2020. október 4., 10:43

A Párkányi Színkör vastapsos előadása - KÉPEKKEL

A Csemadok Párkányi Alapszervezete mellett működő színkör szeptember 28-án nagy sikerrel mutatta be Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című szatirikus-társadalomkritikus darabját a párkányi Városi Művelődési Központban.

Nagy Imre rendezővel beszélgetünk, akit még a bemutató előtt szerettem volna meginterjúvolni, de humorosan azzal utasított későbbre, hogy babonás az előadás előtti nyilatkozat tekintetében.

Túl vagyunk a bemutatkozó előadáson. A darab kitűnő választásnak bizonyult, nagyot durrant.

Nem én választottam, hanem egy rendező és színésztárs Keszegh Pál, akit a halál elszólított körünkből. A színdarab szövegkönyve nálam maradt, és mint a parázs néhanap fel-fel izzott a polcon. Jött a Csemadok fennállásának 70. évfordulója, ami jó alkalomnak kínálkozott egy új darab betanulására.

Mivel nálunk túlsúlyban vannak a férfi színészek, ez a darab éppen kapóra jött.

Már tavaly a Csemadok ünnepségen bemutattunk belőle egy részletet. Rövid története, hogy a stukker, a hatalom jelképe körbejár az egyes társadalmi rétegeket megszemélyesítő szereplők között. Mindenki másképp gazember és másképp kiszolgáltatott ebben az abszurd komédiában.

parkanyi-szinkor-1.jpg

Jól sikerült a szereposztás.

Ismerem a társulat képességeit, a színészek karakterét, így nem volt nehéz rájuk húzni a szerepeket. Cukit az alvilágból Kohút Mihály, a méltóságost Proszonits László, Kisst, az intellektuelt Juhász Gyula, Mártont, a vidékit Izsák Ferenc játszották. K. Müller szerepére egy új tag érkezett Kuklis Dániel személyében, megláttam benne a tehetséget, ő pedig bevállalta. Hiteles alakításukkal feledhetetlenné tették a darabot és az estét.

Hogyan zajlott a próbafolyamat?

Sokat próbáltunk a Csemadok székházban, júniusban pedig már az éles próbák kezdődtek a kultúrház színpadján. Nehéz volt a próbák megszervezése a vírushelyzet miatt, de azért is, mert a szereplők mind dolgozó emberek, sokak időbeosztását kellett figyelembe venni.

parkanyi-szinkor-3.jpg

Ez már a hetedik rendezése, ha jól tudom…

Igen, voltak általam rendezett 2-3 felvonásos darabok, rövidebb kabarék is. A színkör, ha jól emlékszem 1977-ben alakult, én ´79-ben Kremmer tanár úr rendezése alatt csatlakoztam a társulathoz. Évekig játszottam, mint színész, elég sokszor mondtam a magamét, mit, hogyan kellene. Egyszer aztán, amikor nem volt rendezőnk, közfelkiáltással engem választottak rendezőnek, ha már úgyis mindenbe belebeszélek.

Aki egyszer kapcsolatba kerül velünk, az már tagja marad a színkörnek.

Mindenkit számon tartunk azokat is, akik éppen nem játszanak az aktuális darabban. Soóky Bea gépelte le a szövegkönyvünket, a díszletet Proszonits László tervezte, színpadmester Mácsai Ferenc volt, szövegkísérők Boócz Mária, Rakovský Gabriella, Takács Krisztina, hangtechnika Áron Arnold, fénytechnika Letocha Dávid, a műszaki megoldásokért Balesz Tamás és ifj. Kohút Mihály felelt, a műsorfüzetet Bokor Réka szerkesztette.

parkanyi-szinkor-2.jpg

Számított ekkora sikerre?

Számítottam rá, hogy jó lesz, de a sikerességet objektíven megítélni csak a sokadik előadás után lehet. Azt is számításba kell venni, a párkányi közönség talán elfogódott irányunkban, bár kaptam gratulációkat szakemberektől és más színházi berkekben jártas egyénektől is. Párkányban még egyszer elő szerettük volna adni, sajnos ismét a vírusjárvánnyal kínlódunk, a mi előadásunkat is szájmaszkban ülték végig a nézők. De ahogy lehetőségünk lesz, megyünk a környező falvakba is, oda ahová meghívást kapunk.

Nem tudtam Keszegh Palinak visszaadni a szövegkönyvet személyesen, ezért ezt most így adtam át neki. Remélem, velünk volt, mi jó szívvel gondoltunk rá”

– mondta végszóként Nagy Imre, a darab rendezője.

Megosztás
Címkék