2022. január 8., 16:04

A múltunk jövője

A Nemzeti Művelődési Intézet 2020 decemberében új, díjmentes online tudásmegosztó portált indított azzal a céllal, hogy a járványhelyzetben otthoni körülmények között is folytatódjon a közösségi értékteremtés.

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
Galéria
+8 kép a galériában
Gabri Rudolf a szakkörök vezetőivel találkozik
Fotó: Tomojka Vojtko Béla

A Népművészeti Egyesületek Szövetségének szakmai védnöksége alatt készültek azok az oktató videók, amelyekhez az aszakkor.hu honlapon bárki hozzáférhet.

Az induláskor 6 mesterséghez állították össze az alapanyagokat tartalmazó egységcsomagokat: nemezelés, gyöngyfűzés, vesszőfonás, mézeskalács-készítés, hímzés, csipkeverés.

A magyar kormány és a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzsnek köszönhetően a Nemzeti Művelődési Intézet lehetőséget kapott több ezer, akár határon túli szakkör támogatására. 

12 jelenléti szakkör az Ung-vidéken

Gabri Rudolf, a Rákóczi Hálózat (a Rákóczi Szövetség negyedszázados múltú szlovákiai célalaphálózata) elnöke nagyon megörült, amikor ősszel tudomást szerzett a lehetőségről, és rögtön azon dolgozott, hogy azt „formába öntse” Nagykaposon. 

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
A hímzés egységcsomagjai
Fotó:  Tomojka Vojtko Béla

Előzetes felmérése szerint valamennyi mesterség iránt volt érdeklődés, így hát 12 jelenléti szakkör megszervezését elvállalva, együttműködési szerződést kötött a Nemzeti Művelődési Intézettel. A Szakkör az online felületen elsajátítható tudásanyagot takarja, célja pedig az, hogy a hosszabb ideje tartó járványhelyzetben is össze tudjon hozni alkotó közösségeket.

Népünk hagyományos mesterségeinek elsajátítása örömöt, egy csepp boldogságot vihet az alkotói közösségek mindennapjaiba. 

A közösségi hálón létrehozott zárt csoportokban először megkeresték a leendő 12 szakkör vezetőjét. Előnyt jelentett, ha az adott mesterségről már volt némi ismeretük. A szakkör vezetői tananyagból vizsgát tettek, majd Gabri Rudolftól átvették az alkotáshoz szükséges alapanyagokat és segéd-eszközöket tartalmazó egységcsomagokat. 

Minden egyes szakkör öt főből áll, és néhány már decemberben megkezdte működését.

Nagykaposon, a Magyar Közösségi Házban már találkozott az egyik hímző csoport, a másik hamarosan megkezdi a munkát a helyi szabadidőközpont nyugdíjas klubjában. Az egyik mézeskalácsos csoport az itt rendelkezésre álló konyhában már sütött is a karácsonyi ünnepekre, így ezzel a közösségi élménnyel „fűszerezett” puszedlijüket kóstolhatták szeretteik körében.  Már most várják a további alkalmakat, mert a tananyagot átnézve látták, hogy az súlyt helyez a míves díszítések elsajátításának „mestertrükkjeire”. 

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
Fotó:  Papp Janičák Zsuzsanna

Januártól a csicseri óvoda lesz az egyik vesszőfonó és a nemezelő szakkör helyszíne. Kaposkelecsényben tartják majd a másik vesszőfonó szakkört. Gyöngyfűzés Mátyócón eddig egy alkalommal volt, de a lelkes csapat már az első két „lecke” ismereteit elsajátította. Budaházán a községi hivatal épületében januárban kezdenek dolgozni a másik mézeskalácsos csoport szorgos kezű asszonyai. A Magyar Közösségi Ház biztosít helyszínt a másik nemezelő csoportnak.  A csipkeverő szakkör vezetője saját otthonának kényelmét ajánlotta fel az első összejövetelükre. 

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
A bodrogközi nemezelők
Fotó:  Orlovsky Virág

A vezetők megbeszélik a csoporttagokkal, hogy május végéig előre egyeztetett, általában rugalmas időpontokban találkoznak, együtt alkotnak, az aszakkor.hu felületen megtalálható, oktató videók utasításait követve. Ha esetleg elakadnak, vagy bárminemű segítségre lenne szükségük, az illetékes mesterrel kapcsolatba tudnak lépni és megkapják tőle az eligazítást, pontosítást.

Ha a járványügyi helyzet megengedi, a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki központjában rendezik majd meg a nyár folyamán a Kárpát-medencei kiállítást, amelyen a legsikeresebb Ung-vidéki alkotások is szerepelhetnek.

Ha a jelenlegi szakköröket elvégzők közül valaki úgy érzi, szeretne mélyebb tudásra szert tenni, akkor a Nemzeti Művelődési Intézet lehetővé teszi számára, hogy egy tanfolyam elvégzése után oktatói képesítést szerezhessen. Idővel majd ők lehetnek azok, akik a régió bármelyik településén a részleges online térből kilépve valós keretek között tarthatnak tanfolyamokat. Abban bízva, hogy a közeljövőben a járványhelyzet javulást mutat, akár már nyár végére új oktatókkal gazdagodhat a térség. 

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
A vesszőfonás kévéi
Fotó:  Tomojka Vojtko Béla

Az Ung-vidéki mintaprojekt tapasztalatait alapul véve Gabri Rudolf kész felajánlani segítségét a Rákóczi Hálózat többi 24 tagszervezetének, idővel kibővítve a Szakkör lehetőségeit akár az egész Felvidék területére.

Az elnök azt szeretné, hogy minél több érdeklődő élhessen a lehetőséggel. 

Három szakkör a Bodrogközben

A Csemadok keleti regionális alelnöke, Kopasz József elmondása alapján a Bodrogközben egyedül a nagytárkányi alapszervezet pályázta meg ezt az értékmegőrző, közösségépítő lehetőséget. 

Decembertől tehát a nemezelők, a hímzők és a mézeskalács-készítők szakkörei kezdték meg működésüket. Ez utóbbi tagjai a karácsonyi ünnepekre készülve két alkalommal is találkoztak és illatosabbnál illatosabb mézeseket sütöttek a helyi óvoda konyhájában. A nemezelők a karácsonyhoz kapcsolódva külön tematikus leckeanyagot is találtak a honlapon, így mikulásvirágot és angyalkákat gyúrtak. A hímzők január második felében kezdenek. A bodrogközi szorgos kezek április végéig ütemezték be foglalkozásaikat.

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
Az egységcsomagok átadása Nagykaposon
Fotó:  Tomojka Vojtko Béla

Mind az Ung-vidéki, mind a bodrogközi tapasztalatok igazolják, hogy az aszakkor.hu „láthatatlan” közösségeket kovácsol valódi közösségekké. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/1. számában.

szakkörök Ung-vidéken és a Bodrogközben
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.