2022. február 6., 14:54

A bátrak naplója ez

A napokban látott napvilágot az udvardi Csemadok 70 évét bemutató könyv. Volt már a szervezetről egy kisebb kiadvány, de eltűnt. Mindent újra kellett gyűjteni, könyvtárakban, archívumokban, levéltárakban kutatva, házról házra járva.

csemadok
Fotó: Bokor Klára

Salgó Tibor, a Csemadok helyi elnöke portálunknak elmondta,

az Udvardi krónika kicsiny kiadvány utolsó példánya is elveszett, ezért az udvardi Csemadokról szóló könyv megírásához az adatokat a kezdetektől újra össze kellett gyűjteni.

„Nem adtuk fel, minden Csemadok-tag hozzátette a maga munkáját, egy kisebb munkacsoport pedig összeállította, besorolta az adatokat, digitalizálta a fotókat. Mivel az erre a célra beadott pályázatunk nem lett sikeres, a kiadáshoz szükséges összeget a helyi önkormányzattól, lelkes támogatóinktól és tagjainktól gyűjtöttük össze” – mondta el az elnök, hozzátéve, minden Csemadok háztartásba eljuttatnak egyet, de kapnak belőle a támogatók és a különböző szervezetek is.

A Csemadok név hallatán számos szív dobban meg a Felvidéken. Az elnyomás és sovinizmus fojtása alól kiburjánzó népakarat visszavonhatatlan szimbóluma ez, mely szenvedélyesen szivárgott fel a magyar kultúra iránt táplált igényként

– fejti ki Salgó Tibor a könyv előszavában.

A kiadvány évtizedenként taglalja a szervezet körüli történéseket, az általuk megszervezett kulturális, tudományos és népművelő rendezvényeket. Már a könyv elején megtudjuk, az udvardi Csemadokot kétszer is megalapították, mert a kommunista vezetők látva a szervezet iránti hatalmas érdeklődést, rögtön a járási pártszervekhez futottak, ennek következtében a csoport megalakulása elsőre nem lett elfogadva.

„Igazán élvezetes olvasmány megismerkedni az ország Csemadok szervezeteinek élvonalába tartozó udvardiak munkájával. Tanulságos, és a ma embere számára egy mély lélegzetvétel a hőskor levegőjéből” - írja a könyv utószavában Görföl Jenő országos titkár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.