2023. július 3., 20:25

A párkányi Hársfa ovi nem szűnik meg!

A június 27-i ülésen az óvoda bezárására szavazók mindannyian felülvizsgálták döntésüket, így a ma délutáni rendkívüli ülésen a 13 tagú testület jelenlévő 12 képviselője pártállástól függetlenül egyhangúlag visszavonta a jogszerűtlen határozatot a Hársfa utcai óvoda bezárásáról.

párkány
Fotó: Hársfa utcai óvoda Fb-oldala

A rendkívüli ülés a lakosok, szülők részvételével zajlott, sokan a városháza előtt várakoztak az eredményre.

Felszólalásukban a képviselők közül többen elmondták, muszáj lesz a jövőben az óvodák ügyével foglalkozni, mert a pénzügyi és gazdasági helyzet rákényszeríti a várost a takarékosságra. Egyelőre azonban minden óvoda marad a helyén.
ovi bezárás
Fotó:  Bokor Klára

A szülők nevében Czibulya Ildikó kapott szót. Kérte a testületet bírálják felül döntésüket és a továbbiakban se kelljen bizonytalanságban várniuk a jövőt, hiszen ez az óvoda több mint intézmény, meghaladja azokat az elvárásokat, amelyeket a szülők az óvodával szemben támasztanak. Kérte a képviselőket és a városházát, találjanak olyan megoldást, ami e jó nevű, minőségi oktatást nyújtó intézmény további működését zavartalanul garantálja.

Ennek az óvodának volt, van és lesz jogosultsága, ezt mutatják a számok is. A kihasználatlannak feltüntetett pavilon azért kihasználatlan, mert egy korábbi városvezetés úgy gondolta, hogy elég két csoport is az óvodában. A létszám azonban azt mutatja, hogy működhetne ez az iskola három teljesen kitöltött pavilonnal is”

– emelte ki Ildikó. Hozzáfűzte, ha a finanszírozási séma, ahogy az állam kezeli az önkormányzatok által fenn tartott oktatási intézményeket nem elégséges, nem jó, a városvezetés feladata az, hogy más módot találjon a probléma megoldására. Átnyújtotta a testületnek azt a több mint kétezer nevet tartalmazó petítiós íveket is, melyeken a szülők a Hársfa utcai óvoda bezárása ellen tiltakoznak.

ovi bezárás
Fotó:  Bokor Klára
Farkas Iván Muzsla polgármestere is felszólalt, hangsúlyozva, Nyitra megyei képviselőként kötelessége kiállni a szülők mellett. Kifejtette, ilyen, az iskolai intézményeket érintő ügyben a fenntartónak mindenképpen ki kell kérni mind az iskolatanács, mind a szülői szövetség véleményét, enélkül nem lehet döntést hozni. Ez nem történt meg, ezért a határozat nem volt jogszerű.

A megyei képviselő arra is rámutatott, hogy ha színmagyar vagy teljesen szlovák intézményt szüntetnek meg, az felháborodást kelt nemzeti vonalon is. Farkas Iván furcsállotta azt is, hogy Szabó Eugen polgármester nem várva meg a tíz napot, már július 3-a előtt aláírta a megszüntető határozatot. Dominika Blaháková alpolgármester erre úgy reagált, hogy a polgármestert sürgette egy szerződéses határidő, szabadságra is készült, nem akart kifutni a tíznapos határidőből.

ovi bezárás
Fotó:  Bokor Klára
Bokor Réka a Szövetség városi képviselője úgy nyilatkozott, neki és képviselőtársainak meggyőződésük, máshol kell takarékoskodni, nem az iskolai intézmények háza táján. Párkány víziót, jobb érdekérvényesítést, átgondoltabb városmenedzsmentet érdemel.

„Örülünk, hogy az ovi bezárását megszavazó képviselők mindegyike felülvizsgálta döntését és egységesen a Hársfa utcai óvoda megmaradása mellett tettük le voksunkat. Köszönjük a szülők összefogását, a civil petíciós kezdeményezés több mint 2000 aláírójának, hogy kiálltak az óvoda ügye mellett” – fogalmazott Bokor Réka. A jelenlévők úgy az ülésteremben, mind a városháza előtt tapssal üdvözölték a döntést.

ovi bezárás
Fotó:  Bokor Klára
ovi bezárás
Fotó:  Bokor Klára
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.