2020. január 9., 14:34

2019-ben több ember halt meg az utakon, mint egy évvel korábban

Szlovákia útjain tavaly 245 ember vesztette életét, ami 2018-hoz képest több. Ugyanakkor a közúti balesetek száma kevesebb volt. Az objektív felelősség intézményének kihasználásával szeretnék a rendőrök még tovább csökkenteni a balesetek előfordulását, derült ki a ma tartott rendőrségi sajtótájékoztatón.

Fotó: TASR

Európai adatokat figyelembe véve Szlovákia a legkevesebb halálos balesetet elszenvedő államok egyike, és a V4 országok közül is nálunk történik a legkevesebb tragédia az országutakon. Ebben még Ausztriánál is jobban állunk, fejtette ki Milan Lučanský országos rendőrparancsnok.

A balesetek csaknem felét az okozta, hogy a sofőrök nem tartották be a szabályokat, például vezetés közben telefonáltak. A sebesség túllépése volt a ludas a balesetek 12 százalékában és az útkereszteződésekben való nem szabályszerű közlekedés is „okozott fejfájást” a közúti rendőröknek.

A legtöbb halálos kimenetelű baleset Kassa, a legkevesebb Pozsony megyében történt. A tavalyi év legsúlyosabb balesete, mely az egész országot megrázta, a novemberi Nyitra melletti autóbuszbaleset volt, mikor is egy busz teherautóval ütközött. Ennek szomorú mérlege: 12 halott. A legtöbb halálos baleset az utakon egyébként csütörtökön és pénteken történt, a legkevesebb kedden.

2019-ben közútjainkon több gyalogos halt meg, mint 2018-ban. Mindez annak ellenére, hogy a rendőrség fokozottan kampányolt a biztonságos gyalogosközlekedésért. Ezt idén is folytatni kívánják.

A rendőrség 2020-ban is kiemelt figyelmet szentel a halálos balesetet okozó tényezőknek, mint amilyenek a veszélyes útszakaszok, az alkoholfogyasztás és az objektív felelősség lehetőségével is jobban kíván élni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.