2023. május 16., 14:33

A Mátyusföldön kinyílt a Bíborpiros szép rózsa – KÉPEKKEL

A Bíborpiros szép rózsa jegyében gyűltek össze a mátyusföldi és a zoboralji népdalénekesek és hagyományőrző csoportok Vízkeleten az országos népzenei vetélkedő területi seregszemléjére. Számos régióbeli népdalcsoport és egyéni énekes továbbjutott az országos döntőbe.

Bíborpiros szép rózsa - Mátyusföld, Zoboralja, népdalosok
Galéria
+12 kép a galériában
Bíborpiros szép rózsa, területi seregszemle - Mátyusföld, Zoboralja
Fotó: Szomolai Andrea

Bíborpiros   szép   rózsa címmel tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése az idén. A vetélkedősorozat célja, folytatva   az   egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél vizet áraszt népdalverseny, mozgalom eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei   hangszerszólisták   és   zenekarok   részére.  

A cél a népzenei mozgalom   szakmai   támogatása, ösztönzése   és  fejlesztése.  

A szakma vélemény-nyilvánításai    az    egyes    fordulók    alkalmával    visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz – tudtuk meg Mézes Rudolftól, a Bíborpiros szép rózsát szervező Csemadok Nyugati regionális alelnökétől a mátyusföldi és a zoboralji területi seregszemlén.

A seregszemlét a Kodály 80-as rendezvénysorozat keretén belül tartották meg. Évek óta a mátyusföldi Vízkelet ad otthont a rendezvénynek. A versenyzők népdalokból való összeállítással állnak színpadra, többnyire saját régiójukból származó népzenei anyagokból merítenek.

„Próbáltunk összpontosítani a Felvidékre, a saját régiónkra. Szeretnénk népszerűsíteni és megtartani a népdal szeretetét a legkisebbektől a szépkorúakig. A népzene a népművészetünk csodálatos ága” – nyilatkozta Mézes Rudolf.

A 2023-as mátyusföldi seregszemlére bő egy tucat településről érkeztek csoportok és egyéni énekesek. A hazai Vízkelet mellett Alsószeli, Szenc, Galánta, Pered, Felsőszeli, Egyházfa, Diószeg, Kosút és a zoboralji Alsóbodok települések képviseltették magukat.

Bíborpiros szép rózsa - Mátyusföld, Zoboralja, népdalosok
Bíborpiros szép rózsa, területi seregszemle - Mátyusföld, Zoboralja
Fotó:  Szomolai Andrea

Színültig megtelt népi énekesekkel, népzene és hagyomány illatával, bódulatával a rendezvénynek otthont adó vízkeleti kultúrház. Csodálatos volt látni, ahogy az ifjú generáció, a kisiskolások és a kicsivel nagyobb lánykák és fiúk is milyen szívvel-lélekkel vigyázzák és művelik a magyar népdalt, őseik népviseletébe öltözve.

Gyepes Angelika, az alsóbodoki Nefelejcs gyermekkórus vezetője örömmel és mosolyogva mondta, első alkalommal vesznek részt a fesztivál jellegű seregszemlén, és nagyon izgulnak.

Bojtárdalokat hoztunk a Mátyusföldre. Nemhiába vagyunk hagyományőrzők, szerettük volna a hagyományokat ezzel is ápolni. A gyermekkórus hét éve működik, a tagok cserélődnek”

– magyarázta Angelika. A zoboralji gyerekek alsóbodoki népviseletben léptek színpadra, a csoportvezető hozzátette, ezek többnyire százéves népi darabok, a családokban öröklődnek.

A Bíborpiros szép rózsa szakmai zsűrijében Bertók Tóth Katalin, énekes, oktató, Keviczky Ödi, népzenész, a Pántlika zenekar tagja és Balogh László népzenész ült. A továbbjutók az országos versenyen vesznek részt alanyi jogon.

A továbbjutók névsora: 
- Varsás Népdalkör, Alsószeli 
- Kodály Zoltán Gimnázium Éneklőcsoportja
- Csalogány Gyermek Éneklőcsoport, Felsőszeli
- Sillo Simon szólóénekes, Egyházfa
- Nefelejcs Hagyományőrző Népdalcsoport, Alsóbodok
- Peredi Pengettyű Citetezenekar
- Felsőszeli Férfi Éneklőcsoport
- Gyepes Lea szólóénekes, Alsóbodok
- Peredi Férfi Daloskör

 

Bíborpiros szép rózsa - Mátyusföld, Zoboralja, népdalosok
Galéria
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.