2023. május 26., 14:05

A civil kurázsi ereje

A 2014 óta működő Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás tagjai a komáromi Kultúrpalotában először 2015 áprilisában adták át a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat. Azóta az Erénnyel és példával jelmondat jegyében tavaszonként ekképp ismerik el azokat, akik közösségünkért végzett munkájukkal követendő példává váltak. A kuratóriumuk döntése alapján az idén Ladányi Lajos és Orosz Örs részesült e megtiszteltetésben.

díj
A rendezvényen tiszteletét tette dr. Balogh Csaba, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövete is
Fotó: Klemen Terézia FB-oldala

Klemen Terézia, a Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás alapító elnöke üdvözölte a jelenlevőket, köztük dr. Balogh Csabát, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövetét. A résztvevőket arra kérte, hogy egyperces csenddel adózzanak a nemrég elhunyt kuratóriumi tagok, Vasik János rádiós szerkesztő és dr. Csiffáry Károly főorvos emlékének.

Ladányi Lajos sokrétű munkásságát Csáky Pál volt miniszterelnökhelyettes és EP-képviselő méltatta. „A zoboralji szórványvidék magyarságának megmaradása érdekében kifejtett eredményes tevékenységéért, különösen a társadalmi-kulturális élet, az oktatás megőrzése és fejlesztése terén végzett fontos és értékes munkájáért” kapta az elismerést a verebélyi születésű, informatikus végzettségű Ladányi Lajos.

A Dunamocsról származó, politikai földrajz szakon diplomázott Orosz Örs pedig „a felvidéki Árpád-kori emlékek feltárásáért, a történelmi szobrok felkutatásáért, valamint jogvédő aktivista tevékenységéért és a Gombaszögi Nyári Tábor felélesztéséért” érdemelte ki a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjat, mondta Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

A zoboralji magyarság remény- és esélyhozója

Csáky Pál laudációjában leszögezte: „Ladányi Lajos számára a szórvány nem felejtést, nem feladást, hanem feladatot jelent. Ifjúkorától kezdve feladatként tekint a zoboralji magyarság összefogására, megerősítésére, gazdagítására. Ez pedig több évtizednyi kitartó törekvés gyümölcseként sokszorosan sikerült neki, hiszen építő munkájához hű szövetségeseket és jóakaratú támogatókat tudott maga mellé állítani”. Kiemelte a magyar kormány támogatását is kiérdemlő iskolabusz-programot, amely segítségével száz zoboraljai magyar gyermek jut el naponta magyar iskolába.

elismerés
Ladányi Lajos
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó
Ladányi Lajos 1992-ben kezdeményezte a Zoboralji Községek Regionális Társulásának létrehozását, 1996-ban megalapította a Zoboralja Kht. nonprofit szervezet által fenntartott Zoboralji Kulturális és Információs Központot. 1997-ben létrehozta a nagycétényi alapiskola kalászi kihelyezett tagozatát; 2000-ben Paulisz Boldizsárral együtt társalapítója volt az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskolának. 2001-ben részt vett a magyar kultúra és oktatás ügyét szolgáló Nyitra és Vidéke célalap életre hívásában; 2002-ben megalapította a Generációk Találkozása művészeti fesztivált, miközben a választásokon az MKP jelöltjeként bekerült a pozsonyi parlamentbe.

2008-ban megszervezte a nagyszabású Kárpát-medencei szórványkonferenciát. 2016-ban óvodafejlesztési, 2017-ben egyetemi szakkollégiumi koncepciót dolgozott ki. 2019-ben felügyeletével elkezdődhetett a nagycétényi óvoda és bölcsőde építése, amelynek alapítói-fenntartói feladatait ma is ellátja. Emellett a Szövetség a Közös Célokért alelnöke is. Tervezi egy nyitrai szakkollégium elindítását az ott tanuló magyar egyetemisták számára. „Ekképp formát, esélyt, reményt és perspektívát ad a szórványlétben sokszor félve megvallott, vagy épp csak családi körben megélt magyar identitásnak” – hangzott el Csáky Pál laudációjában.

Ígéretes jogvédő, értékmentő és -teremtő
orosz örs
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

Bárdos Gyula laudációjában kifejtette, Orosz Örs eddigi tevékenységét meghatározta a prágai Károly Egyetemen elvégzett szak. Sikeres munkája elismeréseként 2015-ben Budapesten átvehette a Lőrincz Csaba-díjat. Hangsúlyozta: ő egy olyan közéleti személyiség, aki szinte nem ismer lehetetlent, s emberfeletti munkát végez.

Mindig szervez, intéz, kutat, fényképez és dokumentál, nem keresi a kibúvókat, hanem teszi a dolgát, mindazt, amit fontosnak tart ahhoz, hogy a saját szülőföldünkön – nem másodrendű állampolgárként – sikeresek lehessünk. Jogvédő aktivista, értékmentő és értékteremtő”

– fogalmazott Bárdos, majd hozzátette, ebből kifolyólag számos konfliktust is vállal, mivel „mindig akadnak kételkedők, kishitűek, gáncsoskodók, akiknek – kibicként, bekiabálóként – semmi sem drága”. Meggyőződése, hogy „mindaz, amit eddigi pályafutása során letett a közösségi asztalra – régészeti tudományos tevékenység, szobormentések, kerékpártúrák, nyári táborok, közös szerkesztésű kiadványok, a Szoborsorsaink című saját könyve, vagy az Ady Endre Diákkörben és a Diákhálózatban végzett tevékenysége – joggal predesztinálja őt a Szlovákiai Civil Becsületrend-díjra.

Orosz Örs kiemelte, ha nem lenne jó csapat, ha nem lennének felvidéki szívű patrióták, akkor ezekből a projektmunkákból semmi sem valósult volna meg. „Ugyanez érvényes a támogatóinkra is, akik mindig segítik a munkánkat – nem csak kézi erővel, hanem anyagilag is.”

Ladányi Lajos úgy fogalmazott, számára ez a díj az iránta megnyilvánuló bizalmat jelenti. „A kuratóriumi tagok többségét ismerem, hiszen az életem több évtizedét különböző testületekben, együtt töltöttem velük. A jutalmazott bizalom további kötelezettségvállalásra sarkall”.

Megjelent a Magyar7 2023/21. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.