2020. augusztus 3., 12:52

115 ezer eurót különített el Eperjes önkormányzata a Munkácsi utcai lakosoknak

Összesen 115 ezer euró támogatást nyújt a város azoknak a lakástulajdonosoknak, akiknek káruk keletkezett a tavaly decemberi, Munkácsi (Mukačevská) utcai gázrobbanás során. A támogatásról az eperjesi képviselő-testület döntött. Lakásonként 540 euró hozzájárulást nyújt a város.

Fotó: TASR

A Munkácsi utca 3., 5., 11., 13., 15. és 17. szám alatt lakók közül mindenki megkapja a támogatást, a 19., 21., 23. és 25. alatt lakók közül pedig azok, akiknek káruk keletkezett a robbanás során. A támogatás odaítélésekor a dokumentumokat vette figyelembe a város.

„Kompenzálni akarjuk azokat a lakosokat, akiknek a robbanás miatt el kellett hagyniuk az otthonukat, és nem mehettek haza addig, amíg el nem kezdték bontani a Munkácsi utca 7. számú épületet. Mindenekelőtt azoknak akartunk segíteni, akiknek mindenük odalett a robbanáskor. Ezt meg is tettük. A következő lépés az volt, hogy mindenki máson is segítsünk, akinek kára keletkezett" - mondta Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere.

A rendelkezésre álló forrásokból – az önkormányzatoktól kapott segítséget is beleértve - 540 eurót tudunk kifizetni lakásonként. A város általános érvényű rendeletével összhangban folyósítjuk a kompenzációt, mivel magánszemélyeknek közvetlenül nem adhatunk pénzt"

- magyarázta Turčanová.

A támogatást az lakóépületek kezelőin keresztül fizetik ki, ők továbbítják az összeget a lakástulajdonosoknak.

A lebontott 7-es és a leginkább megrongálódott 9-es számú háztömb lakosainak a város korábban már folyósított támogatást a város számláján összegyűlt, több mint 5,1 millió euróból. A 7-es számú házat le kellett bontani, az ott lakóknak a Joj TV alapítványának köszönhetően is tudtak segíteni.

2019. december 6-án gázrobbanás történt, majd tűz ütött ki Eperjesen, egy 12 emeletes háztömbben. Nyolc ember életét vesztette.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.