2024. március 22., 12:41

Átadták a Vámbéry-díjat – KÉPEKKEL

A XXIV. Vámbéry Napok keretében ünnepélyes keretek között a dunaszerdahelyi városháza dísztermében adták át a Vámbéry-díjat. Az elismerést a Vámbéry Polgári Társulás alapította, s a szervezet szakkollégiumának döntése alapján tavaly ősszel dr. Habil. Michael Knüppel altajista, turkológusnak ítélték oda a Vámbéry életműve kutatásának terén elért kimagasló munkásságáért. Mivel a professzor nem tudott részt venni a tavalyi konferencián, így a díjat tegnap vehette át.

hodossy-gyula-hajos-zoltan-dobrovits-mihaly-es-michael-knuppel
Galéria
+13 kép a galériában
Hodossy Gyula, Hájos Zoltán, Dobrovits Mihály és Michael Knüppel
Fotó: Lacza Gergely

A rendezvényt a Liszt- és Harmónia-díjas Bertók István foglalta keretbe zongorajátékával. Előadásában két saját szerzemény és egy Mozart-improvizáció hangzott el.

bertok-istvan
Bertók István
Fotó:  Lacza Gergely

Az esemény műsorvezetője Kovács Attila iszlamológus, vallástörténész hangsúlyozta, hogy a díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Vámbéryért és örökségéért. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere megnyitó beszédében kiemelte, hogy Vámbéry Ármin Dunaszerdahelyhez kötődően fogalmazta meg magát, ezért is tartják fontosnak azt, hogy az orientalista utazó szellemi örökségét megőrizzék, és a Vámbéry Polgári Társulás azon dolgozik hosszú évek óta, hogy ezt az örökséget megtartsa.

kovacs-attila
Kovács Attila
Fotó:  Lacza Gergely
„Vámbéry munkássága és élete számunkra egy követendő példa,

emelte ki a polgármester.

hajos-zoltan
Hájos Zoltán
Fotó:  Lacza Gergely

Dobrovits Mihály, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke beszédében bemutatta azt a munkát és közösséget, amelyet Hodossy Gyula, a társulás igazgatója szervezett meg. Kezdetben 3-4 fős társaságról volt szó, amely létrehozta a Vámbéry Tudományos Kollégiumot, elnöke, Vásáry István turkológus professzor, a társulás elnöke pedig Hazai György akadémikus lett, elevenítette fel a kezdeteket Dobrovits. Hazai képviselte érdekeinket a Magyar Tudományos Akadémián, miközben más barátaink (pl. Balogh Csaba, pozsonyi magyar nagykövet) vagy éppen Dunaszerdahely városa is segítette munkánkat, mondta.

Szlovák részről is kapott anyagi illetve erkölcsi támogatást a társulás és a Vámbéry Konferencia gyakorlatilag az egyedüli nemzetközi turkológiai konferenciasorozat, amely már 23 esztendeje minden évben, megszakítások nélkül működik a magyar nyelvű tudományos közösség fórumaként, amelyet kiadványok is dokumentálnak.

dobrovits-mihaly
Dobrovits Mihály
Fotó:  Lacza Gergely
Mi hoztuk haza Vámbéryt ebbe a városba”,

húzta alá Dobrovits, majd az idei díjazott, Michael Knüppel lépett a pulpitushoz, hogy megtartsa előadását egy bizonyos William Davi(e)s „professzorról”, aki öt előadást tartott ál-Vámbéryként, és a nagyobb hasonlóság kedvéért még sántaságot is színlelt. A csalót később többen is leleplezték, például Vámbéry Barátja, Kiepert professzor, vagy Genfben Charles Vogt professzor, de addig Európa-szerte (főleg Németországban) több tucat előadást tartott, Vámbérynek kiadva magát.

vasary-istvan
Vásáry István
Fotó:  Lacza Gergely

Vásáry István turkológus, az ELTE Török Tanszékének professzor emeritusa, az MTA rendes tagja, a Vámbéry Polgári Társulás tiszteletbeli elnöke laudációjában kifejtette, hogy Michael Knüppel professzor, a jelenkori turkológia, altajisztika, tunguzológia és etnológia jeles alakja, aki iskoláit 16 éves koráig szülővárosában és az attól nem messze fekvő kisvárosban, Vellmarban végezte. Egyetemi tanulmányait a híres göttingai Georg-August-Universitäten, majd a hamburgi egyetemen folytatta. Az egyetemeken turkológiát és altajisztikát tanult, de második fő tárgyként felvette a politikatudomány szakot is.

dr.-dr.-habil.-michael-knuppel-02
Michael Knüppel
Fotó:  Lacza Gergely
A tudománytörténeti érdeklődés vitte el Knüppel professzort Vámbéry Árminnak, a turkológia úttörőjének és egyik alapítójának az alakjához. Rengeteg cikkben foglalkozott Vámbéryvel és ezirányú munkásságának kétségkívül legfontosabb terméke a Vámbéry-bibliográfia immár 3. javított kiadása. Hálásak lehetünk Michael Knüppelnek, hogy a Vámbéry által írt és a róla szerzett irodalomnak hihetetlen gazdagságú, ez idáig legteljesebb bibliográfiáját hozta létre. (…) Dunaszerdahely városa és a több mint húsz éve működő Vámbéry Ármin Polgári Társulás nem tehetett mást, mint hogy nagyra értékelve Michael Knüppel professzor Vámbéry Ármint érintő irodalmi munkásságát, hálája szerény jeléül a társulás Vámbéry-díjával honorálja azokat az érdemeket, melyeket ezen a területen szerzett”,

fejtette ki Vásáry István.

dobrovits-mihaly-es-michael-knuppel-_
Dobrovits Mihály és Michael Knüppel
Fotó:  Lacza Gergely
a-kozonseg
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.