2022. december 10., 14:31

A nők pótolhatatlan támaszai egymásnak

Polgári társulás alakult azzal a céllal, hogy a felvidéki nők kapcsolati hálóját erősítse, a női jogok témájában előadásokat szervezzen, fejlessze, előmozdítsa és patronálja ezen a területen a szakmai munkát, valamint magyar nyelven nyújtson segítséget az e téren való eligazodáshoz.

női erő
Fotó: Bokor Réka

A WMNPWR (woman power: női erő) elnevezésű civil szervezet két akciót is szervezett ezen a héten, az egyiket december 6-án a párkányi Csemadok házban, december 9-én pedig Berzétén a református egyházközség árvaházában. Ezen cikk a párkányi tapasztalatokat foglalja össze.

A rendezvény résztvevői az élet különböző szakaszaiban tartó nők voltak, akik ebben a meghitt közeget nyújtó körben őszintén, bátran és finomkodás nélkül beszéltek arról, milyen kihívások előtt állnak, milyen kétségeik, nehézségeik vannak, ugyanakkor megosztották várakozásukat, örömüket, reményüket is. Voltak köztünk családalapítás előtt állók, kismamák, olyanok, akik már szültek, de olyanok is, akik fontolgatják, hogy szülővé váljanak-e egyáltalán.

Éppen ez a sokszínűség adta az esemény legnagyobb erősségét: az elfogadó, ítélkezésmentes közeget.

Ilka Viktória
Ilka Viktória
Fotó:  Bokor Réka

A két rendkívül felkészült szakelőadó Ilka Viktória pszichológus, dúla és szoptatási tanácsadó, valamint Kelemen Kata szoptatási tanácsadó, gyermekágyi segítő voltak. Segítségükkel sok olyan kérdésre választ kaphattunk, melyekről az interneten egymásnak ellentmondó információk találhatók meg. Hogyan készüljünk fel a szülésre, milyen jogaink vannak a szülés során, milyen vizsgálatokat, beavatkozásokat kell mindenképpen elvégezni, és melyek azok, melyeket saját belátásunk szerint elutasíthatunk vagy kérvényezhetünk.

Kelemen Kata
Kelemen Kata
Fotó:  Bokor Réka

Milyen a kórházi protokoll, hogyan fejezzük ki igényeinket, mikor menjünk be a kórházba, hogyan ismerhetjük fel testünk jelzéseit, milyen applikációk, gyakorlatok, légzéstechnikák segíthetnek a várandóság és a szülés során? Ki lehet benn velünk a szülőszobán, milyen jogi változtatások léptek/lépnek érvénybe?

A szülés után pedig a szoptatásról, segédeszközökről, elérhető segítségről beszélgettünk. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy szülés utáni azonnali anya-gyermek kontaktus milyen rendkívül fontos hatással van a szoptatás sikerességére. És hogy a kitartás a szoptatás során is ugyanolyan fontos, mint az élet számos más területén, és a legtöbb esetben elérhető, hogy az anyák megélhessék ezt a gyönyörű, semmi máshoz nem hasonlítható kapcsolatot gyermekükkel.

A Szülésről és anyaságról holisztikusan című előadás után a résztvevők motiváltan távoztak és a női elfogadó támogatást szívükbe zárva nézhetnek az előttük álló kihívások elé.

Női erő
Fotó:  facebook
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.