2023. szeptember 8., 14:23

A fotó tükör

Különös dolog a fénykép: jelen időben, egyetlen tökéletesnek tűnő momentumot örökít meg. A fotó az emlékek őrzője, maga a fényképezés pedig a pillanat művészete. A tökéletes kompozíciókhoz és a legszebb percek megörökítéséhez újabban ismét hivatásos fotográfust hívtunk.

fotózás
Rýdl Viktória: A fotózás az életem
Fotó: Rýdl Viktória archívuma

Elég csak felmenni a szociális hálókra és szembetaláljuk magunkat ismerőseink szépen beállított fotóival. Rengeteg az esküvőkről, családi eseményekről, kirándulásokról, rendezvényekről készült, mindent tökéletes színben feltüntető fénykép. A pszichológusok szerint az ilyen fotókra érkező dicséretekre, kedvelésekre endorfin, ismertebb nevén boldogsághormon termelődik az agyban. Nyilván ez is az oka annak, hogy annyi fotó kering a világhálón.

A mai modern telefonkészülékek kameráival az amatőrök is tökéletes felvételeket készíthetnek. Megfigyelhető azonban, hogy egy-egy kirándulás, esemény alkalmával már nem is vagyunk igazán részesei a pillanatnak, hiszen a megörökítési kényszer miatt a csodát csak a fényképezőgép lencséjén keresztül, illetve a telefonunk kijelzőjén keresztül éljük meg.

Az utóbbi időben divatba jöttek a tematikus fotózások, legyen szó őszi tökös, nyári levendulás vagy téli, hópelyhes, ragyogó karácsonyfás családi fényképezkedésről. Fotósok garmadája kínálja szolgáltatásait, ki kedvezőbb, ki borsosabb áron. Úgy tűnik, a piac telített ebben a szegmensben is, már csak a felhasználón múlik, kinek a szolgáltatásait választja.

A jó fénykép eladja a terméket

A jó fotókat marketingcélokra is ki lehet használni, gondoljunk csak a magazinokra, a csillogó-villogó divattermékekre. Minél szebb és vonzóbb külsőt örökít meg a fénykép egy-egy termékről, mi vásárlók annál jobban vágyunk rá – mi más ez, ha nem a vevő manipulálása?

A jó fotós kreatív művész és remek pszichológus, hiszen észre kell vennie a pillanat lehetőségét, vagy neki kell megteremtenie a tökéletes közeget és hangulatot a fotózáshoz. A mátyusföldi Királyrévből származó Rýdl Viktóriával az utóbbi időben sok rendezvényen találkoztam, jómagam újságíróként, ő a rendezvény fotósaként volt jelen. Vikivel gyorsan összebarátkoztunk, és a fényképezés rejtelmeiről beszélgettünk.

– A fotózás nekem az életet jelenti – mondja Viki, aki az elmúlt évek alatt egyre komolyabb sikereket ér el, leginkább a termék- és divatfotózás területén. Nemcsak itthon dolgozik, külföldön is keresik, így akár nemzetközi sikerekről is beszélhetünk, hiszen a felvidéki lány olyan világszerte ismert márkáknak fotóz, mint a Gismondi 1754 ékszerkereskedő vállalat, vagy készít képeket Vanda Janda divattervezőnek is. Dolgozott már nemzetközi szépségversenyek győzteseivel, szépségkirálynőkkel és neves divatmodellekkel is. Ezeket a fotózásokat legtöbbször Prágában tartják, és magának a fotósnak is különleges protokollt kell betartania.

fotó
A női szépséghez nem kellenek drága divatcikkek
Fotó:  Rýdl Viktória archívuma

– Vanda Jandához, vagyis Vanda Ivica Jandovához példul csak rózsaszín ruhában lehet menni fotózni, de imádja a tüllt is – árulja el nevetve Rýdl Viktória, aki egyébként a brünni Newton Egyetem ötödéves hallgatója, közgazdaságtant és marketinget tanul, amelynek ugyancsak fontos eszköze a reklámfotó. Mint mondja, örül, hogy az egyetemen megszerzett tudását a gyakorlatban is tudja hasznosítani a fotózások alkalmával, hiszen nem elég aktív, kreatív és jó fotósnak lenni, az embernek el is kell tudni magát adni, és meg kell tanulnia a kapcsolati hálók, az ismeretségek kialakítását is. 

Nagyon szeretek Csehországban tanulni és dolgozni, nagy előny az, hogy magyar vagyok, ugyanis a csehek kifejezetten kedvelik a magyarokat. A fotózásokon is éppen arra figyelnek fel a modellek, hogy magyar vagyok. Magyar iskolákba jártam, és soha nem éreztem azt, hogy kevésbé tudnék érvényesülni a munkaerőpiacon a nyelvek miatt. Probléma nélkül tudom váltogatni a magyar, a szlovák és a cseh nyelvet. Akiben ott lobog az akarat és az emberek iránti kíváncsiság, az mindenhol meg fogja találni a helyét

– fejti ki véleményét Viktória. Hozzáteszi, a divatmodellekkel és a márkák elkötelezett híveivel azonban nagyon kell tudni bánni, hiszen elég szeszélyesek tudnak lenni.

A fiatal mátyusföldi lány nagyon rövid idő alatt tört be a divatfotózás világába. Elárulta, a Covid alatt kezdte érezni, szüksége van az iskola mellett valami kreatív önkifejezésre.

– Már gyerekként is roppant aktív voltam, anyukám mindenféle szakkörre beíratott, csak hogy lekösse az energiámat, így tanultam meg zongorázni is. Fotózni egy vágsellyei profi fényképésztől tanultam. Akkor egy teljesen egyszerű Nikon gépem volt, s a mester azt mondogatta, ha egy alap, tehát nem prémium kategóriás fényképezőgépen megtanulok minden beállítást és elkapom a kellő pillanatot, akkor a drága, profi gépekkel már sokkal egyszerűbb dolgom lesz. Emlékszem, amikor kivitt egy roma családhoz fotózni, gyakorolni. Azt mondta, vigyünk egy doboz nápolyit, akkor a végtelenségig hajlandóak lesznek nekünk modellt állni a gyerekek. Valahogy így kezdődött, így tanultam meg embereket fotózni, és meglátni a mélységeket.

Rýdl Viktória szívesen fényképez rendezvényeket, de vállal tematikus fotózást is. Legszívesebben nőket fotóz, bennük találja meg az igazi szépséget.

– Ha egy nő eljön a tematikus fotózásra, akkor nekem az a feladatom, hogy a lehető legszebbet hozzam ki belőle.

A fotó mindig tükör, a nő pedig akkor ragyog igazán, ha kap tőlem egy adag önbizalomdoppingot. Nem a külsőség a fontos, ha a belső ragyog! Igazából nincs is szükségünk Chanelre meg Diorra ahhoz, hogy szépek és vidámak legyünk.

Megjelent a Magyar7 2023/35. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.