2022. július 13., 12:41

A halál és a sarjadó élet emléktáblája Nagycétényben

Gyümölcsöző együttműködés reményében vette fel a kapcsolatot a Zoboralja Közhasznú Társulás a nyitrai zsidó hitközséggel. A Nyitra környéki zsidóság és a magyarság története közös gyökerekből táplálkozik.

20220630_184532
Fotó: Ladányi Lajos
A Nagycétényből elhurcolt zsidók emléktáblája a Manócska Óvoda udvarán

Nagycétényben, a magyar kormány támogatásából felépült Manócska Óvoda területén emléktáblát avattak a holokauszt során Nagycétényből elhurcolt és kegyetlen halált halt zsidó származású polgárok emlékére. A zoborvidéki településről 1944-ben deportálták a zsidó polgárokat.

Generációs traumák

Szomorú, generációs traumákat hordoznak, emlékeket őriznek azok, akik átélték, saját bőrükön tapasztalták a múlt század derekán a történelem alakítóinak kegyetlen elbánásait. Súlyos családi emléket őriz Kiss-Maly László é. esperes, esztergomi – szentgyörgymezői plébános, aki Nagycétény szülötte. Édesanyja mesélt neki egy Eli nevű zsidó kislányról, legjobb barátnőjéről, akit 1944-ben a kakastollas csendőrök kíséretében hurcoltak el. A 9-10 éves gyermekek szívszaggató búcsúja után Eli soha többé nem találkozhatott barátnőjével e földi világon.

A fájdalmas karavánból senki nem tért vissza a faluba, Auschwitzban lelte a halálát minden erőszakkal elcipelt nagycétényi zsidó polgár.

Eli története

Kiss-Maly László hosszú éveken át őrizte édesanyja Eliről szóló tragikus történetét, amelyet az idős asszony egy zarándokúton osztott meg fiával, és megeskette, hogy a titkot még a család tagjainak sem mondhatja el.

kiss-maly-laszlo
Fotó:  Jancsó Károly
Kiss-Maly László

„Édesanyánk 70 évesen, 2007-ben meghalt, én pedig 2017-ben eljutottam a Szentföldre, ahol meglátogattam a Yad Vashem múzeumot is, ahol a holokauszt emlékére ég az örök tűz. Ott értettem meg, hogy milyen keserű titkot hordozok a szívemben, édesanyánk és az ő gyermekkori zsidó származású barátnőjének, Elinek az emlékét – közli a Nem feledett múlt emlékfüzet előszavában Kiss-Maly László.

Még akkor, ott fogalmazódott meg bennem, hogy valamit tennem kell azért, hogy fennmaradjon az emlékük történelmi falunkban, s mindez immár márványba is foglalva hasonló üzenetként emlékeztet, ahogy a Yad Vashem örök tüze is azokra, akik a haláltáborokban vesztették életüket.”

Kiss-Maly László kezdeményezte a közelmúltban leleplezett emléktábla létrehozását és Nagycétényben való elhelyezését is, amelyre pozitív visszhanggal reagált a Zoboralja Közhasznú Társulás is. Annak igazgatója, Ladányi Lajos előszeretettel segítette a kezdeményezést.

„A sors fintoraként az óvoda telke, ahol az emléktáblát felállítottuk egy zsidó család tulajdonában állt valamikor. Így kapcsolódik össze a halál és a sarjadó élet” – magyarázta Kiss-Maly László.

Nem volt semmi bűnük

Katarína Potoková, a nyitrai zsidó hitközség elnöke levélben üdvözölte a kezdeményezést. Közölte, Nagycétényből húsz zsidót hurcoltak el a negyvenes években, nem volt semmi bűnük, csak az, hogy zsidó ősökkel rendelkeztek, és az ősrégi hagyományok szerint akartak élni. A hitközség lelkesen üdvözölte a zoborvidéki magyar szervezetekkel való együttműködés lehetőségét, hiszen az emléktábla-avatás során rájöttek arra, hogy a zoborvidéki zsidóság és a magyarság egy gyökérből táplálkozik, a múltban összefonódó történetek is közösek – erősítette meg portálunknak Ladányi Lajos. Nagycétény polgármestere, Mészáros Ferenc is tisztelettel üdvözölte a kezdeményezést falujában. Az emléktáblaavatáson Horváth Zoltán István, pronotárius kanonok, esperesplébános Kiss-Maly atya barátjaként, kezdeményezésének és a zsidó hitközségek tisztelőjeként volt jelen.

Levélben hozta el Erdő Péter bíboros üzenetét, aki igaz hittel üdvözölte a zoborvidéki rendezvényt.

A magyar kormány képviseletében Erős Gábor országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet és emlékezett meg a huszadik század sorstragédiáiról.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.