2023. február 24., 16:06

A vágfarkasdi óvodások megismerkedtek a tőkehúzás hagyományával - KÉPEKKEL

Réges-régi hagyományt szeretnének megőrizni Vágfarkasdon. A Mátyusföldön és a Felvidéken is egyedinek számító tőkehúzás tradícióját az óvodába is becsalogatták, hogy a farkasdi kisgyerekek is részesei és őrzői lehessenek a helyi népi kultúrának.

Tőkehúzás Vágfarkasdon
Galéria
+3 kép a galériában
Tőkehúzás Vágfarkasdon - az oviba is ellátogattak a maskarák
Fotó: Életke Óvoda, facebook

Kihalófélben lévő, különleges hagyományt őrizgetnek a mátyusföldi Vágfarkasdon és a faluhoz tartozó Szomolán. A farsangot követő böjti időszak első napjához kapcsolódik a farsangzáró helyi szokás, a tőkehúzás.

A tőkehúzás Farkasdon minden életben létezett. A tőkehúzást általában megelőzi az egy héttel előtte rendezett találkozó, ahol a farsangjárás résztvevői elkészítik jellegzetes öltözeteiket. Fiatal legények, házasemberek, de idősebb férfiak is tagjai lehetnek a csoportoknak.

Tőkehúzás Vágfarkasdon
Tőkehúzás Vágfarkasdon - az oviba is ellátogattak a maskarák
Fotó:  Életke Óvoda, facebook

Hamvazószerda reggelén, a helyi hagyományokat hűen megőrizve, elindulnak a tőkehúzók házról házra. A menet élén az első dorongulló megy, utána pedig a menyasszony a vőlegénnyel, őket a harmónikás kíséri. Majd a tyúkkosaras és az írnok következik. A tőkehúzó és a hátulsó dorongulló zárja a sort. Az első dorongulló benyitva a kapun, utat készít a menyasszonynak és a vőlegénynek, akik az udvarba lépve a harmonikaszóra táncra perdülnek. Közben a tyúkkosaras elfogadja a háziak ajándékát /tojás, bor, szalonna, kolbász, pénz/, az írnok pedig egy jegyzetfüzetbe bejegyzi a kapott javak listáját.

A tőkehúzó mellettük mókázik, a földön hempereg, a dorongullók energikusan löknek rajta a botjukkal, közben nagyokat rikkantanak, huhognak, botjaikkal csörögnek.

A tőkehúzók még ebéd előtt befejezik útjukat, és visszatérve kiindulópontjuk helyére, leveszik álarcaikat, megpihennek, majd előkészülnek az esti mulatságra, a pocitára. Ennek az eredeti célja a kapott javak elfogyasztása volt. Hagyományosan citerazenére mulattak, amelyet később felváltott a tangóharmonika – tudjuk meg a Galántai Honismereti Múzeum nyugalmazott néprajzosának, Danter Izabellának gyűjtéseiből.

Tőkehúzás Vágfarkasdon
Tőkehúzás Vágfarkasdon - az oviba is ellátogattak a maskarák
Fotó:  Életke Óvoda, facebook

A tőkehúzás hagyományára a helyi óvoda, a református egyház fenntartása alatt álló Életke óvoda igazgatója, Pál Melinda is jól emlékszik, azt szeretné, ha ennek a hagyománynak a magjait a kisgyerekek szívében is elültetnék. Éppen ezért hívta be az óvodába is a tőkehúzókat. Úgy emlékszik vissza, hogy

régebben akár 15 tőkehúzó csapat is járta Vágfarkasdot és Szomolát, ma már csak kettő indul útnak – egy Farkasdon belül egy pedig az említett falurészben.

„A gyerekek nagyon örültek és roppant jól szórakoztak. Meg is vendégeltük a tőkehúzókat, reméljük, sikerül kialakítani ezt a hagyományt is, hogy most már minden évben bejárjanak az oviba. Fontos, hogy a kicsik is ismerjék a hagyományainkat, így tudjuk őrizni és ápolni őket” – magyarázta az Életke óvodája igazgatója.

A vágfarkasdi Életke óvoda a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretén belül épült fel, fenntartója és gondozója a református egyház. Ebben a nevelési évben 55 gyermek látogatja az intézményt.
Tőkehúzás Vágfarkasdon
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.