PODCAST: A népi hímzést tovább kell vinni a 21. század újabb generációinak is

2021. június 5., 18:00

A néphagyományok továbbéltetése a most élő generáció felelőssége. A népművészet egyik leglátványosabb ágazata a hímzés. Megannyi türelem, kitartás és odafigyelés szükséges egy alkotás elkészítéséhez. Annak ellenére, hogy az elmúlt század közepéig szinte minden családban természetes tevékenység volt, manapság már kevesen művelik. Éppen ezért értékesek azok az emberek, akik tovább tudják adni a népi hímzés technikáját.

A Kávézó füleki stúdiójában az almágyi Ádám Veronika népi hímzővel beszélgettünk a hímzés jelenéről és múltjáról, valamint arról, hogyan lehet minél több emberhez eljuttatni a magyar népi kultúrának ezt a szegmensét.

A régi az nem rossz, ami régi, az szép , ami régi, az értékes és ami régi, az minőség. Ezt a minőséget jó lenne átadni a fiataloknak. Én úgy érzem, hogy ez a minőség, amit régen megcsináltak, az meg volt csinálva. A hímzés, az mindig hímzés. Az örök.  A kézi hímzés az egy érték. És ezt az értéket át kell vinni valahogy a mai rohanó világba.

Ezt vallja Ádám Veronika, akinek legnépszerűbb termékét, a piros-fehér- zöld színekből álló kézzel díszített  pólót a dunaszerdahelyi szurkolók is szívesen viselik a focimeccseken. Ez is jól mutatja, hogy van mit átmenteni a régmúltból, ami értékes, csak meg kell találni a módját, hogyan jut el a népművészet a ma emberéhez.

Stúdióvendégünk célja az, hogy visszacsempéssze a hagyományokat a modern hétköznapokba.

Nézze velünk a beszélgetést!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.