta az ápolói ellátás terén elért rendkívüli érdemeiért, melyekkel kiérdemelte a legmagasabb ápolói kitüntetést, a „Fehér Szív” elismerést; Krascsenits Daniel, aki a díjat életművéért, odaadó munkája elismeréseként vehette át.

A gálaesten fellépő Mille Fiori kamarazenekaron kívül ifj. Mezei Ernő zongorán játszott, énekelt Bittera Sophie Iman. Színpadra állt a Fókusz Gyermekszínpad tagja és Molnár Máté, a Neratovice téri Magán Szakközépiskola diákja, a győri El Paso Sporttánc Egyesület, valamint Nagy Kovács Andrea operaénekes.
a-hc-dac-noi-kezilabda-klub
Galéria
+16 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.