2023. december 29., 16:34

Átadták a Szondy-díjat

A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő ipolysági Szondy György Gimnázium tanári kara 2013 óta minden évben választ egy diákot, aki kiváló tanulmányi előmenetelével, versenyeken elért kimagasló eredményeivel és/vagy az iskola képviseletében végzett aktív tevékenységével követendő példaként szolgál diáktársai számára.

Szondy
Viczencz Márk és Máté a gimnázium igazgatónőjével, Gajdács Mónikával
Fotó: Szondy György Gimnázium

A Szondy-díjjal 2023 decemberében – mások mellett Korcsog Lúcia, Baráti Tamás, Skrelec Natália, Kuzma Dávid, Szőllősi Zsolt és Pásztor Lili után – Viczencz Márkot és Viczencz Mátét tüntették ki.

Ahogy az a méltatásban elhangzott, Márk és Máté negyedik éve koptatják a gimnázium padjait:

A fiúk erőssége a társadalomtudományokban rejlik. Egyik kedvenc tantárgyuk a történelem, ezért is döntöttek úgy, hogy negyedik tantárgyként abból szeretnének érettségizni. De nem csak a múlt dolgai érdeklik őket, hiszen naprakész információkkal és határozott véleménnyel rendelkeznek a jelenleg a világban zajló dolgokról, szívesen hozzászólnak politikai és filozófiai vagy akár etikai kérdésekhez is. Nyelvi adottságaik és nyelvtudományi ismereteik pedig néha még tanáraikat is megdöbbentik. Emiatt ha úgy adódik, szívesen beneveznek egy-egy angol nyelvi vagy éppen fordítói versenybe is.”

Az elismerő szavakból kiderül, hogy kedvenc országuk Olaszország, amelynek nem csupán a nyelvét, hanem a konyháját is ismerik: „Talán éppen a földrajzhoz való vonzalmuk győzte meg őket, hogy kipróbálják magukat egy olyan angol nyelvű online földrajzi versenyen, melyen iskolánk először vesz részt az idei tanévben, és amelynek első fordulójából máris sikerült továbbjutniuk a Budapesten rendezendő elődöntőbe.”

A méltatásban szó esik arról is, hogy a fiúkhoz az irodalom is közel áll:

A tavalyi Sajó Sándor szavalóversenyen Márk 3. helyezett lett, míg Máté különdíjat kapott szavalatáért. Szintén az előző tanévben Márk egészen az országos elődöntőig jutott Márai Sándor Halotti beszéd című költeményével, sőt meghívást kapott a szakmai zsűri elnökétől, hogy versét szavalja el Esztergomban, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban a magyar költészet napján. Az előző tanévben többedmagukkal kapcsolódtak be Az apostolok lován elnevezésű irodalmi vetélkedőbe, ahol Bóna Sárával kiegészült csapatuk, a Szontri egészen a döntőig jutott, ahol végül az előkelő 5. helyen végeztek.”

Viczencz Márk és Viczencz Máté gyermekkoruk óta hegedülnek. Néhány éve alapító tagjai a Húros Banda elnevezésű zenekarnak, melynek fontos értékmegőrző szerepe van, hiszen főként népzenét játszanak, valódi hangszereken és hagyományos módon: kotta nélkül, improvizatív jelleggel. Hosszú évek óta lelkes tagjai az ipolysági Sendergő néptánccsoportnak is, mellyel már több országba is eljutottak és a legkülönfélébb helyszíneken és rendezvényeken léptek fel. Felsőfokú tanulmányaikat Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szeretnék folytatni.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.