2022. január 11., 14:28

A múltba tekintő oldal összekovácsolja a közösséget

A Szőgyén történelme képekben facebook oldalt 2021. február 12-én hozták létre, tagjainak száma hónapról hónapra meredeken emelkedett, mára 1131 tagot számlál.

Svajcer Edina
Svajcer Edina, az oldal adminja
Fotó: facebook

Mi volt a közösségi oldal létrehozásának a célja? – kérdezem Svajcer Edinától, az oldal adminisztrátorától.

A csoport célja, hogy összegyűjtse a településünkön készült régi fényképeket és a hozzájuk tartozó érdekes történeteket, évszámokat.

Így egy év távlatából úgy érzem, hogy a küldetés teljesül, hiszen ez idő alatt 664 bejegyzés – fotó került nyilvánosságra, amihez több mint nyolcezer hozzászólás érkezett.

Az ide felkerült fotók egy része megtalálható a 2022-es szőgyéni Történelmi naptárban is.

A szőgyéni tájház és múzeum vezetőjeként testhezálló számodra, hogy az oldal adminja légy, de mégiscsak a szabadidődet áldozod a működtetésére. Miért?

Mindig is szerettem régi fotókat nézegetni, és különösképpen a megörökített emberek, helyek története érdekelt. Ahogy az eltűnt korok hangulata visszaköszön, megelevenedik a múlt. Mivel szőgyéni nagyszüleim korán meghaltak, csak a fotók maradtak, amik alapján ismerkedhettem családom történetével.

Csongrády Lajos, kántortanító
Csongrády Lajos, kántortanító
Fotó:  Szőgyén történelme képekben facebook oldal

Részben ez is közrejátszott, az oldal létrejöttében. Fontos számomra, hogy az oldal által a fiatalok és az idősek közt egy újabb kapocs létesül. Közösen örülnek egy-egy újonnan felfedezett képnek, amit esetleg sosem láttak valamelyik családtagjukról, és hogy ez által többet beszélgetnek. A családról, egymásról, a hozott sorsunkról és esetleg fény derülhet arra is, hogyan hat a mi mostani életünkre a velünk és a bennünk elő múlt. Annak pedig kiváltképp örülök, ha ezzel a csoporttal tudok adni valami olyat, ami érdekes és értékes is egyben. És ha előkerülnek kincsek a fiókok mélyéről, az mindannyiunk számára értékmentés.

Mihez kezdesz a kommentekkel?

Sok fényképnél csak 1-2 ember neve volt ismert, vagy a helyszín kétes, és bizony a kommentekben általában összerakódnak a hiányzó kockák.

Mivel egy-egy kép, helyszín mindenkinél más emléket hoz elő, érdekes történetek kerülnek felszínre - olykor szomorú események vagy vidám csínytevések.

A kommentekből kapott információk mind kiegészítik eddigi ismereteinket falunkról.

Gábris János a lerombolt magyarszőgyéni templom előtt
Gábris János a lerombolt magyarszőgyéni templom előtt
Fotó:  Szőgyén történelme képekben facebook oldal

Gondolom, a látogatók többsége szőgyéni, de honnét jönnek még?

Igen, a csoport tagjainak nagy része szőgyéni, vagy Szőgyénből elszármazott. Sokan vannak Magyarországról, de Csehországból, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Németországból, Spanyolországból, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Ausztráliából is vannak tagjaink.

Látogassanak el önök is az oldalra!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.