2023. augusztus 14., 09:49

A megyeri betonút felújítása és más déli közlekedési ügyek

Ritkán foglalkozunk egy tizenkét kilométeres útszakasz felújításával, ráadásul úgy, hogy a munkák vége még csak egy év múlva várható. Most mégis kivételt teszünk, mert a közlekedési államtitkár nagymegyeri látogatása alkalmával más közlekedési témákkal kapcsolatban is új információkkal szolgált.

útfelújítás
Galéria
+1 kép a galériában
Nagymegyer-Medve útszakasz - eltűnik az egykori betonút
Fotó: Somogyi Szilárd

A Nagymegyert Medvével (végeredményben Szlovákiát Magyarországgal) összekötő útszakasz az ország néhány, még meglevő betonútjának egyike. A kimondottan rossz állapota ellenére besorolását korábban megváltoztatták, és I. osztályú kategóriába került a nemzetközi E575-ös jelzés alatt.

2023-ban elérkezett a nagy nap, s május elejétől teljes útlezárással megkezdődtek a felújítási munkák. Ezt jött augusztus első péntekjén ellenőrizni a közlekedési tárca államtitkára, Jaroslav Kmeť és kísérete. Az államtitkár igazán jó benyomást tett mindenkire, hiszen szóban legfőképpen arról érdeklődött a kivitelező Doprastav Rt. képviselőjétől, hogy milyen módon lehetne lerövidíteni a 14 hónaposra tervezett munkákat?

Az útépítő vállalat nevében nyilatkozó Andrej Babic hangjából viszont inkább az érződött, hogy már az is öröm, hogy az előírt tervek szerint haladnak a munkák, és azok finanszírozása is. A 2024 júniusára tervezett befejezést viszont csak abban az esetben látja előbbre hozhatónak, ha nagyon enyhe lesz a tél, s egyes ilyenkor felfüggesztett munkák is elvégezhetővé válnak.

A helyszínen lévő építkezési szakemberekkel beszélgetve tudhattam meg több olyan részletet is, amely a fő beszámolókból kimaradt. Az egyik, hogy a Nagymegyertől Medvéig terjedő mintegy 12 kilométernyi betonút anyaga őrlemény formájában a helyszínen marad, s cementtel, valamint kaviccsal keverve ez jelenti majd az új, háromrétegű aszfaltút alapját. A művelet a „hideg recikláció” nevet kapta, s nekem laikusként szimpatikus megoldásnak tűnik, hiszen 12 kilométernyi országúti betonmaradvány és törmelék elszállításához lehet, hogy inkább hajóuszályokat kellene igénybe venni a közúti szállítás helyett. 

Az utat egyébként nemcsak hosszában építik, hanem a földbe való beágyazása is növekszik, az egész úttest az aljától a legfelsőbb rétegig 53 centiméteres lesz, szaknyelven: az őrölt beton alapú mechanikai stabilizációtól a legfelső kopórétegig több mint fél méter.

Ezek hallatán, illetve a régi út hűlt helyét és az új úttest kialakítását nézve felmerül bennem, hogy itt nem felújításról, hanem egy új úttest építéséről van szó. A szakértők szerint bár ez vizuálisan így tűnhet, ők azonban maradnak az „alapos felújítás” terminológiája mellett.

A másik érdekesség vagy pontosabban inkább szépséghiba pedig az, hogy a késve érkező építkezési engedélyek miatt a Csilizradvány–Medve közötti részen most csak a kanálisok felett átvezető hidak teljes felújítására kerül sor, a köztük lévő útszakasz egy következő felújítás lesz majd. Tehát Nagymegyertől Csilizradványig minden, innen Medvéig (további 6 kilométeren) viszont csak a hidakat újítják fel.

útfelújítás
Jaroslav Kmeť a közútkezelő egyik igazgatójával és Doprastav képviselőjével
Fotó:  Somogyi Szilárd
Szoroskő és új sínpár

Kihasználva az államtitkár jelenlétét más, közlekedéssel kapcsolatos, bennünket, magyarokat érintő problémákról is érdeklődöm.

A Nagymegyertől távoli, de a magyarlakta régiók egyik fontos témája a Szoroskői alagút kérdése. Jaroslav Kmeť államtitkár nem ismételte meg az előző kormány álláspontját, miszerint az alagút megépítése nem rentábilis, hanem a korábban kiírt, majd leállított versenypályázat hibáira hívta fel a figyelmet.

Kijelentette, hogy a kelet-szlovákiai régió déli részét egyre több jelentős befektető célozza meg, így az oda vezető közlekedést mindenképpen magasabb szintre kell emelni.

Konkrétabb volt a Pozsonyt Komárommal összekötő vasútvonal terveit illetően, amikor kijelentette, hogy hamarosan megkezdődhet a hatástanulmányok elkészítése a Pozsonytól Nagymegyerig terjedő második nyomvonal kialakításával kapcsolatban. Azt is megerősítette, hogy a hatástanulmány csak a hosszú előkészítő szakasz kezdetét jelenti, s magának a második sínpárnak az üzembe helyezését 10 éves távlatban becsülte meg. Addig is mentesítő vonatkiállók beiktatásával próbálják megoldani az egyre növekvő személy- és teherforgalmat, azaz ezekkel megoldhatóvá válik, hogy egy vonatszerelvény elengedjen egy másik szerelvényt ugyanazon a nyomvonalon. Mintha az autónkkal lehúzódnánk a parkolóba, hogy az egysávos úton valakinek utat nyissunk.

Szóba került, hogy Szlovákia támogatna egy nagyobb léptékű vasúti megoldást is, amelynek lényege a medvei híd vasúti híddá alakítása lenne. Ez új távlatokat nyitna Komárom irányába, illetve újraélesztené a somorjai vonatforgalmat is.

A közlekedési tárca államtitkára szerint azonban az elképzelés egyelőre nem nyerte el a magyarországi fél tetszését, elmondása szerint a vonzóbbnak tűnő osztrák orientáció miatt.

megyer
Hamarosan újra eljön az államtitkár, mondja a megyeri alpolgármester
Fotó:  Somogyi Szilárd
Kétnyelvűség a táblákon

További kérdésként a közúti táblák kétnyelvűsítéséről érdeklődtünk. Érzésünk szerint erről a szakpolitikus most hallott először, de hozzá kell tennünk, első reakciója az volt, hogy a minisztérium minden törvényi változást, azaz a kisebbségi nyelvhasználati törvény előírásait is tiszteletben fogja tartani, s ígéretet tett, hogy egy hónapon belül – amikor ismét Nagymegyerre látogat – felkészül a kérdésből.

Hozzátette, a szándék nyilván megvan a tárca részéről, hiszen a vasúti kétnyelvű helységnévtáblák is kihelyezésre kerültek. Emberileg is megérti, hogy ez egy fontos kérdés, hiszen maga is kisebbségi közösségből származik, ruszin nemzetiségű, mondta.

Az útfelújítás területének bejárása után Jaroslav Kmeť kíséretével a nagymegyeri városházára hajtatott, ahol Estergajošová Mária alpolgármester fogadta. Az államtitkár a találkozón elmondta, hogy a mostani ad hoc találkozó után egy hónapon belül szeretne egy hivatalos találkozón is részt venni a csallóközi város vezetésével.

Kilátásba helyezte, hogy a Nagymegyer–Medve közti szakasz miatt a várost még inkább terhelő elkerülő forgalom jelentette problémákat, elsősorban a városon áthaladó 63-as úton okozott károkat mielőbb helyrehozzák, tájékoztatta lapunkat az alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy hasonló gyorssegélyre már a közelmúltban is volt példa, amikor a szintén érintett Nagydűr–Sárkány szakasz rendbehozatalát támogatták ötvenezer euróval.

Várjuk az államtitkár egy hónapon belüli látogatását, s addig a magunk részéről megküldjük számára a kétnyelvű közúti táblákkal kapcsolatos információkat is!

Megjelent a Magyar7 2023/32. számában.

útfelújítás
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.