2021. március 15., 09:12

Áll már Esterházy János emlékoszlopa Udvardon

Esterházy János születésének 120. évfordulóján közösségi összefogásból emeltek új emlékoszlopot az udvardi templomkertben a felvidéki politikusnak, aki a tettek embereként Közép-Európa példaképévé vált.

Salgó Tibor, az udvardi Csemadok elnöke, a közélet mozgatórugója, az emlékoszlop alkotója
Fotó: Bokor Klára

Farkas Tibor, az MKP helyi szervezetének elnöke, a kezdeményezés ötletgazdája és támogatója elmondta, húsz éve áll már Udvardon a hős politikus kopjafája, s most egy újabb emlékoszlop kerül felavatásra, amibe Salgó Tibor az alkotó belefaragta Esterházy életét, ragyogó szellemiségét.

Esterházy Usvard
Nagy András esperesplébános megszenteli az emlékoszlopot
Fotó:  Bokor Klára

Az ünnepi beszédet Istenes József építész, Udvard szülöttje tartotta, aki az Esterházy-kultusz legnagyobb éltetője régiónkban. Elmondta,

a szocializmus éveiben hallgatás övezte a mártír politikust, ám most, hogy mindenki előtt feltárul élete és munkássága, Isten, nemzet és haza iránti hűsége példaként állhat előttünk.

Esterházy Udvard
Az ünnepi beszédet az udvardi származású építész, Istenes József mondta
Fotó:  Bokor Klára

Az alkotó, Salgó Tibor szólt az emlékoszlop születéséről és magyarázta annak gazdag szimbólumrendszerét.

„Édesapám ács volt, ezért a famunkák nem esnek távol tőlem. Azt tudtam, Esterházy emlékoszlopának úgy kell kinéznie, mint egy fának - gyökere egy vörösmárvány-tömb lett, törzse faragásokkal díszített tölgyfa, koronája pedig a rézlemezekből készült Magyar Szent Korona” – fogalmazott Tibor.

A gyökeret, a biztos alapot a tardosi bányából származó vöröskő szimbolizálja, melyet a község esperesplébánosa Nagy András atya adományozta a községnek. Az oszlophoz szükséges fát Török László az érsekújvári öreg cserkészklub vezetője szerezte be, mások rézlemezeket ajándékoztak, megint mások, mint Zsidík László és Farkas Tibor az egyéb munkálatokban segítkeztek.

„Az oszlop alsó részén található Esterházy János vörösrézbe gravírozott arcképe. Ezt egy gútai vállalkozónál rendeltük meg, és amikor megtudta, hová lesz, ingyen vállalta az elkészítését.Többek közt ezért is hangsúlyozom, hogy az emlékmű közösségi összefogásból született. Az oszlop díszítéséhez a magyar szimbólumrendszerből merítettem. Kezdő és zárómotívumként az Andráskereszt látható, a közbülsők a Nap, a Hold, a csillagok, a kiáradó energia, a római és görög kereszt és hát ami nem maradhat le egyetlen magyar emlékoszlopról sem, az élet virága, ősi magyar szimbólum. A korona az egész Kárpát-medence szellemiségét, és az isteni áldást jelképezi” – sorolta az alkotó.

Esterházy Udvard
Nagy András esperesplébános, Farkas Tibor, az MKP helyi elnöke és Salgó Tibor az emlékoszlop alkotója
Fotó:  Bokor Klára

Nagy feladat volt Esterházy János életét egy őt teljesen jellemző mondatba sűríteni, de Salgó Tibornak ez is sikerült. „Nem a hatalom szeretete, de a szeretet hatalma” – áll az emlékoszlopon.

Farkas Tibor az ünnepség főszervezője Esterházyról szólva elmondta,

zajlik a boldoggá avatási per, de nekünk magyaroknak többet kell tudnunk róla. Nem szabad csak a mártíromság és a szentség szemüvegén keresztül szemlélnünk, ő mindig a tettek embere volt.

„Ugyanúgy a tettek embere volt, mint ´48-as hőseink. Amíg tettekkel el lehetett érni valamit, ők munkálkodtak, tették a dolgukat, amikor viszont tettekre már nem volt lehetőség, vállalták az üldözöttséget, a mártíromságot” – fejtette ki az MKP elnöke. Kitért arra is, hogy Esterházy János biztosan járt Udvardon. 1936 után az Egyesült Magyar Párt elnökeként végig járta a felvidéki településeket, köztük Udvardon is látogatást tett. Ezt egy fénykép is alátámasztja, melyet pár hónapja Maczkó Ferenc ajándékozott a községnek. Itt a politikus egy csoportképen látható a volt népház udvarán.

Esterházy Udvard
A koszorúba Esterházy János udvardi látogatását megörökítő fénykép került
Fotó:  Bokor Klára

Az alkotó és segítői remélik, a közösségi összefogásból született Esterházy-emlékoszlop nem csak a környék emlékhelyévé válik, de élteti és összekovácsolja a régió, de akár a Felvidék magyar közösségét is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.