2022. március 10., 12:44

A segítségnyújtásból most tényleg mindenki kiveszi a részét

Az ukrán menekültek segítésébe az Érsekújvári járás szinte minden települése belekapcsolódott. Az emberek kérték is ezt az önkormányzatoktól. Egyelőre nem lehet tudni, növekszik, netán alábbhagy a menekülthullám, készülni kell úgy a jobb, mind a rosszabb helyzetre.

kürtiek ajándéka
A kürtiek átadják adományaikat
Fotó: facebook

Kürt település a kárpátaljai Beregszásznak adományozott. Téglás János polgármester elmondta, Beregszász magyarországi testvértelepülésük, Gyermely testvérvárosa, ott szoktak találkozni a Nemzeti Összetartozás Napján. A beregszásziak segélykérő levelüket egyenesen a kürti önkormányzatnak címezték, ahol szétírták mire lenne szükségük. Így a kürtiek nem tartós élelmiszereket és drogériát adományoztak, hanem két áramfejlesztőt, amelyre az önkormányzat 2000 eurót hagyott jóvá.

Az áramfejlesztőket Vásárosnamény gyűjtőraktárába adtam le, és rögtön vitték is Beregszászra. Erre nagy szükség lesz áramkimaradások esetén. Hihetetlen mennyiségű humanitárius adományt látam a raktárban felhalmozva, azért nekem az a nézetem, az a legcélszerűbb, ha a falvak egyeztetnek konkrét településekkel és az ő iránymutatásuk alapján állítják össze segélycsomagjaikat

- fejtette ki Téglás János.

Peternai Zsuzsannától, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatójától megtudtuk, a gimnázium mellett üresen álló épületben alakított ki a város humanitárius gyűjtőközpontot, ahová hétfőn és szerdán lehet vinni segélycsomagokat: tartós élelmiszert, tisztálkodószereket, játékokat, takarókat és hasonlókat. A gimnázium közelsége révén minden támogatást megad a központnak és tanulóik az összefogás szép példájának lehetnek tanúi.

Nagyraktár Vásárosnamény
Fotó:  facebook

A garamkövesdi Szent Mihály katolikus templom plébániahivatala is közzétett egy felhívást, melyben kérik a lakosokat, hogy tartós élelmiszerekkel, gyermekruházattal, játékokkal, cipőkkel és ruhákkal támogassák azt a 40 menekültet, akik a jövő héttől a faluban lesznek elszállásolva.

Garamkövesd plébánosa Hupka József portálunknak elmondta, szülőfaluja Vicsápapáti civil szervezete kereste meg őt, nem tudnának-e fogadni ukrán menekülteket. A szervezet egyébként annak idején elszállásolta az Irakból menekült keresztényeket is.

Egyeztetett Elzer Jánossal, a község polgármesterével, mert a község tulajdonában van az a turistaszálló, ami megfelel erre a célra és egyetértettek, fogadják a menekülteket. – Lehet az első napokban kevesebb ember jön, de a szervezet szerint hétfőn és kedden már teljes lesz a létszám – tette hozzá József atya.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.