PODCAST:Zuhanórepülést vett a beszédfejlődés - beszélgetés Zupko Mária logopédussal

2021. április 24., 18:00

Az elmúlt egy év javát bezárva töltötték a családok. Ez negatívan befolyásolta az szülők mentális, fizikális egészségét, mindemellett a gyerekek beszédfejlődését is. A beszédfejlődés szoros kapcsolatban áll a mozgással. “A gyerekek tudnak százig számolni, felismerik a betűket, de nem tudnak páros lábbal ugrani - pedig a jövendő fejlődésnek ez az alapja, a nagymotoros mozgás hiányzik.” - tudtuk meg a Kávézó vendégétől Zupko Mária logopédustól, akivel a beszédfejlődésről és beszédfejlesztésről beszélgettünk.

Az online térben töltött idő káros hatásai közé tartozik, hogy csökkent a családtagok közti kommunikáció. Nem beszélünk egymással. Elfelejtettük, hogy a kommunikáció a fejlődés alapja, tehát az hogy én szellemileg jól fejlődjek, ahhoz nem elég csak látnom, hallanom, hanem beszélnem is kell tudni róla. Ha nem beszélünk folyamatosan a gyerekkel, nem mondjuk neki, hogy mit és miért csinálunk, akkor sokkal lassabb a beszédfejlődés.

A beszédfejlődés egy nagyon összetett folyamat. Vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes a szülőknek betartani, mint például a gügyögés és a kicsinyítő képzők elhagyása. 

Amíg az anyanyelvnek a nyelvtani fejlődése nem fejeződik be, ami jó esetben is négy és fél, legkésőbb öt éves korban történik meg, addig nem volna szabad idegen nyelvet belevinni. Először az anyanyelvét tanulja meg a megfelelő szinten, ezután az idegen nyelvet már játszva elsajátítja.

A logopédustól azt is megtudtuk, miért van kiemelkedő szerepe az anyanyelven való tanulásnak. Nézze velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.