2023. március 11., 14:27

A Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulója Érsekújvárott

Tegnap délelőtt a jubileumi, harmincadik versenyre gyűltek össze az Érsekújvári járás legjobb előadói, hogy kategóriájukon belül versben vagy prózában megmérettessenek. A zsűri örömét fejezte ki afelett, hogy a versenyzők az irodalom széles spektrumából választottak.

Tompa szavalóverseny
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

Az ítészek kifejtették, sok olyan magával ragadó produkciót láttak, amit ha újból meghallanak, máris összekötődik az előadó személyével. Hangsúlyozták, újabb virágkorát éli a magyar gyermek és ifjúsági irodalom, jó, hogy a kortárs irodalomból is sokan választottak. A pedagógusok munkáját nem lehet elégszer megköszönni, a legtöbbször ők azok, akik felfedezik és kibontakoztatják a tehetséget.

Tompa szavalóverseny
Sztruhár Izrael Diána a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnöke és a zsűri tagjai: Holocsy Krisztina, Bernáth Tamás a Komáromi Jókai Színház színművészei, Szomolai Andrea tanár, a Ma7 médiacsalád munkatársa, H. Nagy Péter irodalomtörténész, a Selye János Egyetem docense, Neszméri Tünde, a Csemadok ifjúságért felelős elnökségi tagja, Kaszás Kornél, a Petőfi program ösztöndíjasa
Fotó:  Bokor Klára

Sztruhár Izrael Diánától, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának elnökétől megtudjuk, az előző években ez a nagy múltra visszatekintő verseny a járványhelyzet miatt elmaradt. Igaz, tavaly volt helyette Petőfi-Tompa Országos Seregszemle, de most már minden visszatért a régi kerékvágásba. A járásban két körzeti fordulót tartottak: Udvardon és Párkányban, amelyeken 130-an mérettették meg magukat. Ide a járási versenyre kategóriánként 5-5 versenyző jutott. A középiskolások itt kezdtek a járási fordulóban.

Tompa szavalóverseny
Fotó:  Bokor Klára
Örülünk annak, hogy járásunkban az elmúlt hetekben – az iskolai fordulókat is tekintve – több száz gyermek kapcsolódott be a szavalóversenybe. Mi, mint szervezők igyekeztünk olyan feltételeket biztosítani, mint a korábbi években. A gyerekeknek tízórait biztosítottunk, a továbbjutók könyveket is kaptak az emléklap mellé.

Nagy segítség minden támogatás, Udvardon például nem kértek terembért és a tízórait is a község állta, itt Érsekújvárban pedig a helyi alapszervezet. Párkányban korábban nem kellett teremdíjat fizetnünk, az idei évben igen, bár kaptunk kedvezményt. Sajnos a megnövekedett energiaárak miatt ilyen kihívásokkal is szembe kell néznünk. Április 28-án, Muzslán egy kibővített választmányi ülést tartunk, amelyre meghívtuk a polgármestereket és a járásban működő iskolák igazgatóit, képviselőit, mert a kulturális életet csak együttműködve tudjuk jól művelni. A legtöbb községben jó az együttműködés, de vannak olyan települések, ahol mindenképp szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot. Bízom benne, hogy a polgármesterek és az intézményvezetők is megtisztelnek a jelenlétükkel, és őszintén beszélhetünk a problémákról, sikereinkről, mindarról, ami előbbre viszi közösségeinket” – fejtette ki Sztruhár Izrael Diána.

Tompa szavalóverseny
Fotó:  Bokor Klára
5-tompa-ujvar
Galéria
+10 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.