2022. október 26., 15:04

A megyéről beszélni kell

A helyhatósági és megyei választások előtti hetekben számos lakossági fórumot tartottak a gömöri településeken, ahol bemutatkoztak a megyei képviselők és képviselőjelöltek, valamint beszámoltak elért eredményeikről és felvázolták további elképzeléseiket. Ezeket foglaljuk össze az alábbiakban.

Ciprusz Zoltán
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

Cziprusz Zoltán Besztercebánya megyei képviselőtől megtudtuk, hogy

a Rimaszombati járásban több mint 35 helyszínen valósult meg lakossági fórum, amelyeken átlagban 20-50 ember vett részt.

Újdonságként, sok helyen egy vándormozi keretében filmvetítést is tartottak, amely iránt szintén nagy volt az érdeklődés. Az ilyen rendezvények alkalmával lehetőségük nyílt a bemutatkozásra és a most záruló választási ciklusban elért eredmények ismertetésére.

Egy zászló alatt

Auxt Ferenc megyei képviselő, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) volt járási elnöke örömét fejezte ki, hogy a mostani megméretésnek nem külön pártok listáján vágnak neki, hanem összeált egy csapat és a Szövetség zászlója alatt sikerült egyesíteni az erőket. 

Tizenhárom év után rájöttünk, csak a közös út a járható, és mindnyájan örülünk, hogy együtt folytatjuk

– fejtette ki. 

Elmondta, hogy a lakossági fórumok során próbálják egy kicsit bemutatni a megyét, beszámolni a sikerekről és a kudarcokról, ugyanakkor az is fontos, hogy meghallgassák az itt élők véleményét, javaslatait, meglátásait. 

Az utolsó öt évünk sikeresebbnek bizonyult, jó érzéssel lehet róla beszélni. Ám nem volt ez mindig így, hiszen Marian Kotleba idejében sokkal nehezebb dolgunk volt, jóval feszültebbek voltak a viszonyok. Az utolsó öt évben nagy változás történt ezen a téren. Ján Lunter megyeelnök és fia Ondrej Lunter alelnök jóindulattal, sőt talán mondhatni azt is, hogy jó szándékkal fordult felénk. Ahányszor meghívtuk, mindig eljöttek a különböző rendezvényekre, érdeklődtek a térség iránt, mi pedig sokat meséltünk nekik, „képbe” hoztuk őket és megismerték a problémáinkat

– fejtette ki Auxt.

lakossági fórum
Fotó:  Virsinszky Tamás
Áttörés a közútfejlesztésben

A jelenlegi képviselők egyetértenek abban, hogy a legnagyobb áttörést az útfejlesztés területén sikerült elérni. A lakosság körében is ez rezonál a legjobban, leginkább ezt értékelik az emberek, mutatott rá Auxt Ferenc. 

Cziprusz hozzátette, hogy

az útfelújításra szánt források egy igazságosabb képlet alapján lettek szétosztva, amelynek során figyelembe vették, hogy milyen állapotban van és mikor volt utoljára felújítva egy adott szakasz.

Ebben a tekintetben főként a megye déli részein található másod- és harmadosztályú utak voltak elhanyagolva. A Rimaszombati járás területén mintegy 100 km útszakaszt újítottak fel 8 millió euró értékben, amivel a többi járással szembeni tetemes lemaradás jelentős részét sikerült behozni, ám bőven maradtak még felújításra váró szakaszok a következő évekre is.

A Bátka és Rakottyás között található közúti híd lezárása rávilágított, hogy mekkora problémát okozhat egy forgalmas útszakasz lezárása és a forgalom elterelése. Itt ugyan – állami fenntartású – első osztályú útról van szó, de a megye fenntartása alá tartozó utakon is található több rossz, vagy veszélyes állapotban lévő híd. Ezeknek a felújítása is megkerülhetetlen lesz, hogy ne alakuljon ki hasonló bonyodalom, mint amit a Rimaszombat és Tornalja közötti főút Bátka–Füge szakaszának lezárása okozott. 

Cziprusz Zoltán szerint

a gazdasági megszorítások miatt nem várnak egyszerű évek a megyei közgyűlésre, minden bizonnyal jóval kevesebb pénz fog jutni az utakra, ezért a meglévő forrásokat észszerűen kell beosztani.

Ilyen helyzetben pedig kétszeresen felértékelődik az erős magyar érdekképviselet.

lakossági fórum
Fotó:  Virsinszky Tamás
Kerékpárút Poltárról Rimaszombatba

Az infrastrukturális fejlesztések terén további előrelépésnek számít, hogy a napokban megkezdődött a Rimaszombat és Poltár közötti kerékpárút megépítése. Az egykori vasút nyomvonalán haladó kerékpárút első szakasza 7,7 km hosszú, Poltárt és Cserepes községet köti majd össze.

A megyei önkormányzat a munkálatok összegét 2,2 millió euróra becsüli, amelyből 1,6 milliót uniós támogatásból finanszíroz.

A tervek szerint a kerékpárutat már jövő nyáron igénybe vehetik a kerékpárosok, s az első szakasz átadását követően folytatnák a megépítését egészen Rimaszombatig.

Szintén ebben a ciklusban készült el a Jéne–Susa közötti határátkelőhely tervdokumentációja. A két települést földes út köti össze, amelyen keresztül azonban 16 km-rel rövidebb az út Ózdra, mint közúton a bánrévei határátkelő felé. Az új átkelő nagyban segítené a térségben élők mobilitását és könnyebbé tenné a munkavállalást az észak-magyarországi régióban. 

Mag Fodor Enikő megyei képviselőjelölt úgy véli, hogy minden határon átnyúló összeköttetés megteremtése fontos. Projektmenedzserként szeretné elősegíteni, hogy a megye és a területén működő önkormányzatok minél nagyobb számban kapcsolódjanak be az Interreg pályázatokba. Ezenkívül a két szomszédos megye gazdasági szereplőinek és vállalkozóinak kapcsolatépítését is fontosnak tartja, ami közvetlenül is hozzájárulhat a gazdaság élénkítéséhez, illetve a munkahelyteremtéshez.

Felújított önkormányztai épület
Fotó:  Virsinszky Tamás
Kultúra és oktatás

Kiemelte, hogy

jó visszhangra talált a magyar képviselők által beterjesztett gyermektábor alap, amelynek köszönhetően mintegy száz nyári tábor megvalósítását sikerült támogatni.

Sok kérelem érkezik be a gyermekek táboroztatásán kívül a helyi civil szervezetek és az önkormányzatok különböző kulturális rendezvényeinek, családi programjai-nak kisegítésére. Itt nem kell nagy összegekre gondolni, ugyanakkor az adott szervezeteknek nagyon sokat jelentenek, ezért továbbra is szükség van a folyósításukra. 

Mag Fodor Enikő mellett új megyei képviselőjelöltként indul a választáson Vavrek István pedagógus. Matematika szakos tanárként a Rimaszombati Kereskedelmi Akadémián tanít, ahol megtörtént, hogy a megadott kvóta szerint 25 diákkal nyithattak volna osztályt, de mivel csak 11 magyar elsősük volt, így a fennmaradó helyek kárba vesztek, nem tudták átadni őket más intézményeknek.

Erre szeretne kidolgozni egy „sémát”, amely segítségével a magyar diákok számára fenntartott helyek nem vesznének el, hanem átcsoportosítanák olyan szakokra, amelyek iránt nagyobb a kereslet.

Továbbá szükségesnek látja az ösztöndíjprogram reformját, amely két fő kritériumként a tanulmányi átlagot és a hiányzást venné figyelembe.

A kultúra területét érintve elmondható, hogy több jelentős felújítás ment végbe a múzeumokban, könyvtárakban, a megye hozzájárult a rimaszombati csillagvizsgáló, vagy az amfiteátrum modernizálásához, közel egymillió euróból teljesen megújult például Rimaszombatban a volt Iparoskör (a mai Dom Osvety) épülete. Jó kondícióban vannak a megyei szakközépiskolák, szociális otthonok, s a rimaszombati kórház új blokkjának megépítésére is reális esély kínálkozik

– számolt be Juhász Péter megyei képviselő.

lakossági fórum
Fotó:  Virsinszky Tamás
Folytatni a megkezdett munkát

Juhász hangsúlyozta, Besztercebánya megyében sikerült elérni, hogy egyenrangú partnerként kezelik a Szövetséget. 

Súlyunkhoz képest nagyobb arányban vagyunk jelen, s ennek alapján lehet látni az eredményeinket. Eljutottunk oda, hogy megkérdezik a véleményünket, számításba vesznek és tisztelnek minket, magyarokat. Jó volna, ha maradna ez a csapat, mert akkor megspórolnánk azt az egy-másfél éves átmeneti időszakot, amíg újra „osztják a kártyákat”. Az utat látjuk, a megkezdett munkát pedig folytatni kell

– emelte ki. 

A Losonci járás megyei képviselője Csúsz Péter szintén ezt az elmúlt ciklust tartja a legjobbnak, a legeredményesebbnek az elmúlt 20 évben.

A következő választás tétje ennek a folytatása lesz, hogy tudunk-e továbbra is jó magyar képviseletet létrehozni, hogy biztosítva legyenek a középiskoláink, hogy meglegyen a nemzetközi kapcsolat Magyarország felé, hogy tudjunk Ipoly-hidakat építeni, hogy legyen jó autóbusz-közlekedés a két ország között, hogy egyáltalán előre tudjunk lépni, nem pedig hátra

– mutatott rá Csúsz Péter.

Ondrej Lunter és Juhász Péter
Fotó:  Virsinszky Tamás
lakossági fórum
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.