2023. január 17., 14:58

Aki elolvassa, észre sem veszi, és besétál az irodalomba

…írta a könyvről Rudolf Péter színész, rendező. Nyáry Krisztián, Így szerettek ők című könyvét, amely már a harmadik kötet íróink és költőink szerelmi életéről, a Balassi Klubestek keretén belül mutatták be a párkányi Városi Művelődési Központban. Az íróval Récsei Noémi beszélgetett.

nyary-1.jpg
Himmler György a szervezők nevében köszönti Récsei Noémit és beszélgetőtársát Nyáry Krisztiánt
Fotó: Bokor Klára

A szerző, Nyáry Krisztián pontosan száz szerelmi történetet dolgozott fel már a három kötetben. Életrajzok ezek egy különleges szemszögből. Méltó és méltatlan, egyoldalú, beteljesült és beteljesületlen, lángoló, érzéki szerelmek, megcsalások, csalódások, ármánykodás, bűntény, bordély.

„Aki elolvassa ezeket a lázas, intim, bolond történeteket, észre sem veszi és besétál az irodalomba. Leérettségizhet sikerrel. Más lesz a viszonya a művekhez. Tisztábban rajzolódnak ki asszociációk, és színesebbek a felfestett képek” – írja a könyv ajánlójában Rudolf Péter.

Nyáry beszélgetőest
Fotó:  Bokor Klára

Récsei Noémi, televíziós és rádiós műsorvezető alaposan kikérdezte a szerzőt, többek közt arról is, van-e jogunk megismerni a szerelmesleveleket, naplóbejegyzéseket. Nyáry Krisztián elmondta, amit titkoltak az irodalmárok, azt leginkább a kortársak előtt, bár van, aki megszabta, leveleit 50 év múlva lehet csak közölni.

Gárdonyi Géza olyan titkosírással írta naplóját, amelyet csak katonai szakértők voltak képesek megfejteni, azt gondolhatnánk, örökre el akarta titkolni, de nem, mert a megfejtett írás így kezdődik: Kedves olvasó, ha megfejtetted…..

Móricz Zsigmond naplója is úgy van megírva, hogy mehet is a nyomdába” – részletezte a szerző, hozzátéve, az idő a szerelmi történetek megírásának jó barátja, de egyénileg kell eldönteni, mi az, ami közölhető.

Nyáry beszélgetőest
A szerző dedikálja könyveit
Fotó:  Bokor Klára

Noémi megkérdezte azt is, hozzáad-e egy-egy alkotó műveinek értelmezéséhez a szerelmi szál. A szerző elmondta, sokan úgy tartják, a szerző nem számít, csak a mű, de ha mi tudjuk, mikor írta, milyen helyzetben, ezáltal a mű talán hatásosabb. „Hogy olyan kiélezett érzelmi szituációban, mint a szerelem, hogyan viselkedünk, nagyban jellemzi az embert” – fogalmazott Nyáry Krisztián.

A jelenlévők a beszélgetés végén számtalan érdekes kérdést is feltettek a szerzőnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.