PODCAST: Csak kivártuk, hogy beérjen az eper

2021. június 16., 18:00

A tavalyi évhez képest 2-3 héttel később érik a termés, így van ez az eper esetében is. A Felvidéken egyre népszerűbb eperföldek és a "szedd magad" akció is jócskán eltolódott a hideg tavasz miatt, próbára téve ezzel az eperkedvelők és a mezőgazdászok türelmét is. 

A ma7 médiacsalád stábja ellátogatott az egyik felkapott eperültetvényre, Nemeskajalra a Gabika Kertészetbe. A harmadik szezont gyűrő tulajdonos, Osztényi Gabika, harmadik generációs kertész elmondta, hogy a 6 napja megnyitott termőföld mindig tele van emberekkel, alig tudja kiszolgálni a kuncsaftok étvágyát, olyan sikerrel működik a szedd magad eper akció, ami általában három hétig tart. Kedd, csütörtök és szombat azok a napok, amikor az eperimádók megtölthetik kosaraikat reggel nyolctól este hatig.

A zamatos eprekre megérte várni, a kiváló ízük feledteti a várakozást. A tulajdonos elárulta, hogy igyekeznek minél kevesebb vegyszerrel dolgozni. Az otthoni epertermesztőknek pedig azt üzeni, fontos az eper tisztántartása, illetve az, hogy szívvel-lélekkel végezze az ember a dolgát. Ők is ezeket az elveket követik, a szalmával borított sorok is erről árulkodnak, illetve Gabika mosolya, mikor a munkájáról beszél.

Köztudott, hogy az utóbbi időben drágult minden, az eperrel sincs ez másként, ha valaki önerőből telíti meg a kosarát, 2,70 eurót fizet, ami 0,20 centes emelkedést jelent a tavalyi árhoz képest, az előre leszedett gyümölcsöt pedig 6 euróért tudják megvásárolni.

Amennyiben olvasóinknak van bevált tippje az eper felhasználásra, szívesen fogadjuk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.