PODCAST:Hogyan tanul meg a gyerek írni és olvasni a távoktatásban?

2021. február 23., 18:13
ma7 Patócs Diana

A koronavírus-járvány miatt hozott rendkívüli intézkedések a szülők és a kisebb-nagyobb gyermekek számára egyaránt nagy kihívást jelentenek. De vajon hogyan élik meg a távoktatást az elsős kisiskolások, akik még szokják az iskolai szabályokat és írni, olvasni tanulnak? A SzóBeszéd legújabb adásában erre a kérdésre is választ kapunk stúdióvendégeinktől, Kliner Anna gyermekpszichológustól és Besnyei Fehér Zsanett pedagógustól.

2021. február 23., 18:13
:: / ::

Jó ideje kénytelenek a gyerekek távoktatásban tanulni, amely talán a legkisebbek számára jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen ők csupán most ismerkednek az írással, olvasással. Ezek elsajátítása még az iskolában sem zajlik mindig zökkenőmentesen.

Próbálunk alternatív módszereket és új lehetőségeket bebiztosítani a gyerekek számára, hogy érdekesebbé tegyük az otthoni, monoton tanulást. Én személy szerint videókat készítek az írás, olvasás, szlovák és matematika órára. Eddigi tapasztalataim szerint, hatásos volt ez az oktatási módszer, viszont a gyerekek már igénylik az jelenlétemet, ezért igyekszünk minden nap összeülni egy-két tanítási órára.

hangsúlyozta a pedagógus.

Az iskolák bezárása komoly nehézséget jelent a szülők számára is, hiszen hirtelen meg kell oldani a gyerekek felügyeletét, segíteni az otthoni tanulás megvalósulását, biztosítani a nyugodt családi környezetet, miközben a munkájukban is bizonyítani kell. És minden bizonnyal a gyermek megérzi, ha a szülők feszültek a sok-sok teendő miatt.

Az a szülő, aki idáig csak szülőként funkcionált most egyszerre lesz pedagógus, otthonról dolgozó szülő és meglátásom szerint pont ezekből a szerepkonfliktusokból adódik a legtöbb probléma. Létrejön egy fajta mókuskerék, amelyből aztán nagyon nehéz kilépni.”

–mondta Kliner Anna, pszichológus

Mindezek mellett Besnyei Fehér Zsanett pedagógus megosztotta velünk további tapasztalatait a távoktatással kapcsolatban, Kliner Anna gyermekpszichológus pedig néhány jó tanáccsal is szolgált annak érdekében, hogy a szülők számára elviselhetőbbé váljon ez az időszak.

SzóBeszéd - borítókép