PODCAST: Gubík László: A rendszerváltás óta elvesztettünk 130 ezer magyart, tűzzük ki célul, harminc éven belül megfordítjuk ezt!

2020. augusztus 24., 23:50

Határozott célokat és egy érthető üzenetet kell megfogalmaznia az egyesülő pártnak ahhoz, hogy sikeres lehessen, vallja a Nézőpont stúdiójának aktuális vendége, Gubík László. Minden időszakban, amikor sikeres volt a felvidéki politika, volt egy érthető cél, amely felsorakoztatta maga mögé a magyarok többségét. Enélkül nem lehet sikeres egy egységesülő politikai formáció, mert az csak egy eszköz. Ilyen és ehhez hasonló aktuális társadalmi kérdésekről kérdezte vendégünket Pomichal Krisztián. Hallgassa velünk!

Gubík László neve országosan ismert, hiszen ő volt az egyik első felvidéki magyar, aki a nyilvánosság előtt vállalta a magyar állampolgárságát annak ellenére, hogy ez Szlovákiában a szlovák állampolgárság elvesztésével jár. A hagyományos emberi értékek melletti kiállásával, a Via Nova ifjúsági csoport megalakításával, a Martosi Szabadegyetem működtetésével, az Esterházy Akadémia megalapításával példa lehet nem csak a saját generációjának.

Fiatal kora ellenére érett politikai nézetekkel és kifinomult társadalmi érzékenységgel rendelkezik, tevékenységét sokan figyelik és követik. A fiatal közéleti szereplőt a felvidéki magyarság előtt álló aktuális feladatokról kérdeztük, valamit arról, hogy ő maga hogyan látja a jelenlegi helyzetet és a maga részéről milyen feladatokat vállal a magyarság megmaradásának és gyarapodásának érdekében.

A Nézőpont stúdiójában szó esett a bezárásra ítélt lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium érdekében tett megmentési kísérletekről, amely messze túlmutat egyetlen iskola sorsán, hiszen a Léva környéki magyarság jövője a tét.

Gubík Lászlót a közelmúltban megválasztották a Szövetség a Közös Célokért társulás elnökévé is. Ez a szervezet jelentős társadalmi szerepvállalásával a keresztény értékrend megerősítése érdekében a felvidéki magyar társadalmon belül, valamint szociális programjaival sokat tesznek a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére, amelyet a közismert felvidéki mártírpolitikus, Esterházy János nővéréről, Esterházy Lujzáról neveztek el, aki a két világháború között jelentős szociális programot hajtott végre.

A néhány éve elindított Esterházy Akadémia elsődleges célja egyfajta felvidéki fiatal elit képzése, akik a jövőben felkészült szakemberekként részt vehetnek majd a magyar közélet formálásában.

Természetesen a beszélgetés második részében a felvidéki közélet legaktuálisabb történéséről, a küszöbön álló egységes magyar párt létrehozásáról is beszélgettünk. Gubík szerint

egy egyesült magyar párt akkor működhet jól, ha először a célokat világosan meghatározzuk. Az egységesülés egy jól hangzó illúzió, az egyesülés pedig egy létező valóság.

Véleménye szerint ennek gerincét csak az MKP, mint a történelmi egyesült párt adhatja, ebbe aztán minden politikai formáció bevihetné a saját jellemzőit és azon szavazókat, akiket az egyes elődpártok meg tudnak szólítani.

Az elmúlt 10 esztendő arra is megtanította közösségünket, hogy az MKP járt a helyes úton, mert akik kiváltak az MKP-ból, most az MKP-val szeretnének egyesülni, mert látják, más alternatíva nem működött.

Gubík szerint, aki maga is szórványterületről származik, még a saját családjából is tud említeni olyan példákat, akiket már egy tisztán etnikai üzeneteket közvetítő párt már nem tud megszólítani, hiszen vegyes házasságokban élnek, őket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért alaposan át kell gondolni az előre meghatározott célokat.

Hallgassa velünk a sok megfontolásra érdemes gondolatot tartalmazó beszélgetést!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.