2023. december 26., 10:02

2024 tavaszán nyílhat meg a megújult Grassalkovich-kastély kertje

Lassan befejeződik a Pozsony-Óvárosban található Grassalkovich-kastély vagy elnöki palota kertjének revitalizációja. A városrész azonban csak 2024 tavaszán tervezi a kert megnyitását a nagyközönség előtt, amiről az Óváros a közösségi oldalán tájékoztatott. A kert június óta van zárva a nagyközönség elől.

Grassalkovics-kert
Fotó: Facebook/Pozsony-Óváros

„Mivel a burkolat zúzott felületének még jól meg kell kötnie, és az újonnan telepített növényzetnek gyökeret kell eresztenie, a városrész csak tavasszal nyitja meg a kertet” – magyarázta az önkormányzat.

A kert évtizedek múltán megkezdett komplex revitalizációjának részeként például több mint 84 fát ültettek el a kertben, és egy új öntözőrendszer is elhelyeztek itt, amely a teljes terület rendszeres öntözését hivatott biztosítani.

Több szegélyt is felújítottak és a lépcsőház is megújult. A közvilágítás elosztó rendszerét is felszerelik még, és elkészült az első réteg zúzottkő burkolat is. „Sok virághagymát kiültettünk a tavaszi virágzáshoz a kétnyári növények mellett, és a következő hetekben új kerti bútorok is kikerülnek” – jegyzi meg az önkormányzat.

 A revitalizáció célja a növényzet megújítása, illetve új növényzet kiültetése volt, a burkolatok és a kerti bútorok megújítása, ezen belül a terület egyes részein a nem működő közvilágítás és az öntözőrendszer cseréje volt.

A tervek szerint a park felújítása december végéig befejeződik. A több mint egymillió eurós külső forrásból származó pénz ugyanis a munkálatok megegyezett időpontig történő befejezéséhez kötődik.

A projektet anyagilag az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.