2022. november 9., 19:20

A mai naptól a dunaszerdahelyi kórházban is adhatunk vérplazmát

Annak ellenére, hogy a vérplazmából készült gyógyszerekre sokan rászorulnak, 2022-ig nem létezett Szlovákiában semmilyen véradó központ a vérplazma levételére. A vérplazmát nálunk ugyanis csupán a vérből különítették el, s így jóval kevesebb mennyiséget tudtak a gyógyszergyárakba küldeni. Az ebből készült gyógyszerek nem voltak elegendőek a szükségletek biztosítására. A dunaszerdahelyi Svet zdravia kórházban került kialakításra a hálózat harmadik olyan állomása, ahol a vérvételt a vérplazma levételével is bővítik, ami által a kórház jóval nagyobb mértékben járulhat hozzá a vérplazmából előállított gyógyszerek készítéséhez. 

fekete-laszlo-lucia-bodor-bock-sylvia-ivan-buki-buchinger-erika-rajnohova-radoslav-cuha
Médialapozó
Fotó: Lacza Gergely
Fekete László, Lucia Bodor, Bock Sylvia, Ivan Buki Buchinger, Erika Rajnohová, Radoslav Čuha

A vérplazma rendszeres adása elősegíti, hogy az ezekre a gyógyszerekre rászoruló páciensek időben és kellő mennyiségben juthassanak hozzá a készítményekhez.

A vérplazma a vér halványsárga színű folyadék-összetevője, amely megtartja a vérben található vérsejteket. A teljes vérmennyiség valamivel több mint a felét teszi ki, fő alkotóeleme a víz, ami mellett oldott állapotú fehérjéket, glükózt, véralvadási faktorokat, ásványi ionokat, hormonokat és szén-dioxidot tartalmaz. Fehérjetartalékunkat is a vérplazma biztosítja és többek között védi a szervezetünket a fertőzésektől és más, vérrel kapcsolatos betegségektől. A vérplazmából készült gyógyszereket emiatt immunrendszeri, akut, onkológiai, neurológiai és fertőző betegségek kezelésére használják.

Szlovákiában nagyjából 3000 ember szorul rá ezekre a gyógyszerekre, ami azt jelenti, hogy egy immunrendszeri betegségben szenvedő egyén 130 vérplazmaadóra, egy komoly idegrendszeri betegségben szenvedő páciens pedig ennek a többszörösére van rászorulva.

A sajtótájékoztatót a hálózat szóvivője, Tomáš Kráľ vezette. Többek között jelen volt Radoslav Čuha, a ProCare és Svet zdravia hálózatok főigazgatója; Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója; Fekete László, a kórház hematológiai-transzfúziós osztályának főorvosa; Horváth Andrea, vezető laboráns; Rajzák Edit, a gyermekosztály főorvosa és Lucia Bodor, az Elsődleges Immunhiányos Betegek Társulásának elnöke.

Radoslav Čuha ezekkel a szavakkal nyitotta meg a vérplazma-állomás átadását:

Szívből örülök annak, hogy a dunaszerdahelyi kórházban ebben az esztendőben már a harmadik vérplazma leadó állomásunkat nyithatjuk meg, Szlovákia e tekintetben ugyanis eddig nagyon hátul kullogott a sorban. A jogszabályok ugyanis eddig nem biztosították számunkra azt a lehetőséget, hogy a levett vérplazmát az egyedi és pótolhatatlan gyógyszerek elkészítése érdekében továbbítsuk a gyárakba.”

Lucia Bodor leszögezte:

Az immunhiánnyal élő páciensek élete lényegében a vérplazmából előállított gyógyszerektől függ. Az ilyen betegséggel küszködők ismerősei állandóan kérdeznek bennünket, hogy miképpen segíthetnének. Ettől az évtől kezdve végre jó hírrel szolgálhatok nekik is, és örülök, hogy a vérplazma adására már Dunaszerdahelyen is lehetőség kínálkozik.”

A vérplazma-adás előnye, hogy amíg hagyományos véradást évente négy alkalommal abszolválhatunk, addig vérplazmát tizenhatszor is vehetnek tőlünk 12 hónap leforgása alatt. Ez mintegy 10 liter vérplazmát jelent évente. Maga a művelet nem terheli meg annyira a szervezetünket mint egy véradás, lényegében 48 óra alatt regenerálódunk.

Fekete László főorvos kifejtette:

Amíg klasszikus vérvétellel dolgoztunk, addig egyszeri alkalommal csupán 260 ml vérplazmához tudtunk hozzájutni. Plazmaferézissel ez lényegesen több, egy vérvétel esetén 650 ml vérplazma. A művelet nagyjából 45 percig tart és természetesen steril, zárt környezetben hajtjuk végre.”

az-uj-plazmaado-allomas-a-dunaszerdahelyi-korhazban_5
Fotó:  Lacza Gergely
Az új plazmaadó állomás a dunaszerdahelyi kórházban

A sajtótájékoztatón továbbá jelen voltak annak a tízéves Barbarának a szülei, akinek immunrendszere olyan mértékben legyengült, hogy az elmúlt egy évben több súlyos betegség is kialakult nála. Legutoljára általános idegrendszeri károsodás miatt került kórházba és a kis beteg állapota olyan súlyos volt, hogy már beszélni is alig tudott és még ülni sem volt képes segítség nélkül. Május óta kap vérplazmából készült gyógyszert, aminek köszönhetően újra tud járni, jókedvű és a tanulás is sokkal jobban megy neki.

Henrieta Longauerová, aki szintén páciens, elmesélte, hogy mióta a vérplazmából készült gyógyszereket kapja, sokkal jobban érzi magát, és minden olyan kezdeményezést támogat, ami az ilyen jellegű betegséggel élők számára nagy segítséget nyújt.

A plazmavétel kampányának „arcai” ismert sportolók. A dunaszerdahelyi kórházban a DAC női kézilabdacsapatának kiválósága, Erika Rajnohová és az MMA harcos, Ivan Buki Buchinger voltak jelen, akik elmondásuk alapján nagy megtiszteltetésnek érezték azt, hogy hozzájárulhatnak ehhez a kampányhoz, és bíznak benne, hogy jelenlétükkel minél több embert arra buzdíthatnak, hogy legyenek ők is plazmaadók.

fekete-laszlo-lucia-bodor-bock-sylvia-ivan-buki-buchinger-erika-rajnohova-radoslav-cuha
Fotó:  Lacza Gergely
Fekete László, Lucia Bodor, Bock Sylvia, Ivan Buki Buchinger, Erika Rajnohová, Radoslav Čuha

A jelenlévők ezután a szalag átvágásával szimbolikusan is átadták a plazmaadó állomást.

A plazmaadók és a véradók az interneten a www.darujemplazma.sk és a www.darujemkrv.sk oldalon regisztrálhatnak.

a-mai-naptol_a-dunaszerdahelyi-korhazban-is-adhatunk-verplazmat
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.