2023. november 16., 13:27

A füleki II. Koháry István Alapiskola modern, inkluzív intézménnyé válhat

Legutóbbi ülésükön a füleki önkormányzat képviselői jóváhagyták egy hárommilliós projekt támogatására és társfinanszírozására vonatkozó pályázat benyújtását. Az átfogó projekt célja a magyar tannyelvű II. Koháry István Alapiskola modern, digitális és inkluzív oktatási intézménnyé alakítása. Amennyiben a pályázat sikeres lesz, a régió egyik legnagyobb iskolájának rekonstrukciója jövőre valósulna meg.

II. Koháry István Alapiskola
Fotó: Fülek város

Anderko Erika, a Stratégiai és Fejlesztési Alosztály vezetője elmondta, a projekt fő célja a minőségi és inkluzív oktatáshoz való hozzáférés javítása. A város ezt szeretné elérni a projekttel, amely megfelelő iskolai helyiségek kialakítására, az intézmény felszereltségi és technológiai hátterének megteremtésére fókuszál.

A projekt az épületek teljes szigetelését, az összekötő folyosó, az iskolai étkezde konyhájának és a kazánháznak a felújítását, a fűtésrendszer korszerűsítését, egy modern felszereltségű kültéri tanterem építését, a sportpályák felújítását, valamint új informatikai berendezések és kompenzációs segédeszközök beszerzését irányozza elő.

Igyekeztünk azokat a problémákat és hiányosságokat kezelni a tervben, amelyek leginkább nehezítik működésünket, és amelyek megoldása a legégetőbb. Ha sikerülne megszerezni a támogatást és megvalósítani a projektet, az óriási előrelépést jelentene iskolánk fejlődésében, amit valószínűleg sem mi, sem a fenntartó nem tudna saját költségvetésből finanszírozni”

– nyilatkozta Bozó Roland, az iskola igazgatója.

II. Koháry István Alapiskola
Fotó:  Fülek város
A jelenlegi állapot

Az alapiskola az egyik legnagyobb a régióban. Az egész komplexum 1960-ban épült, 5 tömbből áll, ezeket fedett folyosó köti össze. Az idei tanévben az iskola 27 osztályában 612-en tanulnak, több tucat tanár, nevelő, asszisztens, iskolapszichológus és speciális pedagógus dolgozik itt. Az alapiskolát szociálisan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési problémákkal küzdő tanulók is látogatják.

„Bár az intézmény igyekszik integrálni őket, hiányoznak a kompenzációs segédeszközök (speciális kirakók, pszichológiai tesztek, kérdőívek és kézikönyvek), informatikai eszközök, nem megoldott az épületek akadálymentes megközelítése” – magyarázta Anderko Erika.

Az épületek zöme költségesebb beruházásokat is igényel.

Jelenleg az iskolakomplexum nem megfelelő és energiaigényes infrastruktúrával rendelkezik. Az iskolai étkezde konyhája higiéniai szempontból nem kielégítő állapotú, hull a vakolat, a padló egyenetlen, az elektromos vezetékek nem felelnek meg a jelenlegi szabványoknak, és hiányzik a megfelelő légkondicionálás. A külső sportpályák tönkrementek”

– tette hozzá.

Az önkormányzat ezért a Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizációs Minisztériumához fordult támogatásért. A projekt sikere esetén egy klasszikus iskola alakulna át modern oktatási intézménnyé, amely befogadó, zöld és digitalizált lenne. Az iskola informatikai felszereltsége is kiegészül majd interaktív táblákkal, 3D nyomtatóval, interaktív monitorokkal, laptopokkal.

Szabadtéri tanterem épülne

E komplex projekt érdekessége egy modern és akadálymentes szabadtéri tanterem építése. Egy egész évben üzemelő faépületről van szó, amely 36 tanuló befogadására alkalmas, kísérleti és inkluzív oktatásra tervezett osztályból, szertárból és egy raktárhelyiségből áll majd.

A szabadtéri tanterem az egész régióban hozzáadott értéket és egyediséget képvisel majd. Lehetővé teszi, hogy 21. századi körülmények között, természetes, ökológiai és modern környezetben oktasson az iskola”

– tette hozzá Anderko Erika.

Az önkormányzat tervének része még öt iskolai sportpálya rekonstrukciója. A kézilabda-, kosárlabda- és röplabdapálya, a futópálya, a távolugró pálya és az ugrógödör költséges felújításon esnek át. A modernizált sportpályákat az iskola tanulói és a nyilvánosság is használhatná. A támogatható kiadások teljes összege meghaladja a hárommillió eurót. Ebből a megpályázott támogatás közel 2,8 millió euró. Amennyiben a projekt sikeres lesz, az önkormányzat nyolc százalékkal, több mint 242 ezer euró értékben társfinanszírozná, és 2024 végéig valósulna meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.