2023. február 3., 19:26

A legnagyobb havazás Zsolna megyében és a Tátrában várható

A meteorológusok szerint a legtöbb hó pénteken Zsolna megyében és a Tátrában várható. Helyenként akár 30-40, esetleg 50 centiméteres friss hóréteg is leeshet. 

Így néz ki ma a Dóvali-hágó
Így néz ki ma a Dóvali-hágó
Fotó: TASR

Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott. A hó és az erős szél miatt az intézet figyelmeztetéseket adott ki.

A havazás és a szél a lavinahelyzetet is nehezíti. A tátrai, alacsony-tátrai, kis- és nagy-fátrai hegyimentők már figyelmeztettek a 3. és 4. fokú lavinaveszélyre. Az időjárás további alakulása nem hoz javulást, épp ellenkezőleg”

– figyelmeztetett az SHMÚ.

A meteorológusok elmondták: nyugatról szél támad, és a széllökések sebessége főleg nyugaton, illetve helyenként a Tátra alatt a 70, de akár a 90 km/órát is elérheti.

Így hóátfúvások és hótorlaszok keletkezhetnek, főleg északon. A hegyekben erős vagy viharos szél várható”

– közölték a meteorológusok. Szombaton (február 4.) szintén kedvezőtlen lesz a helyzet, mert a szél tovább fog erősödni.

Az SHMÚ a havazás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Trencsén és Besztercebánya megyében, továbbá másodfokú figyelmeztetést rendelt el Zsolna és Eperjes megyében.

Ezenkívül a meteorológusok az erős szél miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Nyugat-Szlovákiában.

A hegyekben is szeles idő várható, főleg Közép- és Észak-Szlovákiában. 1800 tengerszint feletti magasság felett szombaton a viharos és orkán erejű szél miatt harmadfokú figyelmeztetés lép érvénybe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.