2024. január 31., 09:09

Aki célba akar érni

A jogosítvány megszerzésével kitárul előttünk a világ. A lehetőség, hogy saját magunk képesekké válunk elvezetni az autót bármikor bárhová, a szabadság felhőtlen érzetét nyújtja. Az önállóság ilyen fajta eléréséhez az első lépés az autósiskolán keresztül vezet. De mennyibe kerül most a jogosítvány megszerzése, és miben változott a tanulóvezetők képzése, illetve hozzáállása az elmúlt években? A tapasztalt autósiskola-tulajdonost, a Szlovákiai Autósiskolák Kamarájának alelnökét, Jurík Bélát is megkérdeztük. 

 

autóiskola
Galéria
+1 kép a galériában
Jurík Béla a Szlovákiai Autósiskolások Kamarájának alelnöke, 1994-ben indította vállalkozását
Fotó: Szomolai Andrea

Húsz évvel ezelőtt Szlovákia egyik nagyobb városában, Nyitrán végeztem el az autóvezetői tanfolyamot. Bár a mátyusföldi síkvidékhez szokván a dimbes-dombos utcákon haladni, meredek lejtőkön előnyt adni, majd elindulni nem volt a legkönnyebb, ám olyan szigorú és mindenre kiterjedő képzést kaptam, amelynek köszönhetően máig rengeteg veszélyes és meredek szituációt ki tudok védeni a volán mögött. Az oktatóimtól megtanultam, hogy gépjárművet vezetni nem könnyű, de felelősségteljes, kőkemény vállalás. A jó sofőr körültekintő, alázattal viselkedik a forgalom más résztvevőivel és az utakon felmerülő helyzetekkel szemben, és tudja, a gépjármű nem veszélytelen eszköz.

Sokan nem mernek vezetni, hiába szerezték meg a jogosítványt. Még többen vannak olyanok, akik csak szűkebb lakóhelyükön ülnek volán mögé, amin – tapasztalva napjaink agresszív és felfuvalkodott közlekedőit – nem is csodálkozhatunk. Naponta ingatom a fejemet a tiszteletlen és önző „parkolás- és közlekedéspolitika” láttán.  Bevallom, más sofőrökhöz hasonlóan, én is mondom a „magamét” vezetés közben.

Autóvezetőként nem ritkán vagyunk szemtanúi az utakon pöffeszkedő, agresszív magatartásnak. Az erőszakos vagy figyelmetlen sofőrök sokszor nemcsak saját magukat sodorják életveszélybe, de akarva-akaratlanul mi magunk is okozhatunk kellemetlen pillanatokat a közlekedés más résztvevőinek.

Nem irigylem azokat, akik mostanában járnak autóiskolába, hiszen vezetői tapasztalat nélkül, kezdőként kell szembenézniük a rendkívül megnövekedett forgalommal és a tolerancia hiányával az utakon. Még kevésbé irigylem az oktatókat. 

Törvényeink ma már megengedik, hogy a 17. életévüket betöltött fiatalok is gépjármű-vezetői jogosítványt szerezhessenek, ők nagykorúságuk betöltéséig csak kísérővel vezethetnek. 

Az ifjú családi taxis
Mindenképpen 18 éves kor előtt szeretnék jogosítványt, mivel így sokkal több időm lesz gyakorolni egy kísérővel az oldalamon. Már gyakoroltam arra megfelelő terepen édesapámmal, a gyakorlati résztől kevésbé tartok, mint az elmélettől

– mondja a 17 éves Kozmér Zoé, aki Dunaszerdahelyen él. Sokan vélekednek úgy, hogy inkább szlovákul tanulják a tesztfeladatokat, mert könnyebbnek tartják a szlovák szaknyelvet. Zoé azonban a magyar mellett döntött, hiszen a magyar az anyanyelve. Dunaszerdahely városát éppen megfelelőnek tartja ahhoz, hogy elsajátítsa a kezdeti tudnivalót. Nem újdonság számára a tanulóvezetés, hiszen barátja, Várady Gergely a közelmúltban lett 18 éves, nagykorúsága betöltése előtt ő is sokat vezetett kísérővel.

– Egy évig én voltam a családi taxis – magyarázza nevetve Gergely – otthon „kihasználták”, hogy végre van jogosítványom…

Ha valaki menni akart valamerre, én vezettem, hogy minél jobban szokjam a volánt. Figyeltek arra, hogy megszerezzem a kellő magabiztosságot a vezetéshez, mert csak így lehet egyedül a volán mögé ülni. 

Szülei megbíznak a fiatal fiú képességeiben, a család egyik autóját is rendelkezésére bocsátják, ha éppen szüksége van rá, sőt a középiskolába is azzal jár. 

autóiskola
Az autósiskola elvégzése körülbelül ezer euróba kerül
Fotó:  Szomolai Andrea

– Az autósiskolát Nyárasdon, a falumban végeztem magyar nyelven. A vezetőoktatóm segítőkész volt, és felkészített mindenre. A tesztek először nehéznek és soknak tűnhetnek, viszont nem kell félni, meg lehet tanulni. A vezetésben meg senki sem lesz elsőre tökéletes. Egy friss sofőrt bármikor meglephet egy-egy helyzet a közutakon, főleg ha ismeretlen helyen van. Óvatosan és megfontoltan kell vezetni – beszél kezdeti tapasztalatairól az ifjú sofőr. 

Egy ezressel „betakarható”

Az autósiskola elvégzése körülbelül ezer euróba kerül. Az árak azonban területileg eltérőek. 

Az, hogy a tanuló melyik autósiskolát választja, elsősorban az ártól függ. Sokan azt gondolnák, hogy az infláció miatt nekünk is árat kell emelni, de ez épp fordítva van. Mi a kedvező, stabil árral tudjuk bevonzani a tanulókat

– magyarázza a galántai Jurík autósiskola tulajdonosa, Jurík Béla, aki 1994-ben indíította vállalkozását. 

Jurík Béla a Szlovákiai Autósiskolások Kamarájának alelnöke. A metodikai bizottság tagjaként javaslatára több törvénymódosítás is született, nemrégiben pedig teszt tankönyvet is írt. Semmilyen okot nem lát arra, hogy 2024-ben árat emeljenek az autóiskolák.

Április elsejétől azonban – s ez már kormányzati intézkedés – emelkedik a vizsgáztatás ára. A motorosok az eddigi 16,50 helyett 25 eurót, a B1, B, BE és a T kategóriájú autósok 33 helyett 50 eurót fizetnek majd a vizsgáztatásért. A kamion és az autóbusz jogosítványért induló vizsgázók erőteljesebb áremeléssel találkoznak. A C1, C1E, D1, D1E kategóriák vizsgázói 49,50 helyett 70 eurót, a C,CE, D, DE kategóriák 66 helyett 100 eurót fizetnek majd a vizsga alkalmával.

2023 áprilisától az elméleti vizsgáztatás szabályai is változtak, vagyis a tanulóvezetők már nem az autósiskolában írnak papír alapú tesztet, hanem a rendőrségen, elektronikus formában. 

Tesztírás a rendőrségen 

– Az autóvezetői tanfolyamot 12 hónapon belül kell elvégezni. A tanulónak szellemileg, fizikailag és egészségileg is alkalmasnak kell lennie az autóvezetésre. A tanfolyam jogszabályoknak megfelelő tanterv alapján működik. Szlovákiában kétféle képzés van, a szimulátoros, és a szimulátor nélküli, magyarázza Jurík Béla. Időtartamban a kettő nem különbözik, a szimulátoros képzés előnye – ilyen Jurík Béla autóiskolája is –, hogy a diák stresszmentesen, tanteremben, művi körülmények között találkozik először a vezetés élményével. 

– Ez környezet- és technikakímélő folyamat. A tanfolyam ideje alatt el kell végezni egy elsősegélynyújtó kurzust is, ebben többnyire a Vöröskereszt van az autósiskolák segítségére. A szükséges dokumentációval együtt én jelentem be a diákot a rendőrségen vizsgázni. A rendőrség 30, egyedi esetekben 60 napon belül kitűzi a vizsga időpontját. Ez általában két-három héten belül meg szokott történni – magyarázza az oktató. 

A vizsga napján a diákokkal együtt a járási rendőrségre mennek, ott először kitöltik az elektronikus tesztet, amely 40 kérdésből áll, s a maximális pontszám 100. Ebből legalább 90-et meg kell szereznie a diáknak, tehát legfeljebb tíz százalékot tévedhet. A teszt kitöltésére 30 perc van, azok számára, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, több időt kapnak. Sikeres teszteredmény után jöhet a vezetés!

A diáknak tíz percen belül kell egyedül, folyamatosan, sikeresen elvégezni az előírt vizsgaelemeket a gyakorlópályán. A vizsga utolsó fázisa a forgalomban való vezetés. A tanuló 25 percet vezet, miközben a rendőrtől kap utasításokat.

Kudarc esetén attól a szakasztól kell ismételni a vizsgát, ahol a diák elbukott. 

Stresszfaktorok 

– Diákjaink nagy százaléka kézi váltós gépjárműre tesz vizsgát, nagyon kevesen akarnak csak automata gépjárműre jogosítványt. Három évvel ezelőtt a Galántai járásban mi hirdettünk meg elsőként automatára tanfolyamot, és vannak automata autóink is, de nem éri meg csak abból élni. A diákjaink itt-ott érdekességképpen kipróbálják persze az automatát. Egyébként fontos lenne megváltoztatni a törvényt, s ha lehet, minél hamarabb. Ez úgy szólna, hogy a diákok csak akkor kezdhetnék el a gyakorlati képzést, ha már levizsgáztak elméletből.

Őszintén megmondva, az a legnagyobb gond, hogy gyakran felkészületlen „üres fejű” diákokkal ülünk a volán mögé. Vezetni jönnek azzal a kifejezéssel, hogy „stresszben vagyok”. Nulla elméleti tudással én is „stresszben lennék”. Aztán a vizsga előtt egy héttel bemagolják a teszteket. Ötödik éve próbálom elérni, hogy addig ne ülhessenek autóba, amíg nincsenek tisztában a közlekedési szabályokkal. Ezt például a magyarországi KRESZ is így szabályozza, előbb az elméleti tudás, utána jöhet a gyakorlati vezetés

– fejti ki Jurík Béla. Úgy véli, húsz évvel ezelőtt fegyelmezettebb tanulókkal volt dolga. 

A jogosítvány nem játék

– Az autóvezetés szigorúan a szabályok betartásáról szól. Néha az az érzésem, hogy a tanulónak csak jogai vannak, kötelességei nincsenek. Az oktató a hibás, ha rászól, hogy a STOP táblánál meg kell állni. Sokszor be sem bizonyíthatom a keményfejű diáknak, hogy az, amit kigondolt, nem jó, mert akkor ott törnénk össze magunkat az utakon – magyarázza a tapasztalt oktató. 

Jurík Béla gyakran találkozik azzal is, hogy egyes diákok nem saját elhatározásból, hanem szülői nyomásra jelentkeznek.

Később ők lesznek azok, akik félnek majd vezetni. Azok ijednek meg, akik itt tudatosítják, hogy a jogosítvány nem játék, az autóvezetés komoly felelősség. Azt is látom, hogy a lányok egyre vakmerőbbek, kevésbé tartják be a szabályokat, és kevésbé tudatosítják, ha butaságot csináltak az úton

– fogalmazza meg nyíltan véleményét Jurík Béla. 

autóiskola
Az autóvezetői tanfolyamot 12 hónapon belül kell elvégezni
Fotó:  Szomolai Andrea

Mindamellett egyetértünk abban, hogy az autósiskolásoknak nincs könnyű dolguk, a közúti közlekedés résztvevői többnyire arrogánsak, nem is beszélve a gyalogosokról, akik belemélyednek a telefonjaikba, fülüket fülhallgatóval dugaszolják be, és ügyet sem vetnek az autós forgalomra maguk körül. Jurík Béla komoly veszélyforrásnak tartja az elektromos rollereken közlekedőket is, és reménykedik abban, hogy hamarosan szabályok közé kényszerítik őket is. 

Erre vagy arra? Szlovákul vagy magyarul? 

– Próbálok legalább negyedévente meghirdetni a Galántai járásban magyar tannyelvű tanfolyamot, de igazából a régióban nincs erős érdeklődés iránta. Vezetés közben magyarul beszélünk a magyar anyanyelvű tanulóinkkal és azokkal, akik ezt kívánják – magyarázza Jurík Béla, miközben megmutatja frissen kiadott tesztkönyvét. 

A Jurík autósiskolában öt oktató van, közülük hárman beszélnek anyanyelvi szinten magyarul, honlapjukon minden megtalálható magyar nyelven. A sztereotípiát, hogy a hölgyek rosszabbul vezetnek az uraknál, az is megcáfolja, hogy az öt oktató között két hölgy is van. Jurík Béla felnevet, amikor rákérdezek, igaz-e, hogy a hölgyeknek gyakran gondot jelet megkülönböztetni a jobb-bal irányokat.

Volt diákom, akinek az erre vagy az arra szavak segítettek, másoknál az „énfelém-tefeléd” parancsszavakat használtam, de én erősen gesztikulálok oktatás közben, így ezzel igazából nincs gondja a volánnál ülőnek. Azt minden jelenlegi és volt diákom tudja, hogy szigorú vagyok, de mindig megköszönik.

Sok volt tanítványom adja be hozzánk a gyerekét, sőt az unokáját is. Ez megfelelő visszaigazolás, hogy jól működik az autóiskolánk.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/4. számában.

 

autóiskola
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.