2021. október 13., 19:37

A 22. Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenye után

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya 2021 októberének második hétvégéjén immár 22. alkalommal rendezte meg az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenyét. A rendezvénynek ezúttal is a nagykürtösi járási Ipolyhídvég adott otthont.

Őszirózsa
Médialapozó
Fotó: Kliment Gábor
Magyar Nándor (balra) a három 2. helyezettel

A nótaénekesek versenyébe 2021. szeptember 30-áig azok jelentkezését várták, akik betöltötték 16. életévüket, felső korhatár nem volt. A versenybe két magyar nótával (hallgató, csárdás) lehetett jelentkezni. Az elődöntőre szombaton került sor Ipolyszécsénykén; ezt az Őszirózsa-nótaest követte, amelynek keretein belül – a dunamocsi Mezei Zsolt és zenekara kíséretében – Gubík Magdi, Molnár Angelika, Jasovszky Mónika, Magyar Nándor, Básti János és Matus Ernő is színpadra lépett.

A magyar nóta nemzeti azonosságunk része, ez a mi zenei anyanyelvünk, szervesen illeszkedik hagyományaink közé. Ritmusa egyfelől a táncból ered, onnan hozza magával az ősi, ösztönös mozdulatokat, amelyek egyesülnek nyelvünk harmóniájával. A magyar nóta életünk része; örömünk, bánatunk, sikerünk és kudarcunk van benne megfogalmazva. Helye van a magyar nemzeti értékeink között is”

– hangzott el a versenyt levezénylő Bodzsár Gyula köszöntőjében.

A vasárnapi verseny szakmai zsűrijének elnöke Szeredy Krisztina énekművész volt, akit a döntéshozásban Papp Katalin zenetanár, Antal Gusztávné karvezető és Magyar Nándor előadóművész segített.

A felvidékieken kívül határontúliak is részt vettek a megmérettetésben. A délelőtt folyamán iváncsai, balmazújvárosi, salgótarjáni, nagybárkányi, karancslapujtői, budapesti, egri, hajdúböszörményi és szarvasi énekesek mutatkoztak be. A négytagú zsűri két arany-, négy ezüst- és két bronzkoszorút osztott ki.

A legjobb magyarországi énekesnek az Egerből érkező Murányi Zoltánt választották, aki az Ahol az én bölcsőm ringott és a Doboldalon áll egy öreg nyárfa című nótákkal érte el az első helyezést.

Arany minősítésben részesült Bella Zsuzsanna és Bojti Tibor is. A felvidéki nótaénekesek versenyének döntője a tavalyi győztes, a nagyfödémesi Slezák Erika produkciójával vette kezdetét. Őt sorra követték a nádszegi, fegyverneki, ipolyhídvégi, felsőszeli, ipolysági, szepsi, nemeshodosi, jókai és nagyfödémesi fellépők.

A benevezett versenyzőknek lehetőségük volt a Mezei Zsolt és zenekarával való élő próbákra. Az egyes minősítési rangsorokért magyarországi versenyzők is beneveztek. Számukra külön fellépési lehetőséget biztosítottunk”

– fogalmazott Balogh Gábor, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke, majd hozzátette:

az Őszirózsa döntőjét online módon is közvetítettük. Hiába volt azonban a gondos előkészület és a sikeres főpróba, a délutáni közvetítés akadozott a gyenge jelsugárzás miatt.”

A szervezők nevében azt is elmondta, hogy a zsűri a fellépések után külön értékelte minden versenyző produkcióját, rámutatva az esetleges hibákra is. A bronz-, az ezüst- és az aranykoszorúk megszerzésén kívül a résztvevők a legjobb előadói címért is versengtek, ezt azonban végül senki nem hódította el, ugyanis a zsűri úgy döntött, hogy három második helyezést oszt ki Nagy Noéminek, Rezes Gyulának és Cséfalvay Zsoltnak.

Ahogy az már hagyománnyá vált, az Őszirózsa magyarnóta-énekesek országos versenye ezúttal is Seress Rezső szerzeményének, a Szeressük egymást, gyerekek! című nótának a közös eléneklésével zárult.

Őszirózsa
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.