PODCAST: A diabétesz világnapja alkalmából szakértővel jártuk körül a témát

2021. november 15., 18:00

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. 

Szlovákiában a tavalyi évben 352 130 embert kezeltek egyes és kettes típusú cukorbetegséggel a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint, és évente átlagban 20 000-rel nő az esetek száma.

Ezek a számok is bizonyítják, annak ellenére, hogy egyre több információnk van erről a betegségről, még mindig sokan áldozatául esnek. 

Rummer Károly diabetológussal olyan kérdéseket feszegetünk, vajon öröklődik-e ez a betegség, visszafordítható-e, valamint miben változott a kezelés az elmúlt években. 

A videóban megszólal Csonga Melinda is, akinél tízéves korában diagnosztizáltak egyes típusú cukorbetegséget. Vele arról beszélgetünk, mennyire élhető az élet ezzel a kórral, illetve, hogy mikorra sikerült megbékélnie önmagával. 

Megosztás
Címkék